ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză K2S: Lucrul de acasă continuă și în 2022, însă angajatorii trebuie să găsească metode noi de atragere, motivare și retenție a angajaților - cheie

03 Decembrie 2021   |   BizLawyer

♦ Competiția pe piața muncii rămâne intensă la final de 2021. Doar pe platforma de recrutare LinkedIn în luna noiembrie erau active peste 24.000 de joburi, majoritatea (peste 60%) fiind roluri de management și poziții de specialist. ♦ Lucrul în format hibrid sau de acasă a devenit o normalitate, în realitatea post-pandemică. Din totalul rolurilor active pe LinkedIn în luna noiembrie, peste 35% sunt roluri în format hibrid sau de la distanță/ de acasă. ♦ În contextul fluctuațiilor de pe piața muncii, în care pachetul salarial nu mai este principalul factor de motivație, angajatorii încep să adopte noi tehnici de atragere și retenție. Beneficii precum lucrul de acasă, programele personalizate de retenție, siguranța psihologică, wellbeing, câștigă teren, în special în privința rolurilor top și middle management și de specialiști pe diverse poziții - cheie. ♦ Cele mai căutate calități de către angajatori în 2022, conform specialiștilor K2S, vor fi: inteligența emoțională, sănătatea și echilibrul personal, agilitatea, gândirea inovativă și digitalizarea.

 
 
Competiția pe piața muncii rămâne intensă la final de an 2021, în contextul în care, în urma celor 2 ani de pandemie, majoritatea companiilor au traversat procese complexe de transformare, iar acestea împreună cu tensiunea psihică a perioadei au adus o presiune crescută pe piața forței de muncă, resimțită în special de angajații din roluri – cheie ale companiilor, cu responsabilități mari.

În acest context, principala provocare a companiilor în 2022 va fi să găsească metode noi de motivare, atragere și retenție a „oamenilor buni” de pe piață, având în vedere că pachetul salarial nu mai este principalul motivator, iar nevoi secundare precum nevoia de echilibru și de sănătate emoțională, de recreere și relaxare, au ajuns în topul priorităților, relevă o analiză la final de an a companiei de soluții de resurse umane K2S - Key 2 Success.


„Companiile au început să pună în ultimul an pe piață beneficii noi atât pentru retenția angajaților din roluri – cheie, cât și pentru atragerea oamenilor noi, buni, în organizație. Între acestea se numără
programele de relaxare mentală și fizică ce integrează neuroștiința, nutriția și  tehnologii precum VR (realitate virtuală) sau inteligență artificială, flexibilizarea scopului și a programului de lucru prin orientarea spre termene și rezultate (în locul programului clasic 9.00-18.00), personalizarea sistemului de management al talentelor și succesiune, cu o perspectivă dincolo de promovarea ierahică sau funcțională”, declară Valentin Dima, Consultant Senior în cadrul K2S.

Doar pe platforma de recrutare LinkedIn erau disponibile la nivelul lunii noiembrie 2021 aproape 24.000 de joburi disponibile în București, iar dintre acestea peste 35% erau promovate ca roluri în sistem de lucru de acasă sau în format hibrid (parțial de acasă, parțial de la biroul companiei). Lucrul de la distanță sau în diferite formate hibrid va continua și în 2022, iar în acest context, având în vedere presiunea asociată perioadei pandemice, va continua de asemenea tendința de fluctuație și de motivație din ce în ce mai redusă a angajaților – cheie.

Ce este de făcut? 3 recomandări  ale specialiștilor K2S pentru a reține oamenii în companie:  

1.    Implementarea de metode de tip People Analytics, care pot ajuta la o mai bună înțelegere a dinamicii pieței muncii.
2.    Crearea unui mediu ce încurajează o stare de echilibru fizic și emoțional – prin soluții de tehnologie pentru reducerea stress-ului și anxietății sau prin programe de tip workshop-uri de prevenire/ gestionare a stress-ului și anxietății.
3.    Creșterea gradului de adaptare/acceptare a modelelor viitoare de lucru rezultate din transformările de business și acomodarea noilor generații ce intră pe piața muncii, prin metode de mentorat, coaching sau compasiune.

În privința celor care își caută un job într-o poziție – cheie pentru anul 2022, cele mai căutate calități de către angajatori în perioada următoare vor fi:  

→    Inteligența emoțională, compasiunea și spiritul de echipă, necesare pentru a menține motivația și eficiența în mediul impersonal online.
→    Sănătatea și echilibrul personal / anti-fragilitatea în adaptarea pe termen lung la volatilitatea crescută, economică și sanitară.
→    Agillitatea, gândirea inovativă și digitalizarea, în contextul în care viteza cu care tehnologia avansează crește  exponențial.
   
Înființată în anul 2009, K2S – Key 2 Success este singura companie de soluții de resurse umane care oferă integrat tot spectrul de servicii strategice adapate nevoilor actuale ale companiilor: recrutare și retenție pentru nivelurile de senior și middle management sau roluri operaționale și de specialiști, dezvoltare și transformare organizațională, consultanță privind cultura organizațională sau outplacement și, inclusiv, servicii de mental health support, wellbeing sau coaching.  

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9286 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...