ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Angajatorii români prognozează, pentru trimestrul IV,cel mai puternic climat de angajare din ultimii 10 ani(studiu)

11 Septembrie 2018   |   Ioana Duta

Optimismul angajatorilor din regiunea Sud-Est este cel mai amplu din trimestrul al treilea 2008 până în prezent, aceştia raportând o Previziune Netă de Angajare de +23%.

 
 
 Angajatorii români prognozează cel mai puternic climat de angajare din ultimii 10 ani, planurile pentru trimestrul IV/2018 fiind cele mai optimiste din Europa, la egalitate cu Slovenia, şi în topul celor mai optimiste din lume, conform unui studiu remis marţi. 
 

"Previziunea Netă de Angajare din trimestrul IV/2018 este de +19%, cea mai puternică Previziune raportată în România din trimestrul IV/2008 până în prezent", arată studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, referitor la intervalul octombrie - decembrie 2018. 
 
Perspectivele pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se îmbunătăţesc cu 4, respectiv 6 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, şi faţă de anul anterior (trimestrul IV/2017). 
 
Conform studiului, 24% din cei 627 de angajatori români chestionaţi pentru ediţia din trimestrul IV/2018 a studiului raportează că au în vedere creşteri de personal, în timp ce 9% intenţionează scăderea numărului total de angajaţi. Intenţiile de angajare sunt pozitive, în mai mică sau mai mare măsură, în toate cele opt regiuni şi zece sectoare industriale analizate. 
 
Angajatorii din regiunea Sud sunt cei mai optimişti din ţară, raportând o Previziune Netă de Angajare de +28%, cea mai puternică din ultimii zece ani. Tot în regiunea Sud se raportează şi cea mai consistentă îmbunătăţire de la trimestru la trimestru, previziunea consolidându-se cu 18 puncte procentuale faţă de trimestrul III/2018. 
 
Cea mai solidă îmbunătăţire de la an la an este raportată de angajatorii din regiunea Sud-Vest, unde previziunea netă de angajare de +24% este nu doar cu 25 de puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul IV/2017, ci şi cea mai robustă previziune raportată în regiune din trimestrul II/2008 până în prezent. 
 
Angajatorii din Nord-Est au raportat o îmbunătăţire de 24 de puncte procentuale faţă de anul trecut, previziunea netă de angajare situându-se la +23%, cea mai puternică perspectivă pentru regiune din istoria sondajului în România. 
 
Optimismul angajatorilor din regiunea Sud-Est este cel mai amplu din trimestrul al treilea 2008 până în prezent, aceştia raportând o Previziune Netă de Angajare de +23%. 
 
Deşi sunt favorabile şi indică un ritm de angajare relativ, perspectivele din regiunea Bucureşti şi Ilfov sunt cele mai puţin "luminoase" din ţară. Previziunea netă de angajare de +13% slăbeşte atât faţă de trimestrul anterior, cu 2 puncte procentuale, cât şi faţă de trimestrul IV/2018. 
 
Un declin similar de la trimestru la trimestru şi de la an la se raportează şi în regiunea Vest, unde previziunea netă de angajare pentru intervalul octombrie - decembrie 2018 este de +15%. 
 
Angajatorii prevăd creşteri ale numărului total de angajaţi indiferent de sectorul de activitate pe care îl reprezintă. Cei mai optimişti sunt angajatorii din sectorul Construcţii, care raportează o previziune netă de angajare de +36%, cea mai luminoasă din toate cele zece sectoare de activitate analizate şi cea mai robustă prognoză din ultimii zece ani pentru acest sector (din trimestrul II 2008 până în prezent). Perspectivele de angajare în Construcţii s-au îmbunătăţit considerabil faţă de trimestrul precedent, cu 16 puncte procentuale, şi sunt cele mai îmbunătăţite comparativ cu anul anterior din toate sectoarele analizate, consolidându-se faţă de trimestrul IV 2017 cu 25 de puncte procentuale. 
 
Angajatorii din Industria prelucrătoare se aşteaptă la rândul lor la un volum consistent de angajări, chiar dacă previziunea netă de angajare de +29% este stabilă comparativ cu trimestrul precedent şi slăbeşte cu 3 puncte procentuale faţă de trimestrul IV 2017. 
 
Cele mai slabe perspective de ocupare a forţei de muncă sunt raportate în sectorul Industrie extractivă, unde Previziunea Netă de Angajare de +4% indică un ritm de angajare lent, care se îmbunătăţeşte totuşi atât faţă de trimestrul III 2018, cu 13 puncte procentuale, cât şi şi faţă de trimestrul IV/2017, cu 3 puncte procentuale. 
 
Perspectivele de angajare sunt pozitive în toate categoriile de organizaţii, de la cele foarte mici a cele mari. Angajatorii de mari dimensiuni sunt ceva mai puţin entuziasmaţi decât în trimestrul III 2018 şi trimestrul IV 2017, raportând o previziune netă de angajare de +26%, cu 1 punct procentual mai slabă decât în de la an la an. 
 
În schimb, angajatorii de dimensiuni medii sunt cei mai optimişti din ultimii zece ani, raportând o previziune netă de angajare de +26%, care se îmbunătăţeşte semnificativ faţă de anul trecut, cu 16 puncte procentuale şi este cu 7 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul III/2018. Ca de obicei, angajatorii din micro-organizaţii sunt cei mai puţin entuziaşti, raportând o previziune netă de angajare prudentă, de +4%. 
 
Potrivit realizatorilor studiului, previziunea netă de angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. 
 
Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai "longeviv" şi cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluşi peste 59.000 de angajatori din 44 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor. 
 
Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 18 - 31 iulie 2018 pe un eşantion reprezentativ de 627 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 64 / 9005
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Cum poți fi recrutat de VASS Lawyers și ce te așteaptă după. Iulia Vass, Managing Partner: Credem în conceptul de ‘learning by doing’, de aceea căutăm ca task-urile încredințate stagiarilor să presupună o reală valență practică
  Principalele atuuri ale echipei de litigii RTPR Allen & Overy: specializarea și tehnologia
  Ce așteaptă Maravela & Asociații de la tinerii absolvenți de Drept. Procesul de integrare a stagiarilor are mai multe etape, iar nivelul onorariilor este poziționat în partea de sus a grilei practicate pe piața avocaturii
  Statul român și-a ales avocații în arbitrajul cerut de firmele magnatului Puiu Popoviciu. O firmă americană și două societăți locale întră în bătălia juridică
  Echipă de avocați români, alături de vânzător într-un proiect încheiat săptămâna trecută într-o țară vecină. Tranzacție de 39 mil. €
  LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Junior Lawyers
  BONDOC și Asociații, partener al unui eveniment cultural de excepție: “West meets East 2018”
  Cum acționează avocații Mușat & Asociații în mandatele de Concurență. Paul Buta, Partener: Volumul de muncă este întotdeauna extrem de mare în sfera concurenței; orice analiză, audit sau sfat acordat trebuie să fie personalizate
  Avocații Voicu & Filipescu au avut o agendă extrem de încărcată în prima parte a anului, cu foarte multe mandate în toate ariile de practică. Daniel Voicu (Managing Partner): Având în vedere că 2018 a fost un an bogat în proiecte ample și încasările au fost, desigur, pe măsură
  Succes important al avocaților Wolf Theiss: Decizie favorabilă într-un litigiu post-privatizare în valoare de 180 mil. € împotriva statului român
  CMS a asistat Bitdefender în expansiunea pe piața australiană. Alături de compania controlată de Florin Talpeş a fost și o altă firmă, cu peste 550 de avocați
  ZRP își va întări capacitatea de a reacționa rapid în cazurile urgente și își va extinde serviciile juridice în materia prevenirii fraudelor. Liniile strategice ale firmei pentru aceasta practică, explicate de noul coordonator al Departamentului de drept penal, Dănuț - Ioan Bugnariu
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...