ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANISP vrea să ceară Consiliului Concurenţei iniţierea unei investigaţii privind un posibil abuz de poziţie dominantă

12 Decembrie 2019   |   AGERPRES

Dacă, în cazul serviciilor de telefonie, operatorii plătesc între ei tarife reglementate de ANCOM la efectuarea apelurilor inter-reţele, în cazul traficului Internet un operator dominant poate solicita orice tarif pentru interconectare şi poate refuza plata unui tarif "în oglindă".

 
 
Asociaţia Naţională a Furnizorilor de Servicii de Internet şi Comunicaţii Electronice din România (ANISP) anunţă intenţia de a solicita Consiliului Concurenţei iniţierea unei investigaţii privind un posibil abuz de poziţie dominantă din partea societăţii RCS-RDS din cauza refuzului acestei societăţi de a accepta interconectarea reţelelor de Internet (peering IP) în condiţii echitabile, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.

"Interconectarea este foarte importantă pentru ca utilizatorii unor reţele diferite să poată comunica între ei în condiţii optime, cu disponibilitate maximă a serviciilor, cu timpi minimi de acces la informaţii şi fără ca traficul naţional să tranziteze prin reţele din afara ţării. În lipsa interconectării directe dintre operatori, un server - de exemplu www.primaria-orasului-tau.ro găzduit în reţeaua Operatorului A ar putea fi accesat semnificativ mai greu, devenind în anumite situaţii chiar inaccesibil pentru abonaţii Operatorului B. Deşi în trecut se folosea foarte mult interconectarea indirectă (prin tranzitarea reţelelor unui terţ aflat de multe ori în afara ţării), tendinţa societăţii informaţionale de a muta toate aplicaţiile peste Internet face ca această soluţie să nu mai fie una viabilă, devenind o frână inclusiv în dezvoltarea conceptului de e-guvernare", se spune în comunicat.


ANISP menţionează că, în prezent, este foarte important ca punctul de interconectare să fie ales cât mai aproape atât de originea cât şi de destinaţia traficului iar capacitatea de interconectare să fie dimensionată corespunzător. În caz contrar, serviciile Internet care implică trafic inter-reţele vor fi de calitate slabă: întrucât o parte din trafic va trece prin intermediari (alte reţele) viteza de transfer va fi mică, timpii de acces vor fi mari, va creşte numărul de întreruperi/defecţiuni şi nu în ultimul rând -vor exista mai multe potenţiale breşe de securitate a datelor.

"Din păcate, RCS-RDS - jucător dominant din piaţa locală de cablu TV şi internet fix, cu o cotă de piaţă estimată de către autoritatea de reglementare ANCOM la peste 50% din numărul total de abonaţi - alege să nu participe la punctele de Internet eXchange din România iar traficul Internet schimbat cu unii operatori români ocoleşte prin Frankfurt sau Budapesta etc. Alternativ, RCS-RDS impune operatorilor care doresc interconectare în România să cumpere aceste servicii la un preţ nejustificat de mare - profitând de faptul că tarifele pentru acest tip de interconectare nu sunt reglementate - fără a oferi partenerilor de interconectare sume similare pe bază de reciprocitate", se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului, dacă, de exemplu -în cazul serviciilor de telefonie - operatorii plătesc între ei tarife reglementate de ANCOM la efectuarea apelurilor inter-reţele, în cazul traficului Internet un operator dominant poate solicita orice tarif pentru interconectare şi poate refuza plata unui tarif "în oglindă", deşi astfel îşi dezavantajează chiar propriii abonaţi, care nu vor putea accesa în condiţii optime serviciile şi conţinutul găzduit în reţelele cu care nu există interconectare directă.

ANISP susţine că interconectarea locală directă (peering-ul) aduce avantaje evidente atât în ceea ce priveşte calitatea cât şi costurile reduse aferente traficului Internet, iar refuzul de a face asemenea interconectări - fie explicit, fie prin amplasarea unor bariere de cost - este în mod vădit o practică anti-concurenţială, menită să nu permită dezvoltarea unor reţele/servicii ale competitorilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15269 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...