ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ASF: Societăţile de asigurare autorizate şi reglementate în România au subscris prime brute de circa 2,53 miliarde lei, în T1

09 Iulie 2018   |   Ioana Duta

La nivelul întregii pieţe de asigurări, numărul de contracte de asigurare în vigoare, la finalul trimestrului I 2018, a fost de 14.426.910, în creştere faţă de anul precedent cu 9%.

 
 
 Valoarea primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate în România a scăzut cu 1,45%, la aproximativ 2,53 miliarde de lei, în primul trimestru din 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), publicate luni. 
 

"Începutul anului 2018 a fost caracterizat de o îmbunătăţire a indicatorilor de solvabilitate. La sfârşitul primelor trei luni ale anului, toate societăţile de asigurare îndeplineau atât cerinţele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), precum şi cerinţele minime de capital (MCR). Ratele SCR şi MCR la nivelul pieţei calculate ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerinţele de capital şi valoarea totală a necesarului de capital au înregistrat creşteri în trimestrul I 2018, comparativ cu trimestrul I 2017. Rata MCR la nivelul pieţei a înregistrat o creştere cu 5,68%, iar rata SCR o creştere cu 0,43%", precizează sursa citată. 
 
În ceea ce priveşte primele brute subscrise atât pe asigurări generale (AG), cât şi pe asigurări de viaţă (AV), datele centralizate de ASF relevă o scădere de 1,36% în T1 din acest an, comparativ cu T1 din 2017, până la valoarea de aproape două miliarde lei. În acelaşi timp, primele brute subscrise aferente asigurărilor de viaţă au ajuns la suma de aproximativ 529 milioane lei, în scădere uşoară (-1,7%) faţă de intervalul similar al anului trecut. 
 
Totodată, în primele trei luni ale anului în curs, aproximativ 89% din volumul total de PBS a fost realizat de 10 societăţi de asigurare dintre cele 30 de societăţi care desfăşurau activitate de asigurare/reasigurare la 31 martie 2018. 
 
La nivelul întregii pieţe de asigurări, numărul de contracte de asigurare în vigoare, la finalul trimestrului I 2018, a fost de 14.426.910, în creştere faţă de anul precedent cu 9%. 
 
Conform statisticii ASF, pe piaţa asigurărilor RCA, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise, în intervalul ianuarie - martie 2018, a atins valoarea de 927 milioane de lei, iar restul până la totalul clasei A10 (965,6 milioane lei) reprezintă asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. 
 
Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 19% în intervalul de referinţă, până la un cuantum de 589 de lei. 
 
La nivel general, în primul trimestru din anul 2018, asigurătorii RCA au încheiat un număr de 93.478 clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind în valoare de 6,49 milioane de lei. 
 
Conform ASF, în perioada analizată, societăţile de asigurare au raportat indemnizaţii brute plătite (cu excepţia maturităţilor şi răscumpărărilor parţiale şi totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de 1,23 miliarde lei, astfel: 1,18 miliarde lei - aferente contractelor de asigurări generale (96%), în creştere cu 23% faţă de perioada similară a anului 2017, respectiv 46,58 milioane de lei sume plătite pentru indemnizaţii brute aferente asigurărilor de viaţă, în creştere cu circa 22%, comparativ cu trimestrul I 2017. 
 
Societăţile de asigurare autorizate în alte state membre UE în baza dreptului de stabilire, pe teritoriul României, prin intermediul unei sucursale, au subscris în primele trei luni ale anului un total al primelor brute de peste 174,2 milioane lei, în creştere cu 4% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului anterior. 
 
În acelaşi timp, în urma centralizării raportărilor transmise de către brokerii de asigurare şi/sau reasigurare, la data de 31 martie 2018, se constată o scădere procentuală de 4,69% a valorii primelor intermediate pentru asigurări generale şi asigurări de viaţă faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, de la 1.616.686.717 lei la 1.540.926.864 lei, notează ASF. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 576 / 9254
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Oltchim de către Chimcomplex. Ce avocați de Maravela & Asociații și Bondoc & Asociații au fost implicați în finalizarea tranzacției
  Dana Dunel-Stancu revine în echipa Biriș Goran după doi ani în care a coordonat departamentul juridic al Hidroelectrica
  LegiTeam: Maravela|Asociații is looking for consultancy lawyers
  MiFID II: Impactul noilor reglementări, resimțit major de instituțiile de credit care furnizează servicii și activități de investiții în legătură cu instrumentele financiare. Efectele conformării cu noile reguli, explicate de Andrei Burz-Pînzaru, Managing Partner Reff și Asociații
  Instituțiile de credit trebuie să revizuiască documentația și fluxurile interne. Yolanda Ghiță-Blujdescu, Associate Clifford Chance Badea: MiFID II integrează noi prevederi privind tranzacționarea algoritmică și supravegherea acesteia
  Victorie importantă pentru Maspex România, reprezentată de RTPR Allen & Overy, într-un litigiu cu Ministerul Energiei
  Cristi Minculescu și colegii săi fac un pas important pentru recâștigarea dreptului de utilizare a mărcii ”IRIS”. Avocații de la Milcev Burbea SCA au obținut soluția favorabilă
  LegiTeam: ZRP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
  Ce schimbări trebuie să facă actorii pieței financiare pentru a nu plăti o amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Elementele de noutate, explicate de Alexandra Ovedenie, coordonatorul practicii de Banking, Finance & Capital Markets la Radu și Asociații SPRL
  Cum lucrează avocații specializați în Dreptul Muncii de la Suciu | The Employment Law Firm. Tendințele pieței, analizate de Andreea Suciu, Managing Partener
  LegiTeam: Experienced Lawyer (Environmental Law) - Reff & Associates
  Avocații Zamfirescu Racoți & Partners și Tănăsescu Gavrilă & Asociații câștigă pentru România arbitrajul ICSID cu Alpiq
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...