ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Banca Mondială şi-a redus estimările privind economia României: 3,5% în 2019 şi 3,1% în 2020

09 Ianuarie 2019   |   Mediafax

Anul trecut, economia României a crescut cu 4% în primul trimestru, cu 4,1% în trimestrul al doilea şi 4,3% în trimestrul al treilea, conform celor mai recente date prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 
 
Banca Mondială (BM) estimează că economia României va creşte în acest an cu 3,5%, o prognoză mai redusă cu un punct procentual decât cea din iunie 2018, potrivit raportului „Global Economic Prospects - Darkening Skies”, prezentat marţi seara.

De asemenea, BM şi-a redus cu un punct procentual estimarea pentru 2020 şi 2021, la 3,1%, respectiv 2,8%.

Anul trecut, economia României a crescut cu 4% în primul trimestru, cu 4,1% în trimestrul al doilea şi 4,3% în trimestrul al treilea, conform celor mai recente date prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Activitatea din Europa şi Asia Centrală (ECA) este estimată să scadă la 3,1% în 2018, de la 4% în 2017, reflectând reducerea activităţii de pe piaţa din Turcia, din a doua jumătate a anului. Excluzând Turcia, creşterea regională a rămas neschimbată, fiind estimată la 2,9%, în 2018, pe măsură ce activitatea a încetinit în ţările din vestul regiunii, cum ar fi Bulgaria şi România, ceea ce a fost compensat de o accelerare în partea de est a regiunii care a beneficiat de preţurile ridicate ale petrolului. Creşterea comerţului regional a scăzut în anul 2018”, detaliază „Global Economic Prospects - Darkening Skies”.


În plus, România este una dintre cele trei ţări din regiune care, alături de Ucraina şi Turcia, şi-a majorat anul trecut dobânda de politică monetară. Rata dobânzii de politică monetară este în prezent de 2,5%, cât a fost stabilită începând cu 8 mai 2018, în creştere de la 2,25% din aprilie 2018. Majorarea s-a făcut pe fondul creşterii accelerate a inflaţiei.

„În Europa Centrală, înăsprirea condiţiilor de pe piaţa muncii şi creşterea preţurilor la energie au împins inflaţia în cadrul ţintei, politica monetară rămânând stabilă în majoritatea ţărilor. O excepţie este România, unde cererea internă robustă a împins inflaţia peste limita superioară a cadrului ţintei, determinând înăsprirea politicii monetare. Treptat, accelerarea inflaţiei a dus la înăsprirea politicii monetare în Ucraina”, remarcă autorii raportului citat.

Banca Naţională a României are o ţintă de inflaţie flexibilă, de 2,5%, plus/minus 1%.

Creşterea economiilor din Europa Centrală a încetinit, anul trecut, iar încetinirea creşterii exporturilor şi lipsa forţei de muncă au redus din ritmul de creştere pentru economiile din Bulgaria, Croaţia şi România, se remarcă în raportul citat.

„În schimb, în ciuda deficitului de forţă de muncă, creşterea economică în Polonia a accelerat uşor, datorită consumului şi investiţiilor puternice. Cererea internă puternică a sprijinit activitatea în Balcanii de Vest, cu excepţia Muntenegrului. În Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, creşterea a revenit în 2018, deoarece formarea unui nou guvern a încheiat o criză politică prelungită şi sentimentul investitorilor a crescut”, precizează raportul BM.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 325 / 9738
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mihai Mareș, coordonator Mareș Danilescu Mareș, a devenit membru al Academiei Internaționale a Litigatorilor specializați în Infracțiuni Financiare. Colaborare cu profesioniști de top în materie de litigii
Rundă de promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Șapte avocați urcă în ierarhia firmei
The Lawyer European Awards 2019: Zamfirescu Racoți & Partners are cea mai bună echipă de litigii din Europa
Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
Avocații Voinescu Lawyers obțin clasarea pentru una dintre societățile importante din domeniul pazei și protecției
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...