ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Banca Mondială şi-a redus estimările privind economia României: 3,5% în 2019 şi 3,1% în 2020

09 Ianuarie 2019   |   Mediafax

Anul trecut, economia României a crescut cu 4% în primul trimestru, cu 4,1% în trimestrul al doilea şi 4,3% în trimestrul al treilea, conform celor mai recente date prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 
 
Banca Mondială (BM) estimează că economia României va creşte în acest an cu 3,5%, o prognoză mai redusă cu un punct procentual decât cea din iunie 2018, potrivit raportului „Global Economic Prospects - Darkening Skies”, prezentat marţi seara.

De asemenea, BM şi-a redus cu un punct procentual estimarea pentru 2020 şi 2021, la 3,1%, respectiv 2,8%.

Anul trecut, economia României a crescut cu 4% în primul trimestru, cu 4,1% în trimestrul al doilea şi 4,3% în trimestrul al treilea, conform celor mai recente date prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Activitatea din Europa şi Asia Centrală (ECA) este estimată să scadă la 3,1% în 2018, de la 4% în 2017, reflectând reducerea activităţii de pe piaţa din Turcia, din a doua jumătate a anului. Excluzând Turcia, creşterea regională a rămas neschimbată, fiind estimată la 2,9%, în 2018, pe măsură ce activitatea a încetinit în ţările din vestul regiunii, cum ar fi Bulgaria şi România, ceea ce a fost compensat de o accelerare în partea de est a regiunii care a beneficiat de preţurile ridicate ale petrolului. Creşterea comerţului regional a scăzut în anul 2018”, detaliază „Global Economic Prospects - Darkening Skies”.


În plus, România este una dintre cele trei ţări din regiune care, alături de Ucraina şi Turcia, şi-a majorat anul trecut dobânda de politică monetară. Rata dobânzii de politică monetară este în prezent de 2,5%, cât a fost stabilită începând cu 8 mai 2018, în creştere de la 2,25% din aprilie 2018. Majorarea s-a făcut pe fondul creşterii accelerate a inflaţiei.

„În Europa Centrală, înăsprirea condiţiilor de pe piaţa muncii şi creşterea preţurilor la energie au împins inflaţia în cadrul ţintei, politica monetară rămânând stabilă în majoritatea ţărilor. O excepţie este România, unde cererea internă robustă a împins inflaţia peste limita superioară a cadrului ţintei, determinând înăsprirea politicii monetare. Treptat, accelerarea inflaţiei a dus la înăsprirea politicii monetare în Ucraina”, remarcă autorii raportului citat.

Banca Naţională a României are o ţintă de inflaţie flexibilă, de 2,5%, plus/minus 1%.

Creşterea economiilor din Europa Centrală a încetinit, anul trecut, iar încetinirea creşterii exporturilor şi lipsa forţei de muncă au redus din ritmul de creştere pentru economiile din Bulgaria, Croaţia şi România, se remarcă în raportul citat.

„În schimb, în ciuda deficitului de forţă de muncă, creşterea economică în Polonia a accelerat uşor, datorită consumului şi investiţiilor puternice. Cererea internă puternică a sprijinit activitatea în Balcanii de Vest, cu excepţia Muntenegrului. În Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, creşterea a revenit în 2018, deoarece formarea unui nou guvern a încheiat o criză politică prelungită şi sentimentul investitorilor a crescut”, precizează raportul BM.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 31 / 9444
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează
Thomson Reuters Legal Advisers - Full Year 2018 | Cele mai active firme de avocați implicate în fuziuni și achiziții, anul trecut. Ce giganți cu prezență la București au intrat în Top 25 global, european și regional
„The Lawyer European Awards 2019”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | PNSA, singura firmă domestica din lista scurtă a premianților. ZRP concurează la titlul „European litigation team of the year”
Clifford Chance Badea atrage un nou avocat senior în practica de M&A Real Estate
Topul problemelor din industria Pharma, creionat de avocații D&B David și Baias. Proiectele uneia dintre cele mai performante echipe de pe piața locală
ELLINT, alianța internațională a firmelor de avocați specializate în dreptul muncii, se extinde în România. Suciu | The Employment Law a intrat în rețea
Promovări în conducerea Mușat & Asociații: Paul Buta, Iulian Popescu și Răzvan Stoicescu devin Deputy Managing Partners | Partenerul Octavian Popescu se retrage
Andreea Bende, promovată în calitate de Partener în cadrul NNDKP IP
LegiTeam: PeliFilip recrutează avocați pentru departamentul de Real-estate
bpv Grigorescu Ştefănică a asistat Molex SUA, în consolidarea prezenței sale pe piața din România. Colaborare cu Jones Day
PeliFilip a reprezentat cu succes Hidroelectrica într-un litigiu complex de dreptul muncii
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului, la început de an. Plutonul fruntașilor și-a schimbat structura, iar tendința a fost de micșorare a efectivelor, în 2018
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...