ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Barometrul KPMG privind Creditarea Imobiliară: Importanță sporită, activitate susținută în 2018

19 Noiembrie 2018   |   BizLawyer

Pe lângă conturarea unei imagini de ansamblu a acestor atitudini, cea de-a 9-a ediție a Barometrului privind Creditarea Imobiliară prezintă clasele de active imobiliare preferate de bănci pentru finanțare, evaluează efectul pe care creditorii alternativi îl au asupra acestor piețe, precum și modul în care instituțiile de credit gestionează creditele depreciate.

 
 
Piețele imobiliare din Europa au înregistrat, în ultima perioadă, un nivel stabil al activității  de creditare, potrivit celei de-a 9-a ediții a Barometrului KPMG privind Creditarea imobiliară. Studiul își propune să evalueze perspectivele de creditare ale unor piețe europene și să descrie atitudinea față de creditare specifică fiecăreia dintre aceste țări: Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Ungaria, Irlanda, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Suedia. Studiul s-a bazat pe intervievarea unui număr de 70 de reprezentanți ai băncilor din cele 14 țări incluse în raport.

Pe lângă conturarea unei imagini de ansamblu a acestor atitudini, cea de-a 9-a ediție a Barometrului privind Creditarea Imobiliară prezintă clasele de active imobiliare preferate de bănci pentru finanțare, evaluează efectul pe care creditorii alternativi îl au asupra acestor piețe, precum și modul în care instituțiile de credit gestionează creditele depreciate.


Economia europeană funcționează fără dificultăți

O parte din optimismul privind finanțarea proiectelor imobiliare în Europa ar putea avea de-a face cu activitatea economică promițătoare observată recent în majoritatea regiunilor continentului, potrivit lui Andrea Sartori, Head of KPMG’s Real Estate practice în Europa Centrală și de Est.

„Creșterea economică rezonabilă, precum și alte măsuri economice benefice pe care le-am văzut în ultimii ani pot continua, chiar dacă într-un ritm mai moderat. Creșterea PIB-ului este estimată la aproximativ 2-3% în țările incluse în Barometru”, afirmă Sartori.

Desigur, adaugă Sartori, profilul de risc perceput pentru fiecare țară trebuie luat în considerare. El consideră că riscurile externe precum Brexit ar putea, de asemenea, să exercite efecte în viitor asupra unor piețe.

Reducere ușoară a investițiilor în primul semestru al anului 2018

Totuși, menționează Sartori, investițiile imobiliare din Europa au înregistrat o scădere ușoară în prima jumătate a acestui an.

„Volumul total al investițiilor în primele șase luni ale acestui an a scăzut cu 19% comparativ cu primul semestru al anului 2017, atingând o valoare de aproape 110 miliarde EUR”, explică Andrea Sartori, "nivelul cel mai scăzut al primului semestru din anul 2014 până în prezent, cel mai probabil pentru că multe dintre tranzacțiile din prima jumătate a anului sunt încă nefinalizate.”

Europa Centrală și de Est versus „piețele dezvoltate” - convergență 

Ediția din acest an a Barometrului include și o secțiune despre factorii care afectează piețele de creditare imobiliară în țările cu piețe dezvoltate comparativ cu piețele emergente. Țările au fost clasificate în două grupuri - economii din Europa Centrală și de Est (ECE) și „alte” economii europene - acestea din urmă reprezentând preponderent piețele „occidentale”, mai mature comparativ cu țările din ECE, care au multe similarități și pot fi considerate piețe în curs de dezvoltare în scopul analizei KPMG.

Andrea Sartori explică: „Realizând de câțiva ani Barometrul privind Creditarea Imobiliară, putem contura trenduri istorice pentru Europa Centrală și de Est, comparând cu valorile din Europa de Vest.”

Acesta precizează că, în prezent, piețele din ambele regiuni sunt afectate de factori similari, de exemplu în ceea ce privește ratele de dobândă, care au scăzut în mod constant în Europa Centrală și de Est.

Totuși, diferențe persistă - clase de active imobiliare preferate spre a fi finanțate

Răspunsurile participanților la studiu în ceea ce privește clasele de active imobiliare preferate indică, totuși, că rămân diferențe esențiale între creditorii din Europa de Vest comparativ cu cei din piețele în curs de dezvoltare din Europa Centrală și de Est.

Andrea Sartori explică: „Proprietățile rezidențiale sunt preferate de creditorii din piețele dezvoltate, precum Olanda, Austria sau Irlanda, potrivit respondenților. Majoritatea respondenților din Europa Centrală și de Est și-au exprimat preferința pentru segmentul „office”, însă clasa de bunuri industriale/ logistice câștigă în popularitate, în special în țări precum Cehia, România și Slovacia. Acesta este rezultatul clar al redresării economice puternice în aceste piețe în ultimii ani.”

El adaugă faptul că hotelurile par a reprezenta clasa de proprietăți cea mai puțin favorizată între opțiuni, deși Ciprul și Croația sunt excepția de la această regulă, având economii puternic influențate de turism.

“România a rămas o piață imobiliară atractivă pentru investitorii noi sau deja prezenți în regiunea ECE, alimentată de puterea de cumpărare în creștere și dominată de sectoarele de retail si spații de birouri”, explică Ori Efraim, Partener, Head of Real Estate, KPMG în România. „Creșterea recentă a economiei europene va continua probabil, deși într-un ritm mai moderat. Rata șomajului este în scădere, veniturile sunt în creștere, dar la fel este și rata inflației, ceea ce ar putea afecta rata dobânzii pe termen mediu. În plus, tensiunile pe piața mondială, negocierile dificile pentru Brexit și o criză nerezolvată a migrației în Europa sunt factori de risc pentru perspectivele de creștere pe termen lung,” adaugă el.

“Observăm o notă de optimism în Europa privind proiectele de finanțare imobiliară, care se regăsește si la nivelul pieței din România. Aceasta este reflectată în abordarea băncilor din România, ținând cont că majoritatea au inclus în strategia lor finanțarea sectorului imobiliar ca pilon de creștere. Totuși, există o preocupare generală cauzată de incertitudinea ridicată în mediul politic și economic ce ar putea avea un impact în dezvoltarea activităților de finanțare imobiliara” este de părere Ionuț Măstăcăneanu, Director, Coordonatorul echipei de consultanți fiscali specializați în domeniul Serviciilor Financiare din cadrul KPMG în România.

Creditele neperformante scad. Creditori netradiționali intră în competiție

„O altă veste bună este că împrumuturile neperformante scad ca număr și valoare în Europa Centrală și de Est: proporția creditelor performante, fără întârzieri la plată, din portofoliile băncilor din Europa Centrală și de Est a devenit mult mai mare, depășind 85% în majoritatea țărilor. România este printre performeri cu o proporție a creditelor performante, care se apropie de 95%. În comparație, în urmă cu patru ani, doar în două țări băncile aveau peste 85% credite performante în portofoliu”, arată Tudor Grecu, Partener, Head of Financial Services, KPMG în România.

Prin comparația între piețele din Europa Centrală și de Est și alte piețe europene, Barometrul KPMG dezvăluie cum percep băncile drept competiție alți potențiali creditori. Pentru reprezentanții băncilor din Europa Centrală și de Est, băncile comerciale cu sediul în altă țară par să fie principalii competitori, în timp ce asigurătorii/fondurile de pensii par să intre din ce în ce mai des în competiție cu băncile din celelalte piețe europene incluse în studiul KPMG.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 982 / 10234
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: RTPR Allen & Overy looking for an employment lawyer
Clifford Chance Badea a asistat grupul german REWE | DerTour în legătură cu preluarea diviziei de turism a Eurolines.Echipa multidisciplinară de avocați a fost coordonată de Nadia Badea și Loredana Ralea
Reff & Asociații își extinde echipa de litigii prin recrutarea avocaților Mihnea Galgoțiu-Săraru și Ana Pantilică
Avocații din cadrul D&B David și Baias văd un interes crescut pentru sectorul logistic și industrial, în perioada următoare. Georgiana Bălan, Head of Real Estate: Suntem implicați în patru proiecte distincte pentru construirea de fabrici în provincie și în apropierea Bucureștiului
Directiva europeană privind drepturile acționarilor trebuia transpusă în legislația românească până la jumătatea lunii iunie 2019 | Narcisa Oprea, Partener Schoenherr: Chiar dacă directiva nu a fost transpusă încă, existând doar un proiect de lege în acest sens, clienții noștri se pregătesc din vreme pentru conformare, dată fiind anvergura schimbărilor
PNSA și NNDKP, consultanți într-o finanțare de 324 mil. € acordată de un sindicat bancar grupului Ameropa. Ce echipe de avocați au lucrat în proiect
LafargeHolcim preia producătorul de prefabricate Somaco de la Oresa. Avocații PNSA au asistat fondul de investiții, Filip & Company a fost alături de cumpărător
CMS a asistat fondul de private equity Innova în preluarea unuia dintre cei mai puternici jucători români din piața de optică medicală. Vânzătorii, asistați de avocații PNSA | Ce echipe au lucrat în tranzacție
GDPR, după primul an | Intensificarea acțiunilor de conformare a generat un plus de activitate în domeniul consultanței juridice. Mădălina Constantin, Managing Counsel Dentons: Suntem abia la începutul provocărilor juridice ce țin de conformarea cu cerințele GDPR
Legal Tech: Bohâlțeanu & Asociații alege KeyVisionPRO
Confiscările la vamă ale sumelor ce depășesc 10.000 euro, sub lupa CJUE. Demersurile, inițiate de Țuca Zbârcea & Asociații
Mușat & Asociații obține, la ÎCCJ, soluții favorabile pentru SIF Transilvania în două litigii cu ASF. Colaborare cu avocații ”Schiau, Prescure, Teodorescu, Crișan” din Brașov
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...