ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BAT, lider in segmentul FMCG in topul cel mai atractivi angajatori din Romania

27 Mai 2022   |   Bizlawyer

• Conform studiului Randstad Employer Brand 2022, BAT Trading a fost desemnat cel mai apreciat angajator din segmentul local FMCG. • BAT face aproximativ 200 de noi angajari pe an si investeste peste 1 milion de euro anual in programe de training si dezvoltare profesionala. Desi piata muncii se confrunta cu fluctuatii majore in ultimii ani, un angajat BAT Romania lucreaza in medie pentru o perioada de cel putin 7 ani in cadrul companiei. • Cu o prezenta de 25 de ani pe piata locala, BAT este un angajator strategic, creand peste 3.000 de locuri de munca si generand indirect alte 30.000 de locuri de munca in cele trei entitati economice prezente in Romania. • BAT construieste un viitor mai bun - A Better Tomorrow™, in care angajatii si cultura organizationala reprezinta un element central in accelerarea transformarii companiei.

Ileana Dumitru, Director juridic si relatii publice al Ariei Europa centrala si de sud din cadrul BAT

 
 
BAT Trading, entitatea locala de distributie a companiei BAT, a fost desemnata de romani drept cel mai apreciat angajator din segmentul local FMCG, conform studiului global Randstad Employer Brand 2022.

BAT, liderul pietei locale a tutunului, este un angajator strategic: compania si-a triplat numarul de angajati in ultimii ani in cele trei entitati economice prezente in Romania (de la aproximativ 1.200 de angajati in 2013, la peste 3.000 in prezent) si genereaza indirect alte 30.000 de locuri de munca, prin lant¬ul de distribu¬tie si aprovizionare.  

In 25 de ani de prezenta pe piata din Romania, numarul angajatilor BAT a crescut in fiecare an cu circa 10%, cu o medie de 200 noi angajati recrutati anual. De asemenea, BAT aloca anual unul dintre cele mai mari bugete de training si dezvoltare profesionala de pe piata locala: peste 1 milion de euro anual, cu o investitíe medie per angajat de peste 1.500 de euro/an.


Desi piata muncii se confrunta cu fluctuatii majore in ultimii ani, un angajat BAT Romania lucreaza in medie pentru o perioada de cel putin 7 ani in cadrul companiei. Aproape jumatate dintre angaja¬ti lucreaza de cel putin 10 ani in cadrul BAT.

”Recunoasterea oferita prin intermediul studiului Randstad de catre angajati activi in economie sau care aspira la un rol in cadrul BAT Romania este una dintre cele mai bune recomandari pentru un angajator strategic. Aceasta este o dovada in plus a reputatiei companiei, a culturii organizationale solide si incluzive dezvoltate de BAT si a mediului de lucru performant si inovator, care ofera oportunitati reale de dezvoltare si cariera tuturor colegilor. Angajatii nostri au un rol si o misiune extraordinara acum: de a contribui la transformarea industriei si de a genera un impact pozitiv pentru comunitati, societate, economie”, a mentionat Ileana Dumitru, Director juridic si relatii publice al Ariei Europa centrala si de sud din cadrul BAT.

In cadrul studiului, derulat in prima parte a anului in Romania prin intermediul metodologiei internationale dezvoltate la nivelul Grupului Randstad, lider mondial in servicii de recrutare, au fost evaluate criterii precum pachetele salariale si de beneficii oferite de angajatori, atmosfera de lucru, siguranta locului de munca, oportunitatile de training si de dezvoltare a carierei, echilibrul intre activitatea de la birou si viata personala.

"In industria FMCG din Romania, avem companii deja cu traditie in programe avansate dedicate angajatilor si in strategii de employer branding. In acest context competitiv, sa fii desemnat brandul de angajator numarul 1 al sectorului este, cu siguranta, rezultatul unui efort sustinut in acest sens, combinat cu alinierea la asteptarile talentelor. Felicitam BAT, liderul din acest an, si ne bucuram ca avem un aliat puternic in ceea ce ne place sa numim viziunea human forward privind abordarea resurselor umane din tara noastra," declara Mihaela Maranca, Country Manager, Randstad Romania.

Respondentii au evaluat cei mai mari angajatori din Romania, ca numar de angajati, cunoscuti de minim 10% din populatie. La studiu au participat 4.700 de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 – 64 ani, incluzand studenti, angajati, freelanceri si someri.

BAT si-a asumat obiectivul de a construi un viitor mai bun – A Better Tomorrow – si de reducere a impactului afacerii sale prin dezvoltarea unei noi categorii de produse placute si cu risc redus*. Sustinerea unei culturi organizationale in care angajatii sunt incurajati sa se dezvolte, sa creasca si sa inoveze intr-un mediu divers si incluziv a fost intotdeauna un obiectiv important pentru BAT si este un element central in accelerarea acestei transformari.

Despre BAT in Romania

•    In 2021, BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, pentru al doilea an consecutiv. Compania a platit aproape 11 miliarde de lei la bugetul de stat anul trecut.
•    BAT este liderul pietei tutunului din Romania, cu o cota de peste 50%.
•    BAT a lansat in Romania in decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care incalzeste, nu arde tutunul.
•    BAT este activa in Romania prin fabrica de la Ploiesti, a doua cea mai mare fabrica a grupului din Europa, compania de distribu¬tie BAT Trading si centrul de servicii integrate din Bucuresti - Global Business Services (GBS).


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7034 / 16626
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...