ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNR: Pentru instituțiile financiare cadrul legislativ incert este un risc sever

02 Septembrie 2019   |   MEDIAFAX

Instituțiile financiare estimează riscul menționat ca fiind dificil de gestionat și cu un impact foarte ridicat asupra sistemului financiar.

 
 
Pentru a treia oară consecutiv, băncile autohtone au evaluat riscul provenind din cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar ca fiind unul sever, însă cu o intensitate în scădere, arată Sondajul trimestrial privind riscurile sistemice pentru iunie 2019, al BNR.

Instituțiile financiare estimează riscul menționat ca fiind dificil de gestionat și cu un impact foarte ridicat asupra sistemului financiar.

Conform chestionarului privind riscurile sistemice, cele mai mari instituții de credit din România au identificat în exercițiul curent un risc sever, patru riscuri ridicate și cinci riscuri moderate.

În cadrul exercițiului curent a fost introdus un nou risc privind tensionarea echilibrelor macroeconomice interne, care a fost evaluat de către instituțiile de credit drept primul risc ridicat după importanță. Acest risc este apreciat ca având o probabilitate ridicată de apariție, un impact peste medie și ca fiind dificil de gestionat. Aprecierea băncilor referitoare la acest risc este în linie cu evaluările BNR. Conform celui mai recent Raport asupra stabilității financiare, BNR a evaluat acest risc ca fiind unul ridicat și în creștere comparativ cu evaluările anterioare în contextul deteriorării balanței contului curent și al incertitudinilor privind conduita politicii fiscale.


Următoarele trei riscuri considerate la un nivel ridicat de către instituțiile de credit sunt: (1) riscul de creștere a costului de finanțare ca urmare a majorării ratei dobânzii nși/sau a deprecierii cursului de schimb, (2) riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente în contextul evoluțiilor externe și (3) riscul asociat inovației financiare și provocărilor la adresa securității cibernetice. Evaluarea acestor riscuri s-a menținut constantă comparativ cu exercițiul anterior.

Următoarele cinci riscuri sunt incluse în categoria riscurilor moderate: (i) riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental, (ii) riscul de intensificare a legăturii dintre sectorul bancar și sectorul public, (iii) riscul asociat evoluțiilor din piața imobiliară rezidențială, (iv) riscul provenind din creșterea accelerată a creditării populației și (v) riscul de menținere a unei evoluții modeste a activității de creditare a sectorului companiilor nefinanciare. Riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental a fost revizuit în scădere, de la risc ridicat în cadrul exercițiului anterior la risc moderat în sondajul curent. În prezent, atât probabilitatea de apariție, cât și impactul potențial asupra sectorului bancar sunt evaluate ca fiind relativ ușor de gestionat. Totodată, s-a înregistrat o inversare din punct de vedere al importanței între riscul (iii) și cel de la punctul (iv), în sensul majorării importanței riscului asociat evoluțiilor din piața imobiliară rezidențială, față de exercițiul precedent. Poziția ultimului risc din acest clasament s-a menținut neschimbată comparativ cu evaluările anterioare.

Conform celor mai recente analize la nivel european, principalele riscuri cu potențial sistemic identificate sunt reprezentate de: (i) creșterea dezordonată a primei de risc, (ii) preocupări privind sustenabilitatea datoriei, (iii) afectarea capacității de intermediere a băncilor și (iv) asumarea de riscuri în creștere în sectorul financiar nebancar.

Totodată, acestea sunt completate de evaluările FMI cu privire la principalii factori cu efecte de fragilizare asupra stabilității financiare la nivel global, precum: (i) dezechilibrele financiare din China și posibilele externalități, (ii) fluxurile de portofoliu volatile către piețele emergente, (iii) tensiunile comerciale globale, (iv) datoriile sectorului corporativ din economiile dezvoltate, (v) legătura dintre sectorul de stat și sectorul financiar din zona euro și (vi) riscurile la adresa pieței imobiliare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15830 / 16802
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...