ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bucureşti, Ilfov şi Timiş se află în topul celor mai puternice judeţe din România (analiză KeysFin)

21 Septembrie 2020   |   AGERPRES

Harta de business a României prezintă mari discrepanţe între regiuni.

 
 
Bucureşti, Ilfov şi Timiş se află în topul celor mai puternice judeţe din România în funcţie de cifra de afaceri din 2019 a companiilor înregistrate, iar în clasamentul judeţelor cu cele mai slabe rezultate de business se regăsesc Mehedinţi, Caraş-Severin şi Vaslui, potrivit unei analize KeysFin.

În comparaţie cu acum 5 ani, există coborâri considerabile în topul judeţelor româneşti, aşa cum este cazul judeţului Arad, care a coborât de pe locul 10 în 2015, pe locul 13 în 2019, sau al judeţului Galaţi, care a ajuns, de pe locul 15 în 2015, pe locul 17 în 2019. În ceea ce priveşte rezultatele pozitive, Prahova a urcat de pe locul 8 în 2015, pe 6 în 2019, iar Bihor a ajuns de pe locul 12 în 2015, pe locul 9 în 2019, în funcţie de cifra de afaceri a companiilor înregistrate.


"Harta de business a României prezintă mari discrepanţe între regiuni. Dacă cele mai puternice zece judeţe au concentrat în 2019 peste 70% din cifra de afaceri totală şi 2,2 milioane de salariaţi, cele mai sărace zece judeţe au generat în 2019 afaceri de numai 65 de miliarde de lei - doar 4,2% din total, cu 237 de mii de angajaţi. În tot acest proces de concentrare a business-ului, un rol major îl joacă performanţele autorităţilor locale, ale căror investiţii în infrastructura materială şi umană au consecinţe directe şi evidente în creşterea discrepanţelor economice la nivel regional", a declarat Roxana Popescu, Managing Director KeysFin, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

Deşi topul de acum 5 ani seamănă destul de bine cu topul din momentul de faţă, în sensul în care majoritatea judeţelor au câştigat/ pierdut doar una sau două poziţii în clasament, există şi diferenţe spectaculoase. "Dacă la Galaţi, căderea are cu siguranţă legătură cu rezultatele Combinatului Siderurgic, în Bihor avansul poate fi pus şi pe seama investiţiilor în infrastructură. De cealaltă parte, ne bucură să vedem saltul unei părţi din zona de Sud a ţării, acolo unde judeţele Dolj şi Olt au performat bine în ultimii ani", a completat Roxana Popescu.

În funcţie de numărul de companii existente, pe primul loc se află în continuare Capitala, cu 136.900 de companii în 2019 (peste 20% din total), fiind urmată de Cluj, cu 42.900 de companii (6,3 % din total) şi de Ilfov, cu 30.800 de companii (4,5% din total). La cealaltă extremă, cele mai puţine companii sunt înregistrate în Mehedinţi, cu doar 3.600 firme existente în 2019, dar şi în Botoşani, cu 4.600 de companii, şi în Covasna, cu 4.700 de companii.

Din punct de vedere al cifrei de afaceri, Bucureştiul ocupă prima poziţie cu o cifră de afaceri de 570,8 miliarde lei în 2019, fiind urmat la mare de distanţă de Ilfov, cu 111,8 miliarde lei şi Timiş, cu 67,2 miliarde lei. Faţă de 2015, Argeşul a scăzut un loc, de pe 4 pe 5, ajungând la 65,5 miliarde lei, iar Clujul a avansat de pe locul 5 în 2015, pe 4 în 2019, având o cifră de afaceri de 65,7 miliarde lei anul trecut. Următoarele judeţe din România, în funcţie de cifra de afaceri din 2019 a companiilor înregistrate sunt Prahova (56 miliarde lei), Constanţa (52 miliarde lei), Braşov (47,3 miliarde lei), Bihor (34,1 miliarde lei) şi Sibiu (34 miliarde lei).

În ceea ce priveşte topul profitabilităţii, pe primul loc se află şi în acest caz Bucureştiul, cu un rezultat net pozitiv în valoare de 30,9 miliarde lei, fiind urmat de Ilfov, cu 6 miliarde lei şi Cluj, cu 5,2 miliarde lei, arată analiza citată.

"Faţă de acum 5 ani, situaţia a rămas aproape neschimbată în Mehedinţi, un judeţ care a rămas pe ultimul loc, atât în ceea ce priveşte cifra de afaceri a companiilor de aici, cât şi numărul acestora. Astfel, în 2019, cele 3.600 de companii înregistrate în Mehedinţi au totalizat o cifră de afaceri de doar 3 miliarde de lei. Topul celor mai slabe judeţe din punct de vedere economic este completat de Caraş-Severin, cu o cifră de afaceri a companiilor de 6,2 miliarde de lei, Vaslui, cu 6,42 miliarde de lei, Teleorman, cu 6,45 miliarde de lei, şi Covasna, 6,51 miliarde de lei. Cât despre judeţele care se află pe pierdere, în funcţie de rezultatul net al companiilor, cele mai slabe rezultate financiare au fost înregistrate în Vâlcea, judeţ aflat pe ultimul loc, cu o pierdere cumulată de 1,1 miliarde lei, Hunedoara - pierdere cumulată de 425,9 milioane lei şi Gorj - pierdere cumulată de 393 milioane lei", potrivit analizei KeysFin.

În ceea ce priveşte sectoarele de activitate, comerţul predomină în mai toate judeţele României, dar şi construcţiile, industria prelucrătoare şi IT&C-ul ocupă locuri fruntaşe.

Astfel, în 2019, în Bucureşti, existau peste 36.000 de companii, având ca domeniu principal de activitate un cod CAEN aferent comerţului, totalizând o cifră de afaceri de 276 miliarde lei (45% din totalul sectorului). Capitala este urmată de Cluj, cu 9.700 mii firme din comerţ şi o cifră de afaceri de 24,7 miliarde lei (4% din total sector) şi Ilfov, cu 9.690 companii din comerţ şi afaceri de 67,9 miliarde lei (peste 11% din total sector).

Construcţiile sunt populare îndeosebi în Bucureşti, Cluj şi Timiş, acestea fiind cele mai importante 3 judeţe pentru acest domeniu de activitate. Bucureştiul este din nou pe primul loc, cu peste 13.000 de companii care se ocupă cu construcţiile, totalizând o cifră de afaceri de 30,3 miliarde lei (38% din sector). Podiumul este completat de Cluj, cu 5.100 companii şi 6,9 miliarde lei cifră de afaceri şi Timiş, cu 3.700 companii şi 3,3 miliarde lei cifră de afaceri.

"Cât despre industria prelucrătoare, tot capitala conduce, cu o cifră de afaceri de 46,9 miliarde lei (12% din total sector) a celor 7.400 de companii cu sediul aici şi afaceri în acest sector. Pe locul 2 din punct de vedere al cifrei de afaceri se clasează Argeş, cu 39,8 miliarde lei şi 2.100 de companii, dintre care cea mai importantă este Automobile Dacia SA, iar pe locul 3 Timiş, cu 27 miliarde lei cifră şi 2.600 de companii", se menţionează în analiza citată.

De asemenea, IT&C-ul devine din ce în ce mai activ, atât în judeţele deja consacrate, care de altfel se şi află pe locurile 1 şi 2: Bucureşti (11.300 de companii şi o cifră de afaceri de 44 miliarde lei) şi Cluj (2.900 de companii şi o cifră de afaceri de 5,7 miliarde lei), cât şi în Timiş (1.300 de firme şi o cifră de afaceri de 2,4 miliarde lei), Iaşi (1.300 companii şi o cifră de afaceri de 1,8 miliarde lei) şi Ilfov (1.700 de companii şi o cifră de afaceri de 992,8 milioane lei), ocupantele locurilor 3, 4 şi 5.

Cele mai "muncitoare" judeţe, respectiv unde se regăsesc cei mai mulţi angajaţi, sunt Bucureşti - cu peste 1 milion de angajaţi, Timiş, cu 189.700 de angajaţi, şi Cluj, cu 183.700 de angajaţi în 2019. De cealaltă parte, judeţele cu cei mai puţini angajaţi sunt Mehedinţi şi Giurgiu, cu doar 14.600 de angajaţi şi respectiv 20.900 de angajaţi în 2019.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare din 2019, raportate de companii la Ministerul Finanţelor până în momentul extragerii informaţiilor, în septembrie 2020. Datele pot suferi modificări până la sfârşitul lui 2020.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13828 / 16802
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...