ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BVB nu a reuşit să atragă nicio listare în primul semestru; valoarea IPO-urilor lansate pe pieţele de capital europene a scăzut cu 47 %

15 Iulie 2019   |   AGERPRES

În topul pieţelor de capital din Europa, după valoare, în primul semestru s-au situat: London Stock Exchange - 16 IPO-uri, cu o valoare de 5,1 miliarde de euro, Borsa Italiana - 9 IPO-uri, cu o valoare de 2,1 miliarde de euro, SIX Swiss Exchange - 3 IPO-uri, cu o valoare de două miliarde de euro.

 
 
Bursa de Valori Bucureşti nu a atras nicio ofertă publică (IPO) iniţială în prima jumătate a acestui an, deşi au fost companii care şi-au declarat interesul de a se finanţa prin astfel de operaţiuni, observându-se în schimb o preferinţă pentru emisiunile de obligaţiuni, potrivit unui studiu realizat de PwC, care relevă faptul că şi pe pieţele de capital din Europa valoarea IPO-urilor lansate a scăzut cu 47%, la 12,1 miliarde de euro, în perioada de referinţă, comparativ cu primul semestru din 2018.

Potrivit raportului IPO Watch Europe Q2 2019, realizat de PwC, aceeaşi tendinţă de scădere a înregistrat şi numărul de oferte publice, unde declinul a fost de 43,8%, până la 53 de operaţiuni, în timp ce valoarea medie a unei operaţiuni a scăzut cu 20%, la 181 de milioane de euro.


La nivel mondial, valoarea ofertelor publice iniţiale a scăzut cu 28% în primul semestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 82,8 miliarde dolari.

"După un prim trimestru apatic, piaţa europeană a înregistrat o revenire în trimestrul al doilea când, deşi au fost mai puţine tranzacţii, valoarea a fost semnificativ mai mare, primele cinci IPO-uri cumulând 7,4 miliarde euro. În contextul Brexit şi al incertitudinilor globale cauzate în principal de discuţiile privind tratatele comerciale, Europa se confruntă cu o scădere a interesului investitorilor care, probabil, nu se va schimba semnificativ în acest an, astfel încât să fie recuperate scăderile din prima jumătate a acestui an", a afirmat Sorin Petre, partener PwC România.

Sectorul financiar este în continuare pe primul loc în topul lansărilor de oferte publice iniţiale, cu 43% din total (5,18 miliarde euro), urmat de cel industrial, cu 25% (4,39 miliarde euro) şi cel de servicii, cu 19% (2,26 miliarde euro).

De asemenea, Londra (London Stock Exchange - LSE) a rămas bursa preferată a companiilor care au ales să se finanţeze prin astfel de operaţiuni, însumând 42% din valoarea totală a IPO-urilor lansate în prima jumătate a anului. De altfel, piaţa de capital londoneză a fost singura care a înregistrat o creştere a ofertelor publice iniţiale în primul semestru al anului, faţă de acelaşi interval din 2018, atât în volum, cât şi în valoare (+5%).

Din păcate, Bursa de Valori Bucureşti nu a reuşit să atragă niciun IPO în primele şase luni ale acestui an.

"Deşi au fost companii care şi-au declarat interesul de a se finanţa prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, în prima jumătate a acestui an nu a avut loc nicio listare. În perioada similară din 2018, au avut loc două astfel de operaţiuni. Posibil ca şi pe fondul evenimentelor de la finalul anului trecut (OUG 114), astfel de decizii să fi fost amânate. În schimb, observăm o preferinţă pentru emisiunile de obligaţiuni. Al doilea semestru a început mai optimist, cu listarea iHunt Ploieşti pe AeRO", a spus Ileana Gutu, senior manager, PwC România.

În topul pieţelor de capital din Europa, după valoare, în primul semestru s-au situat: London Stock Exchange - 16 IPO-uri, cu o valoare de 5,1 miliarde de euro, Borsa Italiana - 9 IPO-uri, cu o valoare de 2,1 miliarde de euro, SIX Swiss Exchange - 3 IPO-uri, cu o valoare de două miliarde de euro.

Cele mai mari IPO-uri din Europa ca valoare în primul semestru au fost Nexi SpA (Borsa de Italia) - 2,05 miliarde de euro, Network International Holdings (LSE) - 1,41 miliarde de euro şi Stadler Rail AG (SIX Swiss Exchange) - 1,35 miliarde de euro.

Studiul a inclus principalele 14 pieţe de capital din Europa, respectiv Marea Britanie, Franţa, Turcia, Polonia, Spania, Belgia, Elveţia, Italia, Austria, Germania, Danemarca, Suedia, Norvegia şi Finlanda.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15810 / 16628
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...