ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CE consultă statele membre cu privire la propunerea de prelungire şi modificare a cadrului temporar de criză

06 Octombrie 2022   |   Agerpres

Acesta din urmă a fost adoptat de Comisie la 23 martie 2022 pentru a le permite statelor membre să utilizeze flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat în vederea sprijinirii economiei în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Cadrul temporar de criză a fost modificat iniţial la 20 iulie 2022 pentru a completa pachetul de măsuri de pregătire pentru iarnă şi în conformitate cu obiectivele planului REPowerEU.

 
 
Comisia Europeană le-a trimis statelor membre spre consultare un proiect de propunere de prelungire şi adaptare a cadrului temporar de criză privind ajutoarele de stat, informează un comunicat al Executivului comunitar.
 
Acesta din urmă a fost adoptat de Comisie la 23 martie 2022 pentru a le permite statelor membre să utilizeze flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat în vederea sprijinirii economiei în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Cadrul temporar de criză a fost modificat iniţial la 20 iulie 2022 pentru a completa pachetul de măsuri de pregătire pentru iarnă şi în conformitate cu obiectivele planului REPowerEU.
 
"Ne confruntăm cu o criză energetică severă, care afectează gospodăriile şi întreprinderile din întreaga Europă. În faţa acestei provocări comune, avem nevoie de un răspuns comun şi coordonat, care să nu compromită forţa fundamentală a Europei - piaţa noastră unică. Din acest motiv, Comisia a instituit un cadru temporar de criză privind ajutoarele de stat. Acesta stabileşte criterii clare şi orizontale, aplicabile tuturor statelor membre, care să le permită să ofere un sprijin necesar şi proporţional economiilor lor, în contextul acestei crize. Pe măsură ce criza se intensifică şi continuă să persiste, ne asigurăm că acest cadru temporar de criză rămâne adecvat scopului. Consultăm statele membre cu privire la o propunere de prelungire şi modificare a cadrului temporar de criză pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale statelor membre şi ale industriei. În acelaşi timp, propunerea menţine şi consolidează garanţii importante care ne permit să păstrăm condiţii de concurenţă echitabile şi să ne îndeplinim obiectivele verzi", a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.
 
Având în vedere consecinţele economice ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra situaţiei energetice, Comisia propune prelungirea şi modificarea cadrului temporar de criză. Modificările propuse trimise statelor membre completează propunerea Comisiei privind o intervenţie de urgenţă pe piaţă, cu privire la care s-a ajuns la un acord politic în cadrul Consiliului la 30 septembrie 2022. Datorită acestor modificări, cadrul temporar de criză va continua să le permită statelor membre să ofere sprijin necesar şi proporţional economiei, asigurând, în acelaşi timp, condiţii de concurenţă echitabile.
 
Printre altele, Comisia consultă statele membre cu privire la posibilele modificări referitoare la: o prelungire a cadrului temporar de criză, o creştere proporţională a plafoanelor maxime ale ajutoarelor prevăzute în dispoziţiile privind cuantumurile limitate ale ajutoarelor, care le permit statelor membre să acorde granturi directe sau alte forme de ajutor întreprinderilor din orice sector afectat de criză, inclusiv din sectoare precum agricultura şi pescuitul şi o ajustare specifică, având în vedere volatilitatea ridicată a pieţei, pentru a facilita şi mai mult accesul companiilor din sectorul energiei la sprijin sub formă de lichidităţi în vederea acoperirii garanţiilor financiare pentru activităţile lor de tranzacţionare.
 
De asemenea, este avută în vedere o simplificare a criteriilor care le permit statelor membre să sprijine întreprinderile afectate de preţurile ridicate la energie, inclusiv utilizatorii mari consumatori de energie, asigurându-se că sprijinul rămâne direcţionat şi proporţional, menţinând, în acelaşi timp, stimulentele pentru reducerea cererii de energie, o clarificare a criteriilor pe care Comisia intenţionează să le aplice pentru evaluarea măsurilor de sprijin pentru recapitalizare, pentru a menţine o concurenţă efectivă; precum şi măsuri suplimentare menite să sprijine reducerea cererii de energie electrică, în conformitate cu propunerea Comisiei privind o intervenţie de urgenţă pe piaţă, cu privire la care s-a ajuns la un acord politic în cadrul Consiliului la 30 septembrie 2022.
 
Statele membre au acum posibilitatea de a formula observaţii cu privire la proiectul de propunere a Comisiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5541 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...