ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cluj: Tranzacţii imobiliare de aproximativ 600 mil. E, în 2017 - arată un ghid specializat destinat municipiului reşedinţă

06 August 2018   |   Ioana Duta

Cea mai valoroasă tranzacţie a fost realizată de o persoană juridică şi a inclus o clădire de tip comercial, în valoare de 8,4 milioane de euro.

 
 
 Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare realizate în 2017 în municipiul Cluj-Napoca a fost cu 30% mai mare decât cea din 2016, arată un ghid imobiliar realizat de o firmă de consultanţă care realizează această analiză de cinci ani. 
 
Potrivit lui Adrian Vascu, cel care coordonează realizarea acestui ghid, valoarea tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca s-a ridicat în 2017 la aproape 600 de milioane de euro, ponderea cea mai mare fiind reprezentată de apartamente. 
 
De asemenea, ghidul mai arată că 70% dintre cumpărători provin din judeţul Cluj, restul fiind din alte judeţe şi din străinătate. 
 
"Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare în anul 2017 din municipiu a fost de 594 de milioane de euro, cu 30% mai mult faţă de anul precedent, ceea ce înseamnă dublul bugetului local. Ponderea cea mai semnificativă din totalul sumei au reprezentat-o apartamentele, cu 63% din total (5.641 din totalul de 8.772 tranzacţii). 69% dintre cumpărători provin din judeţul Cluj, în timp ce 29% sunt din alte judeţe, precum Bistriţa Năsăud, Maramureş şi Alba, iar 2% vin din străinătate, din ţări cum ar fi Franţa. Cartierul Mănăştur, cel mai mare din Cluj-Napoca, a înregistrat cele mai multe şi cele mai valoroase tranzacţii, iar strada Calea Mănăştur a avut cele mai multe tranzacţii", a spus Adrian Vascu, luni, într-o conferinţă de presă destinată prezentării ghidului. 
 
Preţul mediu pe metrul pătrat al apartamentelor a crescut şi el, de la 1.000 de euro la 1.211, situând Cluj-Napoca pe primul loc în ţară din acest punct de vedere. 
 
Analiza realizată mai arată că un procent însemnat, respectiv 69% din tranzacţii, sunt finanţate din fonduri proprii, iar restul sunt realizate prin credite bancare. 
 
Potrivit analiştilor, Cluj-Napoca este o piaţă interesantă, caracterul său fiind influenţat de faptul că este un mare centru universitar, cu un sector IT în plină dezvoltare şi multe evenimente culturale şi sportive, ceea ce face ca oraşul să fie atractiv şi din punct de vedere social şi al locurilor de muncă şi oportunităţilor de studiu sau de carieră. 
 
Alte date prezentate în ghid arată că cele mai multe tranzacţii - în valoare de aproximativ 80 de milioane de euro - s-au înregistrat în luna decembrie. 
 
Cea mai scumpă casă tranzacţionată a avut o valoare de 600.000 de euro, fiind situată pe strada Moţilor, care se află în centrul municipiului, iar cel mai scump teren, cu o valoare de 1,1 milioane de euro, a fost cumpărat în cartierul Borhanci. 
 
De asemenea, cea mai valoroasă tranzacţie a fost realizată de o persoană juridică şi a inclus o clădire de tip comercial, în valoare de 8,4 milioane de euro. 
 
Faţă de 2013, primul an în care a fost realizat acest ghid, valoarea tranzacţiilor imobiliare a crescut în Cluj-Napoca de aproape 3 ori. În urmă cu cinci ani, suma prezentată de analişti era de 200 de milioane de euro. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 663 / 9459
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează
Avocații NNDKP prevăd un nivel ridicat al tranzacțiilor de M&A în domeniul Healthcare & Pharma și în 2019. Ana-Maria Baciu, Partener: Schimbările inevitabile în domeniu și dinamica problemelor cu care se confruntă industria în prezent vor aduce încă un an de creștere pentru această practică
Dentons – prima firmă de avocatură semnatară a Cartei Diversității în România
Promovare internă în practica de Protecție a datelor cu caracter personal, la Voicu & Filipescu. Andreea Botez devine Avocat senior
Cum văd avocații de business din provincie noul an. Mihai Bejenaru-Dragoș (Bejenaru&Partners, Cluj): Domeniul imobiliar va înregistra o scădere a numărului de tranzacții. Provocarea anului 2019, dată de cazurile de fiscalitate
Thomson Reuters Legal Advisers - Full Year 2018 | Cele mai active firme de avocați implicate în fuziuni și achiziții, anul trecut. Ce giganți cu prezență la București au intrat în Top 25 global, european și regional
„The Lawyer European Awards 2019”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | PNSA, singura firmă domestica din lista scurtă a premianților. ZRP concurează la titlul „European litigation team of the year”
Clifford Chance Badea atrage un nou avocat senior în practica de M&A Real Estate
Topul problemelor din industria Pharma, creionat de avocații D&B David și Baias. Proiectele uneia dintre cele mai performante echipe de pe piața locală
ELLINT, alianța internațională a firmelor de avocați specializate în dreptul muncii, se extinde în România. Suciu | The Employment Law a intrat în rețea
Promovări în conducerea Mușat & Asociații: Paul Buta, Iulian Popescu și Răzvan Stoicescu devin Deputy Managing Partners | Partenerul Octavian Popescu se retrage
Andreea Bende, promovată în calitate de Partener în cadrul NNDKP IP
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...