ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cluj: Tranzacţii imobiliare de aproximativ 600 mil. E, în 2017 - arată un ghid specializat destinat municipiului reşedinţă

06 August 2018   |   Ioana Duta

Cea mai valoroasă tranzacţie a fost realizată de o persoană juridică şi a inclus o clădire de tip comercial, în valoare de 8,4 milioane de euro.

 
 
 Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare realizate în 2017 în municipiul Cluj-Napoca a fost cu 30% mai mare decât cea din 2016, arată un ghid imobiliar realizat de o firmă de consultanţă care realizează această analiză de cinci ani. 
 
Potrivit lui Adrian Vascu, cel care coordonează realizarea acestui ghid, valoarea tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca s-a ridicat în 2017 la aproape 600 de milioane de euro, ponderea cea mai mare fiind reprezentată de apartamente. 
 
De asemenea, ghidul mai arată că 70% dintre cumpărători provin din judeţul Cluj, restul fiind din alte judeţe şi din străinătate. 
 
"Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare în anul 2017 din municipiu a fost de 594 de milioane de euro, cu 30% mai mult faţă de anul precedent, ceea ce înseamnă dublul bugetului local. Ponderea cea mai semnificativă din totalul sumei au reprezentat-o apartamentele, cu 63% din total (5.641 din totalul de 8.772 tranzacţii). 69% dintre cumpărători provin din judeţul Cluj, în timp ce 29% sunt din alte judeţe, precum Bistriţa Năsăud, Maramureş şi Alba, iar 2% vin din străinătate, din ţări cum ar fi Franţa. Cartierul Mănăştur, cel mai mare din Cluj-Napoca, a înregistrat cele mai multe şi cele mai valoroase tranzacţii, iar strada Calea Mănăştur a avut cele mai multe tranzacţii", a spus Adrian Vascu, luni, într-o conferinţă de presă destinată prezentării ghidului. 
 
Preţul mediu pe metrul pătrat al apartamentelor a crescut şi el, de la 1.000 de euro la 1.211, situând Cluj-Napoca pe primul loc în ţară din acest punct de vedere. 
 
Analiza realizată mai arată că un procent însemnat, respectiv 69% din tranzacţii, sunt finanţate din fonduri proprii, iar restul sunt realizate prin credite bancare. 
 
Potrivit analiştilor, Cluj-Napoca este o piaţă interesantă, caracterul său fiind influenţat de faptul că este un mare centru universitar, cu un sector IT în plină dezvoltare şi multe evenimente culturale şi sportive, ceea ce face ca oraşul să fie atractiv şi din punct de vedere social şi al locurilor de muncă şi oportunităţilor de studiu sau de carieră. 
 
Alte date prezentate în ghid arată că cele mai multe tranzacţii - în valoare de aproximativ 80 de milioane de euro - s-au înregistrat în luna decembrie. 
 
Cea mai scumpă casă tranzacţionată a avut o valoare de 600.000 de euro, fiind situată pe strada Moţilor, care se află în centrul municipiului, iar cel mai scump teren, cu o valoare de 1,1 milioane de euro, a fost cumpărat în cartierul Borhanci. 
 
De asemenea, cea mai valoroasă tranzacţie a fost realizată de o persoană juridică şi a inclus o clădire de tip comercial, în valoare de 8,4 milioane de euro. 
 
Faţă de 2013, primul an în care a fost realizat acest ghid, valoarea tranzacţiilor imobiliare a crescut în Cluj-Napoca de aproape 3 ori. În urmă cu cinci ani, suma prezentată de analişti era de 200 de milioane de euro. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 49 / 8845
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Associates - Senior Lawyer Banking & Finance
LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
LegiTeam: Wolf Theiss is looking for lawyers
LegiTeam: Maravela|Asociaţii is looking for a consultancy associate
Cum lucrează echipa de concurență de la D&B David și Baias. O discuție cu Manuela Guia (Partener) despre “shadowing”, “fishing expeditions” și strategii de apărare (partea a II-a)
Consiliul Concurenței folosește în investigații ‘procedura forensic’, o metodă de verificare demnă de FBI. Noile tendințe din această practică, analizate de Manuela Guia, Partener D&B David și Baias, unul dintre cei mai buni avocați de concurență de pe piața locală (partea I)
Alexandru George Lazăr, partener IntLaw (Spania) și profesor al Universitații Pompeu Fabra, din Barcelona: Sunt în permanentă legătură cu România. Sper ca în viitorul apropiat să se concretizeze colaborări strategice cu case de avocatură românești
Gabriela Dinu se alătură echipei de Dreptul Muncii a NNDKP
Concurenţa a autorizat preluarea unor creanțe și bunuri imobile ale Alpha Bank de către Deutsche Bank, Anacap Financial Europe și APS Investments. Avocați de top în tranzacția de 360 mil. E
Grupul german PHOENIX preia oficial Farmexim SA și lanțul de farmacii HelpNet Farma. Ce avocați au lucrat în tranzacția estimată la peste 100 mil. €
Tranzacția de 73 mil. € prin care CMI preia posturile de radio din CEE ale grupului Lagardère a ajuns la final. O echipă multijurisdicțională Clifford Chance a asistat cumpărătorul | Vânzătorul a lucrat cu avocații Wolf Theiss
Wolf Theiss își consolidează echipa de TMT și Protecția Datelor în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...