ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CNSC a înregistrat anul trecut 2.803 contestaţii formulate de operatorii economici, în scădere cu 22,72%

29 Mai 2020   |   AGERPRES

Din totalul contestaţiilor formulate la CNSC în anul 2019, un număr de 495 (17,66%) au vizat documentaţia de atribuire, iar 2.308 (82,34%) rezultatul procedurii.

 
 
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a înregistrat în anul 2019 un număr de 2.803 contestaţii formulate de operatorii economici.

De la înfiinţarea instituţiei, în septembrie 2006, şi până la 31 decembrie 2019, la Consiliu au fost înregistrate 67.824 de contestaţii formulate de operatorii economici, conform unui comunicat remis spre publicare.

"Analizând evoluţia numărului contestaţiilor (dosarelor) înregistrate la C.N.S.C. pe parcursul anului 2019 s-a constatat că o scădere cu 22,72% comparativ cu anul precedent, diminuarea având drept cauză introducerea obligării operatorilor economici de a constitui o cauţiune pentru întreaga perioadă cuprinsă între data depunerii contestaţiei şi până la expirarea perioadei de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii, cauţiune al cărui cuantum se stabileşte în funcţie de tipul şi valoarea estimată/stabilită a contractului ce urmează a fi atribuit şi de tipul autorităţii contractante şi care poate ajunge până la valoarea maximă de 880.000 de lei", se menţionează în comunicat.


Din totalul contestaţiilor formulate la CNSC în anul 2019, un număr de 495 (17,66%) au vizat documentaţia de atribuire, iar 2.308 (82,34%) rezultatul procedurii.

Din cele 2.803 contestaţii cu care CNSC a fost învestit legal anul trecut, un număr de 405 (14,45%) au vizat proceduri de atribuire finanţate din fonduri europene, iar 2.398 (85,55%) proceduri finanţate din fonduri publice interne.

În ceea ce priveşte obiectul contractului de achiziţie publică, contestaţiile formulate în 2019 la Consiliu au vizat: proceduri de atribuire având ca obiect execuţia de lucrări - 678 (24,19%); proceduri de atribuire având ca obiect furnizarea de produse - 1.186 (42,31%); proceduri de atribuire având ca obiect prestarea de servicii - 939 (33,50%).

"Urmare a soluţionării contestaţiilor formulate de către operatorii economici pe parcursul anului 2019, completele de soluţionare din cadrul CNSC au pronunţat un număr de 2.352 de decizii şi 2.125 de încheieri, adică 4.477 hotărâri", se mai precizează în comunicat.

Din totalul celor 2.352 de decizii emise de Consiliu în anul 2019, în cazul a 905 (38,49%) Consiliul a dispus admiterea contestaţiilor, iar în cazul a 1.446 (61,51%) acesta a dispus respingerea contestaţiilor formulate de operatorii economici.

În ceea ce priveşte deciziile admise (905), trebuie menţionat faptul că în cazul a 56 dintre acestea (6,19%) Consiliul a dispus anularea procedurii de atribuire, în vreme ce în restul Consiliul a dispus remedierea procedurilor de atribuire, astfel încât acestea să poată continua cu respectarea prevederilor legale.

Din punct de vedere valoric, pe parcursul anului 2019, CNSC a pronunţat decizii în cadrul unor proceduri de atribuire având o valoare totală estimată de 60,504 de miliarde de lei, echivalent a 12,75 de miliarde de euro (n.r - la un curs mediu anual leu - euro comunicat de BNR de 4,752 lei/euro).

Valoarea totală estimată a procedurilor de atribuire în care CNSC a pronunţat decizii de admitere a contestaţiilor formulate de către operatorii economici s-a ridicat la 27,421 de miliarde de lei (5,778 de miliarde de euro), în vreme ce valoarea totală estimată a procedurilor în care instituţia a emis decizii de respingere a contestaţiilor a fost de circa 33,1 de miliarde de lei (6,972 de miliarde de euro).

Din valoarea totală estimată a procedurilor în care CNSC a emis decizii de admitere a contestaţiilor, valoarea estimată a procedurilor de atribuire în care Consiliul a dispus anularea acestora a fost de 1,16 miliarde de lei (244,408 de milioane de euro), iar cea în care a dispus măsuri de remediere s-a ridicat la suma de 26,261 de miliarde de lei (echivalent a 5,534 miliarde euro).

"Trebuie menţionat că din valoarea totală estimată a procedurilor de atribuire în care Consiliul a emis decizii de admitere a contestaţiilor formulate de operatorii economici şi a dispus anularea procedurilor de atribuire (244,408 de milioane de euro), un procent de 1,31% (echivalent a 3,196 milioane de euro) a reprezentat valoarea unor proceduri de achiziţie publică finanţate din fonduri europene", se mai menţionează în comunicat.

Făcând o comparaţie cu valoarea totală estimată a procedurilor iniţiate în SEAP (72,72 de miliarde de lei, echivalent a 15,324 miliarde de euro), se observă că în anul 2019 valoarea totală estimată a procedurilor în care CNSC s-a pronunţat (60,504 de miliarde de lei, respectiv 12,75 miliarde de euro) a reprezentat 83,20% din valoarea totală estimată a procedurilor iniţiate în SEAP.

Anul trecut, din totalul celor 2.352 de decizii emise de CNSC, un număr de 557 au fost atacate cu plângere la Curţile de Apel competente, în a căror rază se află sediul autorităţii contractante.

Dintre acestea, doar 53 de decizii emise de CNSC au fost casate/desfiinţate în tot de instanţe (2,25% din totalul deciziilor emise de Consiliu), iar 45 au fost modificate în parte (1,41%). Astfel, 2.254 de decizii emise în anul 2019 de Consiliu, adică un procent de 95,84%, au rămas definitive şi irevocabile în forma emisă de consiliu.

În intervalul septembrie 2006 - 31 decembrie 2019 din cele 59.872 decizii pronunţate de Consiliu, un număr de 58.589 dintre acestea (97,86%) au rămas definitive în forma pronunţată de Consiliu.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) este un organism de jurisdicţie specifica în domeniul achiziţiilor publice creat în scopul garantării respectării legislaţiei de către autorităţile contractante.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14491 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...