ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Colliers International Romania: Tranzacțiile cu terenuri au depășit 350 mil. euro în 2017

10 Ianuarie 2018   |   BizLawyer

În București, cea mai mare tranzacție a fost vânzarea platformei Policolor – 14 ha – pentru aproximativ 22 mil. euro, în scopul dezvoltării unui proiect mixt (retail și rezidențial).

Sînziana Oprea, director asociat în departamentul de terenuri al Colliers International Romania

 
 
Anul trecut, valoarea totală a tranzacțiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare (exceptând segmentul industrial) a crescut semnificativ față de 2016, depășind pragul de 350 mil. euro la nivel național. Conform datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International, aproximativ 70% din această valoare a revenit Capitalei, unde tranzacțiile cu terenuri pentru dezvoltări rezidențiale au reprezentat mai mult de jumătate din volumul investițional.

Dinamismul sectorului rezidențial în ceea ce privește achiziția de terenuri a venit ca urmare a capacității pieței de a absorbi atât proiecte mici, cât și proiecte de peste 1000 de apartamente, în condițiile în care, conform sondajelor efectuate de Comisia Europeană, dorința de a cumpăra o locuință a fost la cel mai crescut nivel post-criză. Cele mai active zone au fost centrul și nordul Capitalei: Bulevardul Expoziției, Bucureștii Noi și zona Băneasa-DN1-Jandarmeriei – datorită viitorului pol de birouri din zona Expoziției, dar și zonele Floreasca-Barbu Văcărescu, Aviației și Pipera.


„Piața de terenuri traversează cea mai bună perioadă din ultimii 10 ani. Cererea s-a diversificat în decursul anului 2017 din punct de vedere al zonelor de interes și al sectoarelor imobiliare care au nevoie de suprafețe pentru noi dezvoltări. Mai mult, investitori noi și-au făcut intrarea pe această piață, atrași de randamentele superioare oferite de dezvoltarea imobiliară în piața locală comparativ cu alte piețe sau sectoare economice. În Capitală, segmentului rezidențial i-a revenit mai mult de jumătate din valoarea tranzacțiilor cu terenuri, care au crescut mai ales în valoare, restul fiind preluat aproximativ egal de segmentele de retail și birouri”, a declarat Sînziana Oprea, director asociat în departamentul de terenuri al Colliers International Romania.

În ceea ce privește interesul acordat achizițiilor de terenuri pentru sectorul de retail, acesta a fost mult mai bine reprezentat la nivel de țară decât în București. Cererea a venit în egală măsură din partea dezvoltatorilor și a retailerilor și a vizat toate orașele cu deficit de spații moderne de retail, inclusiv cele cu o populație sub 100.000 de locuitori.

Activitatea pe piața de terenuri pentru birouri a crescut cel mai mult în 2017 față de 2016, în special în București, unde majoritatea dezvoltatorilor mari deja prezenți au achiziționat suprafețe pentru proiecte noi. Zona care a atras cel mai mare interes a fost Bulevardul Expoziției, urmată de Bulevardul Preciziei și zona centrală (Calea Victoriei).

În București, cea mai mare tranzacție a fost vânzarea platformei Policolor – 14 ha – pentru aproximativ 22 mil. euro, în scopul dezvoltării unui proiect mixt (retail și rezidențial). Alte tranzacții notabile au fost reprezentate de achizițiile făcute de GTC, Impact Developer&Contractor și Atenor Group în zona Bulevardul Expoziției – tranzacții în jurul valorii de 10 mil. euro fiecare, vânzarea terenului Fabricii Industria Iutei și a clădirilor aferente – 2,7 ha – către Dedeman, într-o tranzacție de aproximativ 6,7 mil. euro consiliată de Colliers International, și achiziția terenului Coca Cola, cu suprafața de 5,7 ha, făcută de Globalworth în zona Preciziei pentru viitorul sediu Renault.

De altfel, zona Expoziției s-a remarcat drept cea mai tranzacționată din București, înregistrând șase tranzacții pentru dezvoltări de proiecte de birouri, rezidențiale sau mixte, tranzacții în care au fost implicați jucători mari precum Portland Trust, GTC, Atenor Group, Impact Developer&Contractor, Futureal și Iulius Group. Aproximativ 8 ha de teren au fost securizate de către aceștia în zonă (la care se adaugă suprafața de teren cu pavilioanele expoziționale Romexpo, care au făcut obiectul asocierii dintre CCIR și Iulius Mall), majoritatea cu planuri urbanistice valabile care le permit investitorilor demararea rapidă a proiectelor.

În ceea ce privește prețurile, la nivel național, evoluția lor a fost similară cu cea din 2016, acestea crescând, în medie, cu 10-15% față de 2016. Dinamica lor a variat, însă, în funcție de regiune, astfel că anumite orașe sau zone din București și-au păstrat valorile din 2016. Cu toate acestea, interesul pentru centrul și nordul Capitalei și pentru orașele regionale în plină dezvoltare din punct de vedere al pieței de birouri (Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov) a determinat o tendință ascendentă a prețului terenurilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 182 / 8071
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS a consiliat consorțiul Raiffeisen Bank S.A. - Swiss Capital S.A. în oferta publică și listarea la bursă a companiei Purcari Wineries PLC
RTPR Allen & Overy a asistat Purcari Wineries în legătură cu Oferta Publică Inițială
PNSA a asistat Unirii View în obținerea unei finanțări de 23 mil. €. Banii merg în dezvoltarea clădirii de 19 etaje
Hategan Attorneys obține în instanță o victorie importantă pentru industria de energie regenerabilă
Stratulat Albulescu își consolidează echipa de Banking & Finance prin cooptarea lui Costin Teodorovici ca Partener
Avocații Mușat & Asociații spun că piața avocaturii de business va suferi schimbări majore în următorii ani, legate în principal de evoluția tehnicii, a dreptului, dar și a nevoilor curente ale clienților. Firma a creat un cadru de cooperare directă la nivel global cu compania Facebook și mizează pe o creștere cu cel puțin 10-15% a volumului activității, anul acesta
Niculeasa Law Firm obține pentru General Leasing anularea măsurilor asiguratorii în cuantum de cca. 42 mil. lei, dispuse de Direcția Regională Antifraudă Fiscală
Mușat & Asociații, NNDKP și ZRP, pe lista scurtă a premianților MIP în domeniul proprietății intelectuale
Cum vede un Leading Lawyer pentru practica de White-Collar Crime evoluția pieței în 2018. Mihai Mareș, Managing Partner Mareș Danilescu Mareș: Piața avocaturii de penal-comercial va continua să crească. Corporațiile și firmele străine care fac business în România sunt tot mai atente la procesele de respectare si aplicare a cerințelor legale
Mirela Gorunescu este noul coordonator al practicii de drept penal din cadrul ZRP
Premiu ILO Client Choice Awards pentru Voicu & Filipescu în 2018. Roxana Neguțu, al doilea an câștigătoare exclusivă pentru România la categoria Proprietăți Imobiliare
Piața creditelor sindicalizate este estimată la aproape 1 mld. € în 2018. Elena Iacob, partener ZRP: În măsura în care proiectele publice și investițiile în domenii strategice - energie, transporturi, sănătate - vor fi inițiate într-un termen scurt, piața creditului sindicalizat ar putea cunoaște o evoluție explozivă
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...