ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană: Populaţia Uniunii Europene va creşte până în 2070, dar populaţia activă va scădea

30 Mai 2018   |   Mediafax

Cu alte cuvinte, pentru fiecare pensionar vor exista câte două persoane active. În momentul de faţă, raportul este de 3,3 persoane active pentru fiecare pensionar, arată autorii raportului.

 
 
Populaţia activă a Uniunii Europene va scădea cu 41 de milioane de oameni până în 2070, chiar dacă populaţia totală va creşte la 520 de milioane de locuitori, de la 511 câţi fuseseră înregistraţi în 2016, arată un raport al Comitetului pentru Politică Economică (CPE) din cadrul Comisiei Europene.

Populaţia activă a Uniunii Europene va scădea cu 41 de milioane de oameni până în 2070, chiar dacă populaţia totală va creşte la 520 de milioane de locuitori, de la 511 câţi fuseseră înregistraţi în 2016, arată un raport al Comitetului pentru Politică Economică (CPE) din cadrul Comisiei Europene.

Până în 2070, numărul populaţiei inactive îl va depăşi pe cel al celei active cu 1,2%. Astfel, în 2070 populaţia cu vârsta de peste 65 de ani va reprezenta 51,2% din total. Cu alte cuvinte, pentru fiecare pensionar vor exista câte două persoane active. În momentul de faţă, raportul este de 3,3 persoane active pentru fiecare pensionar, arată autorii raportului.


Această evoluţie va duce la o scădere cu până la 9,6% a forţei de muncă (9,7% în zona euro) pentru categoria 24-64 de ani.

„Luate per ansamblu, cheltuielile publice ale statelor membre vor creşte în medie cu 1,7% din PIB până în 2070, în această categorie fiind incluse pensiile, sănătatea, educaţia, ajutoarele de şomaj şi îngrijirea pe termen lung, cum ar fi îngrijirea la domiciliu”, se mai arată în documentul citat.

În România, procesul de îmbătrânire a populaţiei va duce la creşterea cu până la 3% a cheltuielilor publice. În aceeaşi situaţie se mai găsesc alte nouă state-membre, printre care se numără Polonia, Suedia, Slovacia sau Portugalia.

Potrivit raportului, cheltuielile vor depăşi 3% din PIB în Olanda, Austria, Republica Cehă sau Germania, însă vor scădea în Grecia, Franţa, Italia sau Spania.

Şi costurile din sănătate vor creşte pe parcursul următorilor 22 de ani, cu 2,1% în medie. În intervalul 2040-2070 însă, ele vor scădea gradual până când vor ajunge la nivelul actual.

Vor mai scădea, de asemenea, şi cheltuielile cu pensiile, pe de-o parte datorită creşterii vârstei de pensionare, şi pe de altă parte datorită reformării sistemelor de pensii. Se preconizează astfel o scădere de 10,6% a cheltuielilor cu pensiile de stat şi o creştere de 10,5% a celor private.

Autorii raportului susţin, totodată, că se preconizează o nouă creştere a vârstei de pensionare.

Studiul a fost făcut ţinându-se cont de structura populaţiei, ratele de fertilitate, rata migraţiei şi a duratei de viaţă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 85 / 8607
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
AkzoNobel a bătut palma cu Oresa Ventures pentru achiziția Fabryo Corporation. Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații au fost alături de fond, Schoenherr a asistat cumpăratorul
Penaliștii de la Mareș|Danilescu|Mareș în asociere cu Dan Lupașcu au obținut sesizarea CCR în ”Dosarul Gala Bute”, în care îl apără pe Rudel Obreja. Argumentele cu care avocații au obținut decizia favorabilă la ÎCCJ
Cum lucrează performanta echipă de 46 de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializați în practica de Dispute Resolution. Mandate cu greutate printre cele 4.200 de litigii ”lucrate” anul trecut, arbitraje internaționale cu pretenții de 4,9 mld. $ și servicii integrate pe zona de penal-comercial
Promovări la Suciu Popa. Iulian Cioienaru devine partener, alți doi avocați urcă în poziția de Senior Associate
Cum lucrează avocații specializați în litigii și arbitraj de la Voicu & Filipescu. Cu accent pe litigiile comerciale, firma soluționează cu succes cazuri în toate domeniile relevante pentru activitatea companiilor publice sau private
Pe piața de capital, sunt oportunități pentru toate tipurile de companii, spun avocații Bondoc & Asociații. Proiectele uneia dintre cele mai mari și experimentate echipe de Capital Markets din România
Schimbări în structura parteneriatului Schoenherr București
NICULEASA LAW FIRM convinge Tribunalul Bucureşti să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene pe mai multe probleme ce privesc raportul dintre procedura penală și cea fiscală
PeliFilip a asistat Ministerul Finanțelor Publice în premieră într-o operațiune de preschimbare de titluri de stat în dolari
RTPR Allen & Overy, alături de sculptorul Mihai Buculei, în cadrul negocierilor pentru semnarea contractului privind realizarea „Monumentului Marii Uniri”
Mușat & Asociații, premiată la Praga pentru ‘Tranzacția anului 2017 în România’
România a atras de pe pieţele externe 1, 2 mld. usd şi a realizat, în premieră, o tranzacţie de răscumpărare anticipată de obligaţiuni în dolari. Clifford Chance Badea, avocații băncilor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...