ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană: Trei universităţi din România vor face parte din alianţele ‘universităţilor europene’

27 Iunie 2019   |   AGERPRES

Instituţiile selectate vor spori calitatea şi atractivitatea învăţământului superior european şi vor stimula cooperarea între instituţii, studenţi şi cadrele didactice, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

 
 
Comisia Europeană (CE) a anunţat instituţiile de învăţământ superior din întreaga Europă care vor face parte din primele alianţe ale "universităţilor europene", printre acestea fiind şi trei universităţi din România.

Instituţiile selectate vor spori calitatea şi atractivitatea învăţământului superior european şi vor stimula cooperarea între instituţii, studenţi şi cadrele didactice, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

Conform datelor CE, din alianţa "CIVICA - Universitatea europeană de ştiinţe sociale" va face parte Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), din "CIVIS - Alianţa europeană universitară civică" - Universitatea din Bucureşti, iar din "CONEXUS - Universitatea europeană pentru sustenabilitatea zonelor urbane costiere" - Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.


Dintre cele 54 de cereri primite, au fost selectate 17 universităţi europene implicând 114 de instituţii de învăţământ superior din 24 de state membre, pe baza unei evaluări realizate de 26 de experţi externi independenţi, inclusiv rectori, profesori şi cercetători, numiţi de Comisie.

"Universităţile europene sunt alianţe transnaţionale ale instituţiilor de învăţământ superior din întreaga UE, care împărtăşesc o strategie pe termen lung şi promovează valorile şi identitatea europeană", se spune în comunicat.

Iniţiativa este menită să consolideze în mod semnificativ mobilitatea studenţilor şi a cadrelor didactice şi să promoveze calitatea, caracterul incluziv şi competitivitatea învăţământului superior european.

"Mă bucur să constat ambiţia primelor 17 universităţi europene, care vor servi drept model pentru alte instituţii din întreaga UE. Acestea vor permite următoarelor generaţii de studenţi să cunoască Europa prin efectuarea de studii în diferite ţări. Sunt convins că această iniţiativă, un element esenţial al Spaţiului european al educaţiei, va constitui o schimbare radicală pentru învăţământul superior din Europa, stimulând excelenţa şi incluziunea", a declarat Tibor Navracsics, comisarul pentru educaţie, cultură, tineret şi sport.

Universităţile europene selectate cuprind o gamă largă de instituţii de învăţământ superior din întreaga UE, de la universităţi de ştiinţe aplicate, universităţi tehnice şi universităţi de arte frumoase, până la universităţi polivalente şi care desfăşoară activităţi intense de cercetare, precizează Comisia Europeană.

Universităţile europene vor deveni campusuri interuniversitare, în cadrul cărora studenţii, doctoranzii, cadrele didactice şi cercetătorii vor putea circula fără oprelişti. Ei îşi vor pune în comun expertiza, platformele şi resursele pentru a furniza programe de învăţământ sau module comune care să acopere diverse discipline. Aceste programe de învăţământ vor fi foarte flexibile şi vor permite studenţilor să îşi personalizeze educaţia şi să aleagă ce, unde şi când să studieze şi să obţină o diplomă europeană, se arată în comunicatul executivului comunitar.

Universităţile europene vor contribui, de asemenea, la dezvoltarea economică durabilă a regiunilor în care sunt situate, întrucât studenţii lor vor colabora îndeaproape cu întreprinderi, autorităţi municipale, cadre universitare şi cercetători pentru a găsi soluţii la provocările cu care se confruntă regiunile respective.

În total, un buget de până la 85 de milioane de euro este disponibil pentru primele 17 "universităţi europene". Fiecare alianţă va primi până la 5 milioane de euro în următorii trei ani, pentru a-şi pune în aplicare planurile şi a pregăti calea pentru alte instituţii de învăţământ superior din UE. Progresele lor vor fi monitorizate îndeaproape, apreciază Comisia Europeană.

Prima cerere de propuneri, împreună cu o a doua cerere care urmează să fie lansată în această toamnă, va testa diferite modele, pentru a pune în aplicare noul concept de universităţi europene şi potenţialul acestuia de a stimula învăţământul superior. Pentru următorul buget pe termen lung al UE din perioada 2021-2027, Comisia a propus implementarea integrală a universităţilor europene în cadrul programului Erasmus+, cu un buget majorat în mod semnificativ. În timp ce unele alianţe sunt polivalente şi acoperă toate disciplinele, altele sunt, de exemplu, axate pe sustenabilitatea zonelor urbane costiere, pe ştiinţele sociale sau pe sănătatea globală. Fiecare alianţă este alcătuită în medie din şapte instituţii de învăţământ superior din toate regiunile Europei, conducând la noi parteneriate. Acest lucru reflectă distribuţia cererilor primite din partea diferitelor ţări, precizează Comisia Europeană.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16003 / 16733
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...