ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Companiile IT&C au generat peste 40% din cererea de pe piaţa închirierilor de spaţii de birouri din Bucureşti, în S1

20 August 2020   |   AGERPRES

În ceea ce priveşte rata de neocupare, trimestrul al doilea a consemnat o uşoară creştere, de la 8,7% în primul trimestru, la aproximativ 9,3%.

 
 
Peste 40% din cererea de pe piaţa închirierilor de spaţii de birouri din Bucureşti a fost generată de companiile IT&C, în primul semestru din 2020, arată datele centralizate de una dintre companiile specializate în imobiliare.

În perioada ianuarie - iunie 2020, suprafaţa de birouri închiriată în Bucureşti a totalizat aproximativ 100.000 metri pătraţi, din care companiile de IT&C şi computers au contractat circa 40.000 metri pătraţi, cele din domeniul bancar şi financiar o suprafaţă de 28.000 metri pătraţi, iar firmele din sectorul farma au închiriat peste 8.500 metri pătraţi.

"Astfel, după o reducere de aproape 50% în primul trimestru din 2020, comparativ cu trimestrul patru din 2019, cererea de birouri în Bucureşti a scăzut în al doilea trimestru cu doar 19% în comparaţie cu precedentul trimestru. În al doilea trimestru, volumul total al tranzacţiilor a fost de circa 44.500 mp şi de aproape 100.000 mp în primul semestru. Faţă de prima jumătate a anului trecut, cererea s-a redus la jumătate pe fondul crizei COVID-19", se menţionează în studiul JLL.


Potrivit sursei citate, îl al doilea trimestru al anului, dimensiunea medie a tranzacţiei a fost de aproximativ 1.400 mp. De asemenea, cererea netă a reprezentat 16.000 mp sau 36% din volumul total înregistrat pe parcursul perioadei analizate, faţă de 33% în primul trimestru 2020.

În ceea ce priveşte rata de neocupare, trimestrul al doilea a consemnat o uşoară creştere, de la 8,7% în primul trimestru, la aproximativ 9,3%.

Până la finele acestui an, în Bucureşti vor fi livraţi circa 214.000 metri pătraţi de birouri, astfel încât stocul modern va depăşi 3 milioane metri pătraţi

"După un nivel al livrărilor semnificativ, de 78.200 mp în primul trimestru 2020, ritmul a încetinit în trimestrul al doilea, astfel încât clădirile de birouri finalizate au adăugat un stoc modern de 27.900 mp. În total, în primul semestru au fost livrate proiecte totalizând 106.100 mp, în scădere cu 42% faţă de intervalul similar din 2019. Proiectele livrate în trimestrul doi includ The Bridge faza 3 în Centru-Vest (21.200 mp) şi Zone 313 din Floreasca-Barbu Văcărescu (6.700 mp). Livrările din trimestrul al doilea 2020 reprezintă aproximativ 33% din volumul înregistrat în trimestrul doi 2019, când au fost finalizate proiecte de 85.500 mp", notează sursa citată.

Pentru a doua jumătate a anului, dezvoltatorii au în plan finalizarea a 108.000 mp, iar în acest sens stocul ar creşte cu 214.000 metri pătraţi, depăşind borna de 3 milioane de metri pătraţi la nivelul întregii pieţe din Bucureşti. Printre acestea, cele mai mari sunt: Globalworth Square - cu 25.700 mp şi One Tower, cu 23.600 mp, ambele situate în Floreasca - Barbu Vacarescu, precum şi a doua şi a treia clădiri din Campus 6, totalizând 36.900 mp, în zona Centru - Vest.

JLL, firmă specializată în servicii profesionale şi de management al investiţiilor dedicată domeniului imobiliar, este o companie parte a Fortune 500 cu venituri anuale globale de 18 miliarde de dolari, 300 de sucursale în 80 de ţări şi o echipă globală de mai mult de 93.000 de angajaţi, la finele lunii decembrie 2019.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14051 / 16791
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...