ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Complexitatea inutilă în companii poate deveni o ţintă pentru atacurile cibernetice (studiu)

22 Octombrie 2021   |   Agerpres

De aceea, consecinţele unui atac cibernetic, precum pierderile financiare sau o revenire dificilă la normal, sunt principalele temeri ale respondenţilor cu privire la complexitatea modelelor de afaceri.

 
 
Trei sferturi dintre organizaţii spun că operaţiunile lor de afaceri sunt foarte complexe, ceea ce implica riscuri ridicate de securitate cibernetică, arată cel mai recent raport Digital Trust Insights 2022, realizat de PwC la nivel global.
 
De aceea, consecinţele unui atac cibernetic, precum pierderile financiare sau o revenire dificilă la normal, sunt principalele temeri ale respondenţilor cu privire la complexitatea modelelor de afaceri.
 
"Complexitatea nu este o problema în sine, fiind adesea un rezultat al dezvoltării afacerii. Cu cât o organizaţie este mai mare, cu atât va fi mai complexă, având nevoie de mai mulţi oameni şi tehnologii pentru a servi o bază de clienţi în creştere. Nu în ultimul rând, unele complexităţi sunt necesare - cum ar fi cele impuse de cerinţele de reglementare sau raportare, asigurarea siguranţei şi a calităţii, managementul riscului, etc.", se menţionează într-un material semnat de Mircea Bozga, Partener servicii de audit al riscului PwC România.
 
Astfel, un proces de simplificare a activităţilor, a proceselor, a tehnologiei care le susţine, trebuie să urmeze o strategie bine pusă la punct. "Dar din păcate costurile creării unei complexităţi inutile nu sunt evidente şi de regulă optimizarea proceselor nu este privită ca prioritate zilnică. Mai puţin în cazul unui atac cibernetic", precizează cercetarea.
 
Potrivit raportului, datele par a fi principalul motiv de îngrijorare. Guvernanţa datelor şi infrastructura aferentă ocupă primul loc în topul domeniilor de complexitate "inutilă şi evitabilă" din punct de vedere securitate, mai ales în rândul companiilor mari. Spre exemplu, păstrarea inutilă a datelor sensibile ale persoanelor cu care o companie nu mai face afaceri - organizaţia continuă să consume resurse pentru a le proteja deoarece ele pot o constitui o ţintă pentru hackeri.
 
De asemenea, arhitectura IT a multor companii cuprind sisteme vechi şi dificil de integrat. Iar presiunile asupra acestor structuri s-au intensificat pe măsură ce companiile au vrut să ţină pasul cu nativii digitali, dar şi din cauza pandemiei COVID-19, care a impus adoptarea rapidă de soluţii digitale noi, multe operate din afara organizaţiei.
 
"Din această perspectivă, lipsa integrării soluţiilor tehnologice, nerespectarea proceselor de gestionare a datelor sau asumarea riscurilor cu terţii fără a le cuantifica sau mitiga sunt obiceiuri nefericite astăzi. Companiile dezvoltă aceste obiceiuri în numele vitezei sau le acceptă şi le asimilează din rezistenţă la schimbare", mai arată studiul.
 
În schimb, companiile denumite "nativi digitali", care operează în întregime online, tind să utilizeze cele mai noi tehnologii, care sunt concepute pentru a se conecta şi a opera împreună.
 
"Companiile cunosc riscurile complexităţii, dar cu toate aceste doar 35% dintre respondenţii studiului au implementat o simplificare a operaţiunilor lor şi un sfert spun că nu au făcut nimic sau că de acum încep să pună în aplicare această strategie.
Organizaţiile au nevoie, în acest moment, de consolidarea aplicaţiilor din tehnologie astfel încât să nu mai fie vulnerabile în faţa atacurilor cibernetice şi au început să fie tot mai atente la investiţiile lor în tehnologie", se mai precizează în material.
 
De exemplu, folosirea serviciilor de cloud poate ajuta în simplificarea proceselor din cadrul afacerii şi în simplificarea arhitecturii IT. De asemenea, o astfel de mişcare oferă flexibilitate şi poate accelera inovarea. Făcute corect, transformările digitale bazate pe cloud pot fi sigure, eficiente şi de succes, securitatea în cloud fiind principala prioritate de investiţii a respondenţilor la sondaj.
 
"Este de cinci ori mai probabil ca organizaţiile care au obţinut cele mai bune rezultate în materie de securitate cibernetică în ultimii doi ani să aibă operaţiuni simplificate la nivelul companiei. Aceste organizaţiile s-au concentrat pe consolidarea relaţiei cu furnizorii de tehnologie, definirea sau realinierea mixului intern şi a serviciilor gestionate, reorganizarea funcţiilor şi modalităţi de lucru şi crearea unui cadru integrat de administrare a datelor.", mai susţin autorii studiului.
 
Global Digital Trust Insights 2022 a fost realizat în perioada iulie şi august 2021 în rândul a 3.602 de directori generali, de tehnologie şi securitate din industrii precum tehnologia, mass-media, telecomunicaţii, producţie industrială, servicii financiare, retail, energie, utilităţi şi energie, sănătate şi servicii publice şi guvernamentale. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9791 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...