ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comunitatea de afaceri din România a lansat Angajamentul pentru Mediu

19 Mai 2022   |   Agerpres

Totodată, Angajamentul pentru Mediu îşi propune să contribuie la reducerea amprentei de carbon a companiilor din România.

 
 
Mai multe companii au semnat Angajamentul pentru Mediu, un demers lansat de retailerul eMAG, alături de Fundaţia Conservation Carpathia şi GreenTech, care îşi propune să încurajeze companiile din România în a adopta măsuri concrete pentru protejarea mediului înconjurător şi pentru prevenirea schimbărilor climatice.
 
Totodată, Angajamentul pentru Mediu îşi propune să contribuie la reducerea amprentei de carbon a companiilor din România.
 
Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, angajamentul poate fi accesat de către companiile care îşi asumă să parcurgă cinci paşi: să îşi calculeze amprenta de carbon, să reducă amprenta de carbon, să compenseze voluntar emisiile care nu au putut fi evitate dacă îşi doresc să ajungă mai repede la net zero, să publice un raport nefinanciar şi să adere la o iniţiativă globală.
 
"Economia se va transforma ca urmare a direcţiei Uniunii Europene de a-şi reduce, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55%, comparativ cu 1990, şi de a realiza neutralitatea climatică până în 2050, prin care creşterea economică va fi decuplată de creşterea emisiilor. Angajamentul ajută companiile să se transforme mai devreme, să fie mai rezistente, fără să sufere pierderi", se precizează în comunicat.
 
Semnatarii pot beneficia de know-how şi instrumente disponibile prin intermediul platformei Angajamentului pentru Mediu www.angajamentpentrumediu.ro, care le pot ajuta să îşi calculeze amprenta de carbon şi să îşi definească un plan de măsuri concrete pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
 
"Nicio organizaţie nu poate reuşi să susţină schimbarea de care avem nevoie cu toţii de una singura, de aceea ne dorim să lucrăm alături de companii din toate sectoarele economice pentru a contribui la un viitor sustenabil. Angajamentul pentru Mediu este primul demers ce reuneşte mediul de afaceri din România în asumarea unui viitor sustenabil, în acord cu direcţia europeană şi reprezintă o oportunitate pentru toate companiile responsabile din România, care vor putea acţiona concret pentru reducerea amprentei de carbon. Companiile care se alătură demersului vor beneficia de cunoştinţele necesare acestei transformări treptate, care nu generează costuri suplimentare. Această transformare este precum a fost digitalizarea acum 10-15 ani: cu cât începi mai devreme, cu atât vei avea un avantaj mai mare", a declarat Iulian Stanciu, preşedinte executiv eMAG.
 
Orice companie poate adera la Angajament, indiferent de domeniul de activitate şi indiferent dacă pleacă de la un nivel mare de emisii. Prin accesul la conţinutul de pe platformă, transformarea nu ar trebui sa fie una costisitoare, ci chiar se pot face optimizări de costuri, cum sunt de pildă cele rezultate în urma utilizării energiei verzi, subliniază documentul citat.
 
"Fiecare pas pe care-l facem, atât la nivel individual, cât şi ca organizaţii, lasă o amprentă asupra mediului, care este tot mai vizibilă în schimbările climatice pe care le trăim. Dincolo de conştientizarea acestei probleme, credem că este nevoie de paşi concreţi pe care să-i facem pentru a încetini acest ritm şi a schimba felul în care facem lucrurile. Angajamentul pentru Mediu este parte din soluţiile la care au acces companiile pentru a adresa problemele climatice. Companiile care vor să urmeze acest drum, au ocazia să înveţe de la alţii sau să îi ajute pe alţii să avanseze în direcţia reducerii amprentei de carbon a afacerii lor. Ceea ce facem noi la Carpathia pentru natură este susţinut şi de companii responsabile prin proiecte de CSR, dar în cazul companiilor, impactul major vine din acţiuni ce ţin de operaţiunile lor directe, tocmai prin asumarea reducerii amprentei lor de carbon", a declarat Barbara Promberger, director executiv Fundaţia Conservation Carpathia.
 
La rândul său, GreenTech, în calitate de partener pentru compensarea emisiilor ce nu pot fi evitate, se alătură demersului având convingerea că acesta va juca un rol important în stimularea companiilor din România să adopte măsuri concrete de reducerea emisiilor, în beneficiul tuturor.
 
"Obiectivul ambiţios al Green Deal, de reducere globală a emisiilor de carbon pe continentul european, nu poate fi atins fără implicarea actorilor principali din piaţă într-un demers ferm. Credem cu tărie că această platformă este necesară şi va juca un rol important în stimularea companiilor din România să adopte măsuri concrete de reducere a emisiilor, cu numeroase beneficii pentru mediu. De aceea, ne-am alăturat cu entuziasm proiectului, în calitate de partener fondator, punând la dispoziţia celor care vin alături de noi, expertiza de peste 20 de ani în reciclare şi soluţii circulare de revalorificare materială, precum şi aceea de unic reciclator european ce a primit validarea Gold Standard pentru emiterea de certificate de carbon pentru piaţa voluntară a emisiilor", a subliniat Alina Elena Genes, GreenGroup Divizie Reciclare PET - Europa Centrală şi de Est.
 
Prin intermediul singurului proiect de reducere a emisiilor prin reciclarea PET-urilor, acreditat Gold Standard la nivel european, Green Tech închide circuitul deşeurilor de plastic PET, reciclând 2 miliarde de sticle folosite anual şi utilizează plasticul recuperat pentru a crea produse noi, cum ar fi granule din PET reciclat, fibre sintetice poliesterice sau banda PET.
 
Până acum au semnat Angajamentul pentru Mediu companiile: Ascendis, AS Metal, Banca Transilvania, BIT Software, Carbon Expert, Chimica SA, Concelex, Conviv Media, Fundaţia pentru Sănătate Orhideea SPA, Filip&Co, ING Bank, Pehart, Restart Energy, Smart Living Cycle, SmartPoint şi Zentiva.
 
Companie românească fondată în 2001, eMAG este un pionier al pieţei de comerţ online din România, iar în 2022 a devenit cel mai valoros brand românesc şi prima companie de ecommerce care ocupă primul loc în clasamentul Brand Finance.
 
Fundaţia Conservation Carpathia contribuie la conservarea şi refacerea ecosistemelor naturale din Munţii Carpaţi, în beneficiul biodiversităţii şi al comunităţilor locale, prin achiziţionarea, protejarea şi administrarea de păduri şi pajişti alpine. În peste 12 ani de activitate, Fundaţia a salvat de la tăiere 26.900 ha de pădure, a plantat peste 3 milioane de puieţi în zone grav afectate de vechi tăieri neconforme, a creat o zonă de management cinegetic activ pe o suprafaţă de 78.000 ha şi contribuie la bunăstarea comunităţilor din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educaţie şi de dezvoltare de afaceri.
 
Compania românească GreenTech este parte din Green Group, cel mai mare grup integrat de reciclare a deşeurilor din Europa Centrală şi de Est. Înfiinţată în anul 2002 la Buzău, GreenTech a deschis calea reciclării deşeurilor PET în România. Cu o capacitate anuală de procesare a deşeurilor PET de 150.000 tone, şi fabrici în România, Slovacia şi Lituania, GreenTech este astăzi unul dintre cei mai importanţi reciclatori pentru deşeuri de ambalaje tip PET din Europa. GreenTech este şi un important producător european de r-PET (granule reciclate pentru uz alimentar) şi bandă PET (produs de legătorie), precum şi furnizor de fulgi din PET reciclat pentru producţia fibrei sintetice poliesterice. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7299 / 16798
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...