ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consiliul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii critică proiectul de buget pe 2019: Este fragil, nu asigură dezvoltare economică şi investiţiile

11 Februarie 2019   |   Mediafax

Indicatorii macroeconomici şi bugetari au fost stabiliţi cu un optimism nerealist, în raport cu evaluarile similare ale altor institutii - Comisia Europeană, Eurostat, Institutul Naţional de Statistică, Comisia de Prognoză, ceea ce indică o senzitivitate foarte ridicată a agregatelor de venituri (rezultate din creşterea economică, dinamica numarului de angajaţi, câştigului salarial brut în sectorul concurenţial, TVA, accize) la ipotezele avute în vedere, realizari inferioare prognozelor luate în calcul în construcţia bugetară având ca efect un deficit cu mult mai mare decât cel declarat.

 
 
Proiectul de buget pe 2019 este fragil, nu asigură susţinerea dezvoltării economice şi a invesiţiilor, susţine Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Consiliul remarcă faptul că, deşi se recunoaşte importanţa sectorului IMM - contribuitor de importanţă strategică la creşterea economică şi crearea de locuri de munca şi se menţioneaza susţinerea lui prin programe, proiectul bugetului de stat pentru 2019 nu respecta dispoziţiile art. 26 alin. (1) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici si mijlocii, care prevede că anual prin legea bugetului de stat se alocă fonduri în valoare de 0,4% din PIB, fonduri europene si fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor de dezvoltare si a masurilor de sprijinire a înfiinăarii de noi întreprinderi si de susţinere a dezvoltarii întreprinderilor mici si mijlocii, la nivel naţional şi local, prevazute în Strategia guvernamentala pentru susţinerea dezvoltarii întreprinderilor mici şi mijlocii”.


Potrivit proiectului, pentru programele naţionale derulate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri Comert şi Antreprenoriat, comparativ cu realizarile din 2017 (1,233 miliarde lei credite bugetare) este prevazută doar suma de 545 milioane lei credite bugetare, în condiţiile în care, potrivit execuţiei preliminare 2018, pentru aceste programe anul anterior au fost 865,031 milioane lei credite bugetare, fiind estimata şi o continuă reducere a bugetului acestor programe (în 2020: 431,115 milioane lei, credite de angajament şi tot atât, credite bugetare; în 2021: 449,502 milioane lei, credite de angajament şi tot atât credite bugetare; în 2022: 450,144 milioane lei, credite de angajament ş tot atât, credite bugetare).

Deşi se recunoaşte importanţa prevenţiei, socotită unul dintre principiile de baza ale Codului economic al României, aceasta însemnând că un agent economic nu va mai putea fi sancţionat sub nicio formă, dacă el nu a fost înainte îndrumat si apoi prevenit, în proiectul legii bugetului pe 2019 sunt prevazute creşteri importante ale veniturilor din amenzi, penalitaţi şi confiscari (37,52% raportat la 2018), în condiţiile în care în anul 2018 au fost de asemenea prevazute creşteri semnificative comparativ cu 2017 a veniturilor din amenzi, penalitaţi şi confiscari (cu 34,66% - 172,72%, raportat la 2017, în funcţie de subcapitol).

Deşi în Programul de Guvernare 2017-2020 se vorbeste despre simplificarea birocraţiei şi reducerea cheltuielilor administrative, în Proiectul Legii Bugetului de Stat pe 2019 sunt prevazute creşteri semnificative ale veniturilor din taxe (“taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activităţi”, este prevazuta o creştere cu 257,13% raportat la 2018).

Indicatorii macroeconomici şi bugetari au fost stabiliţi cu un optimism nerealist, în raport cu evaluarile similare ale altor institutii - Comisia Europeană, Eurostat, Institutul Naţional de Statistică, Comisia de Prognoză, ceea ce indică o senzitivitate foarte ridicată a agregatelor de venituri (rezultate din creşterea economică, dinamica numarului de angajaţi, câştigului salarial brut în sectorul concurenţial, TVA, accize) la ipotezele avute în vedere, realizari inferioare prognozelor luate în calcul în construcţia bugetară având ca efect un deficit cu mult mai mare decât cel declarat.

CNIPMMR constată şi creşteri mari ale creditelor de angajament, chiar şi de 5.794,52% în condiţiile în care raportarea se face la anul 2018, an pentru care au fost de asemenea prevazute creşteri semnificative comparativ cu 2017. Proiectul Bugetului de stat pentru anul 2019 continuă practica din anul anterior, având prevăzută o dinamică spectaculoasă a creditelor de angajament, care ar putea deveni totodata şi principala problema a situaţiei bugetare în urmatorii ani. Orice construcţie bugetara bazată pe programare multianuala necesita prevederi distincte: execuţia curentă a bugetului, pe de o parte, şi execuţia multianuală, pe de alta parte.

Creditele de angajament privesc execuţia multianuală a bugetului, adica sumele destinate angajării de cheltuieli multianuale, care atrage efectuarea de plaţi în exerciţiile bugetare viitoare. Cu cât creditele de angajament prevazute în prezent vor fi mai mari, cu atât mai mare va fi presiunea pe bugetele viitoare, prin plaţile care trebuie efectuate în contul cheltuielilor angajate în trecut. Un volum record de credite de angajament în 2019, va presa puternic asupra bugetelor viitoare, „bugetul paralel” astfel umflat ţinând pe loc sau chiar determinând scaderea important a cheltuielile curente în viitor.

Consiliul spune că sunt prevăzute, în proiect, creşteri importante de venituri, rezultate din impozite si contribuţii datorate de întreprinderi, în condiţiile în care scad finanţarile pentru programele naţionale destinate susţinerii IMM-urilor şi masurile de susţinere a dezvoltarii economiei sunt insuficiente (veniturile din impozitul pe venit, profit şi câştiguri capital persoane juridice cresc cu 9,53% comparativ cu anul anterior, veniturile din impozitul pe profit creşte cu 9,86% comparativ cu 2018, veniturile din impozitul pe profit de la agenţii economici cresc cu 10,45% comparativ cu anul anterior, veniturile din impozitulul microîntreprinderilor cresc cu 13,80% comparativ cu 2018, veniturile din impozitul pe veniturile din activitaţi independente cresc cu 79,47% comparativ cu anul anterior, veniturile din contribuţia asiguratorie pentru munca aferenta bugetului de stat creşte cu 162,94%, contribuţiile angajatorilor cresc cu 64,35%, etc.).

Cresc şi încasările din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate si alte sume constatate odata cu confiscarea potrivit legii, cu 529,21% comparativ cu 2018.

CNIPMMR evidenţiază şi reducerea bugetului Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert şi Antreprenoriat cu 28,9% comparativ cu 2018, scăderea creditelor bugetare aferente programului pentru stimularea înfiinţării IMM-urilor “Start-Up Nation – Romania” (de la 778,895 milioane lei credite bugetare în 2018 la 383,597 milioane lei credite bugetare în 2019), reducerea semnificativă a Programului pentru dezvoltarea activitaţilor de comercializare a serviciilor pe piaţă, a Programului naţional de microindustrializare, precum şi a Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor.

CNIPMMR susţine necesitatea revizuirii bugetului de stat pe anul 2019, creşterea sumelor destinate sprijinirii creşterii economice şi pentrumcrearea de locuri de munca; revizuirea estimarilor pentru anul 2019 a principalilor indicatori macroeconomici şi bugetari (în special creşterea economică: 5,5%, inflaţia medie anuala: 2,8%, cursul valutar de 4,6701 lei pentru un euro, numarului de angajaţi, creşterea salariului brut), precum şi creşterea finanţărilor alocate programelor pentru IMM-uri şi creşterea investiţiilor publice în vederea susţinerii dezvoltarii economice, precum şi lansarea unor proiecte ample de investiţii, care sa rezolve problema infrastructurii insuficiente sau de calitate scazută.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 313 / 9864
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ce proiecte i-au ținut ocupați pe avocații de Real Estate de la Biriș Goran, în ultimul an. Punctele vulnerabile ale tranzacțiilor din piața imobiliară, explicate de Gabriel Biriș, fondatorul firmei
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi & Partners recrutează Paralegal
Transferurile de proprietate și închirierile, cea mai mare pondere în mandatele echipei de Real Estate de la Radu & Asociații, în ultimele luni. Lucian Vițelaru, Senior Managing Associate, explică la ce se uită investitorii și ce precauții își iau bancile care finanțează proiectele
Cei mai buni avocați de Banking & Finance, recomandați de Legal 500 în ediția 2019. Cu ce proiecte au punctat firmele evidențiate și avocații listați
The European Legal 500, ediția 2019 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. NNDKP, ŢZA, PeliFilip, CMS și PNSA s-au distanțat de pluton. Cine sunt avocații considerați ‘Leading individuals’ și ‘Next Generation’
Mihai Mareș, singurul avocat român din elita “Leading individuals” – Legal 500 EMEA 2019, remarcat pentru practica “white-collar crime” | Avocatul la care trebuie să te duci, în România, pentru infracțiuni legate de criminalitatea gulerelor albe
Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen anunță formalizarea Centrului de Excelență în Litigii Fiscale (NNDKP CELF)
Noerr își consolidează departamentul de taxe, prin cooptarea a doi membri noi
Practica de Banking & Finance din KPMG Legal a reprezentat aproximativ 50% din totalul veniturilor societății de avocatură. Laura Toncescu, Partener KPMG în România: În afară de tranzacții și finanțări, un factor de succes a fost orientarea noastra spre zona de FinTech
RTPR Allen & Overy a asistat Barclays Bank PLC în calitate de aranjor pentru Alpha Bank România în cadrul primului program de emisiuni de obligațiuni ipotecare din România. A fost o tranzacție extraordinar de complexă și solicitantă, spun avocații
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank România la lansarea primului program de emisiune de obligațiuni ipotecare realizată de un emitent român. Ce avocați au făcut parte din echipă
Echipa de Real Estate a BSMP lucrează în cinci proiecte de achiziție a unor terenuri din București pe care se vor construi birouri și ansambluri rezidențiale. Daniela Milculescu, Partener: Suntem implicați și într-o serie de discuții privind potențiale tranzacții pe piața hotelieră
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...