ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Coronavirus: Banii americanilor transformă vânătoarea globală pentru măşti de protecţie într-un ‘Vest Sălbatic’ (Reuters)

04 Aprilie 2020   |   AGERPRES

După izbucnirea pandemiei, guverne din Europa, Americi şi din alte zone încearcă cu disperare să-şi asigure stocuri pentru personalul medical, de îngrijire şi populaţie.

 
 
Bătălia globală pentru măşti care să protejeze personalul din prima linie a luptei împotriva coronavirusului a transformat piaţa mondială într-un 'Vest Sălbatic', Statele Unite fiind dispuse adesea să supraliciteze pentru a obţine produse pentru care erau deja semnate alte contracte, spun oficiali europeni, conform unui material transmis vineri de Reuters.

În Franţa şi Germania, oficiali de rang înalt spun că Statele Unite plătesc mult peste preţul pieţei pentru măşti produse de principalul fabricant, China, uneori câştigând contracte prin oferirea unor preţuri mai mari chiar şi după ce cumpărătorii europeni credeau că afacerea e încheiată.

'Banii sunt irelevanţi. (Americanii) plătesc orice preţ pentru că sunt disperaţi', a declarat pentru Reuters un responsabil de rang înalt din blocul conservator german CDU-CSU al cancelarului Angela Merkel.


După izbucnirea pandemiei, guverne din Europa, Americi şi din alte zone încearcă cu disperare să-şi asigure stocuri pentru personalul medical, de îngrijire şi populaţie.

Acum, când numărul de cazuri la nivel global a depăşit un milion, iar epidemia explodează în SUA, competiţia pentru preţioasele stocuri a devenit şi mai acerbă.

Departamentul de Stat al SUA şi agenţia din cadrul Departamentului Securităţii Interne (DHS) care coordonează eforturile SUA de a localiza şi procura echipamente de protecţie nu au dat curs deocamdată solicitării de a comenta cu privire la acest subiect.

Totuşi, un oficial din DHS a declarat pentru Reuters în această săptămână că guvernul şi companiile americane plătesc peste preţul pieţei pentru o mare parte din achiziţiile de peste hotare.

Potrivit oficialului, care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul, Statele Unite nu se vor opri din cumpărat 'până când vom avea mult prea multe', şi ar putea continua să caute echipamente de protecţie până prin august.

Piaţa actuală a materialelor medicale a fost descrisă de premierul bavarez Markus Soeder drept 'Vestul Sălbatic'.

O sursă germană angajată într-o companie care ajută guvernul Merkel să comande măşti a afirmat că ultimul weekend din martie a fost un moment de cotitură, sursa făcând o legătură cu prezenţa crescută a Statelor Unite pe piaţă. Contractele nu mai garantează livrările, spune sursa, explicând că 'cererea este mult, mult mai mare decât oferta'.

Iar cererea ar putea să crească şi mai mult.

Administraţia Trump a părut joi pregătită să-i sfătuiască pe toţi americanii să poarte măşti atunci când se aventurează în afara locuinţelor.

În Franţa, trei lideri regionali au descris un tablou similar.

Jean Rottner, preşedintele regiunii Grand Est, vorbeşte despre o luptă permanentă pentru a se asigura că măştile comandate ajung în regiunea sa, prima care a fost greu lovită de epidemia din Franţa. El afirmă că produsele contractate îşi schimbă proprietarii în ultimul moment. 'Pe pista (aeroportului), americanii scot banii şi plătesc de trei sau patru ori mai mult decât am oferit noi', a afirmat Rottner miercuri la RFI.

Omologul lui Rottner din regiunea pariziană, Valerie Pecresse, a dezvăluit că a fost întrecută într-un ofertă de achiziţie de o ţară 'cu buzunare adânci', chiar dacă nu a precizat că ar fi vorba de SUA.

'Am găsit materiale în urmă cu câteva zile, dar nu am reuşit să le cumpărăm după ce alţii au oferit un preţ mai mare', a afirmat ea vineri la postul de radio Franceinfo. 'Ei sunt pregătiţi să plătească de trei ori faţă de preţul pieţei', a mai explicat Valerie Pecresse.

Ministerul francez de Externe afirmă că verifică aceste informaţii, însă un oficial se îndoieşte că se vor lua măsuri. 'Totul se rezumă la forţele pieţei. Cel care plăteşte cel mai mult obţine premiul', a comentat el.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14838 / 16778
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...