ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Curtea de Conturi a UE:Există încă zone în România unde apa potabilă nu este conformă cu directivele europene

12 Septembrie 2017   |   Ioana Duta

'Sprijinul financiar acordat de la bugetul UE pentru aceste reţele de apa a fost substanţial, dar el nu trebuie să înlocuiască cheltuielile statelor membre'

 
 
Calitatea apei s-a îmbunătăţit în Bulgaria, Ungaria şi România în ultimii ani, însă există încă zone unde apa potabilă nu este conformă cu directivele europene, arată un raport publicat de Curtea de Conturi Europeană, remis marţi.

Calitatea apei potabile disponibile pentru consumatorii din Bulgaria, Ungaria şi România s-a îmbunătăţit în ultimii ani datorită finanţării din partea UE, dar este nevoie în continuare de investiţii considerabile, spun autorii raportului.

Curtea a examinat acţiunile UE legate de calitatea apei potabile în aceste trei state membre. Auditul a acoperit perioada cuprinsă între data aderării la UE acelor trei state membre şi sfârşitul anului 2016. Per ansamblu, s-a constatat că alimentarea cu apa potabilă de calitate şi accesul cetăţenilor la aceasta au cunoscut o îmbunătăţire, în mare măsură datorită investiţiilor importante care au fost realizate cu fonduri UE în ultimii ani.


Suma alocata prin Fondul european de dezvoltare regionala şi prin Fondul de coeziune între 2007 şi 2020 pentru gestionarea şi furnizarea apei potabile în Bulgaria, Ungaria şi România se va ridica în total la 3,7 miliarde de euro.

Curtea a subliniat însă că există în continuare zone în care apa din reţeaua publică de distribuţie nu este pe deplin conformă cu Directiva din 1998 a UE privind apa potabilă. În plus, pentru a se asigura accesul la apa de calitate pentru toţi cetăţenii din aceste state membre şi pentru a se garanta întreţinerea corespunzătoare a investiţiilor finanţate de UE, vor fi necesare fonduri suplimentare importante din surse publice naţionale şi din surse private, se mai arată în comunicat.

'Sprijinul financiar acordat de la bugetul UE pentru aceste reţele de apa a fost substanţial, dar el nu trebuie să înlocuiască cheltuielile statelor membre', a declarat George Pufan, membru al Curţii de Conturi Europene şi responsabil de raport.

În total, aceste trei ţări vor trebui să investească peste 6 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2020 pentru a-şi acoperi nevoile, a adăugat el.

Curtea recomandă Comisiei Europene următoarele: să urmărească problemele existente în legătura cu monitorizarea efectuata de statele membre şi să asigure respectarea cerinţelor din Directiva privind apa potabilă; să modifice directiva pentru a se asigura că statele membre informează Comisia cu privire la derogările pentru zonele mici de aprovizionare cu apă; să solicite statelor membre raportări periodice şi transmise în timp util şi să extindă această cerinţă şi la zonele mici de alimentare cu apă; să îmbunătăţească cerinţele legate de garantarea faptului ca se pun la dispoziţia consumatorilor informaţii adecvate şi actualizate referitoare la calitatea apei; să sprijine statele membre în promovarea de acţiuni vizând reducerea pierderilor de apa.

Statele membre ar trebui să solicite includerea de planuri pentru reducerea pierderilor de apă ca parte a criteriilor de selecţie pentru proiectele de infrastructură de apă care contribuie la îndeplinirea obiectivelor naţionale; să se asigure că tarifele percepute pot asigura sustenabilitatea infrastructurii; să acorde, dacă este necesar, sprijin financiar sau alte forme de sprijin gospodăriilor pentru care costul serviciilor de apa se situează peste rata de suportabilitate, se mai arată în comunicatul Curţii de Conturi Europene.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 569 / 7930
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Trei profesioniști ai firmei urcă în ierarhie și devin Avocați Asociați
Bondoc și Asociații și-a extins echipa prin cooptarea lui Cosmin Stăvaru ca partener
Avocații CMS au asistat Alpha Bank în vânzarea portofoliului de NPL în valoare de 360 mil. E. Ce avocați au avut cumpăratorii și cine a coordonat echipele
Butlers Walsall cumpără un teren de 6 ha în Pipera pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare. Tranzacție asistată de avocații Bohâlțeanu & Asociații
Mușat & Asociații, alături de cumpărător în cea mai mare tranzacție din industria farma, anul trecut. Josef Zíma, M&A Manager Dr. Max: Echipa de avocați a dovedit rigurozitate, putere de muncă și gândire constructivă pe întreg parcursul procesului
LegiTeam: Maravela & Asociaţii is looking for a competition senior|managing associate
LegiTeam: Schoenherr Bucharest is looking for lawyers: senior attorney at law corporate|m&a
LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Bondoc și Asociații câștigă un caz complex cu privire la acuzații de malpraxis într-un studiu clinic
Bohâlțeanu & Asociații a asistat acționarii Covi Construct în procedura de vânzare a 100% din capitalul social al societății către Ligatne Limited
Avocații ONV LAW, implicați în concesionarea unui aeroport din România, pe fondul intensificării activității în practica de achiziții publice. Alina Bilan, Partener: O lecție pe care am învățat-o pe parcursul profesiei este că prevenția este întotdeauna mai ieftină decât încercarea de a repara ceva
LegiTeam: Secretary Position Opening (Bondoc & Asociații)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...