ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: De la 1 ianuarie, am avut noi măsuri care schimbă datele pe piaţa valutară şi interbancară

10 Ianuarie 2019   |   Mediafax

În ceea ce priveşte încercările de atenuare a mişcărilor excesive, purtătorul de cuvânt al BNR a subliniat că instituţia nu comentează intervenţiile pe curs sau pe ROBOR.

 
 
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), a explicat, joi, pentru Mediafax, motivele pentru care cursul valutar pentru euro a atins minimele istorice miercuri şi joi.

Cursul valutar leu-euro a atins, joi, un nou minim istoric: 4,6764 lei, o creştere de 0,09% faţă de miercuri, în condiţiile în care cursul de schimb pentru euro a ajuns la cel mai redus nivel istoric miercuri, 4,6722 lei, o creştere de 0,11% faţă de ziua precedentă şi când a depăşit pentru prima dată nivelul de 4,67 lei.

„Am avut, în ultima perioadă a anului trecut, o anumită stabilitate a cursului, cu variaţii de 1%, maximum, între 4,62 şi 4,67. Această stabilitate a fost ca urmare a unor indicatori fundamentali îmbunătăţiţi, cum ar fi rata inflaţiei (n.red. - de 3,43%, în noiembrie, în scădere de la 4,3% în octombrie). De asemenea, am avut o anumită stabilitate, în privinţa variaţiei dobânzilor pe pieţele interbancare, vorbim de ROBOR, inclusiv de o marjă pozitivă, comparativ cu alte zone. De la 1 ianuarie, am avut noi măsuri care au intrat în vigoare, care schimbă datele pe cele două pieţe, atât piaţa valutară, cât şi cea interbancară, cu ROBOR, pentru că cele două pieţe sunt strâns corelate. Vedem variaţii pe ambele pieţe acum - se caută noi niveluri de echilibre, în funcţie de cererea şi oferta existente în piaţă, în noul context dat. În aceste condiţii de maximă incertitudine, rolul Băncii Naţionale este de a încerca să atenueze eventualele mişcări excesive care pot apărea pe cele două pieţe. Aceasta este funcţia Băncii Naţionale”, a explicat, joi, pentru Mediafax, Dan Suciu.


În ceea ce priveşte încercările de atenuare a mişcărilor excesive, purtătorul de cuvânt al BNR a subliniat că instituţia nu comentează intervenţiile pe curs sau pe ROBOR.

„Obiectivul băncii, în condiţiile de reaşezare a echilibrelor şi de variaţii pe cele două pieţe, este să încercăm să atenuăm eventualele mişcări excesive - nici nu am spus că sunt. Dacă apar, ele sunt, eventual, în grija noastră. Nu dăm interval de variaţie sau nivel la care se reacţionează sau nu se reacţionează”, a detaliat Suciu.

În plus, purtătorul de cuvânt al BNR a caracterizat drept corectă poziţia PSD de miercuri seara, emisă după ce cursul leu-euro a ajuns la un minim istoric. Reprezentanţii PSD au precizat, miercuri pe Facebook, că BNR este singura care poate şi are datoria să asigure stabilitatea cursului valutar, adăugând că Guvernul a luat o serie de măsuri pentru a aduce euro în economia românească.

„Opinia este corectă, până la un punct. N-am ce să spun. Evident că, în piaţă au apărut variaţii ale cursului şi pentru că am fost intrări de valută. Intrările de valută au un impact pe pieţe. N-am ce să comentez decât că, într-adevăr, Banca Naţională are rolul de a atenua eventualele excese care pot apărea”, a completat Suciu.

În postarea de pe Facebook, PSD scrie „Guvernul a luat multe măsuri pentru a aduce Euro în economia românească”.

„Toate intrările şi ieşirile de valută, toate cheltuielile publice care presupun tranzacţii valutare influenţează această piaţă, dar aceasta nu este o acuzaţie. Este o constatare simplă, pe care toată lumea o cunoaşte, inclusiv membrii Guvernului, dar aceasta este treaba Guvernului, să facă şi asemenea tranzacţii, când apar situaţiile sau condiţiile necesare pentru ei”, a detaliat Suciu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 302 / 9723
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Șapte avocați urcă în ierarhia firmei
Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
Avocații Voinescu Lawyers obțin clasarea pentru una dintre societățile importante din domeniul pazei și protecției
(P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...