ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: De la 1 ianuarie, am avut noi măsuri care schimbă datele pe piaţa valutară şi interbancară

10 Ianuarie 2019   |   Mediafax

În ceea ce priveşte încercările de atenuare a mişcărilor excesive, purtătorul de cuvânt al BNR a subliniat că instituţia nu comentează intervenţiile pe curs sau pe ROBOR.

 
 
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), a explicat, joi, pentru Mediafax, motivele pentru care cursul valutar pentru euro a atins minimele istorice miercuri şi joi.

Cursul valutar leu-euro a atins, joi, un nou minim istoric: 4,6764 lei, o creştere de 0,09% faţă de miercuri, în condiţiile în care cursul de schimb pentru euro a ajuns la cel mai redus nivel istoric miercuri, 4,6722 lei, o creştere de 0,11% faţă de ziua precedentă şi când a depăşit pentru prima dată nivelul de 4,67 lei.

„Am avut, în ultima perioadă a anului trecut, o anumită stabilitate a cursului, cu variaţii de 1%, maximum, între 4,62 şi 4,67. Această stabilitate a fost ca urmare a unor indicatori fundamentali îmbunătăţiţi, cum ar fi rata inflaţiei (n.red. - de 3,43%, în noiembrie, în scădere de la 4,3% în octombrie). De asemenea, am avut o anumită stabilitate, în privinţa variaţiei dobânzilor pe pieţele interbancare, vorbim de ROBOR, inclusiv de o marjă pozitivă, comparativ cu alte zone. De la 1 ianuarie, am avut noi măsuri care au intrat în vigoare, care schimbă datele pe cele două pieţe, atât piaţa valutară, cât şi cea interbancară, cu ROBOR, pentru că cele două pieţe sunt strâns corelate. Vedem variaţii pe ambele pieţe acum - se caută noi niveluri de echilibre, în funcţie de cererea şi oferta existente în piaţă, în noul context dat. În aceste condiţii de maximă incertitudine, rolul Băncii Naţionale este de a încerca să atenueze eventualele mişcări excesive care pot apărea pe cele două pieţe. Aceasta este funcţia Băncii Naţionale”, a explicat, joi, pentru Mediafax, Dan Suciu.


În ceea ce priveşte încercările de atenuare a mişcărilor excesive, purtătorul de cuvânt al BNR a subliniat că instituţia nu comentează intervenţiile pe curs sau pe ROBOR.

„Obiectivul băncii, în condiţiile de reaşezare a echilibrelor şi de variaţii pe cele două pieţe, este să încercăm să atenuăm eventualele mişcări excesive - nici nu am spus că sunt. Dacă apar, ele sunt, eventual, în grija noastră. Nu dăm interval de variaţie sau nivel la care se reacţionează sau nu se reacţionează”, a detaliat Suciu.

În plus, purtătorul de cuvânt al BNR a caracterizat drept corectă poziţia PSD de miercuri seara, emisă după ce cursul leu-euro a ajuns la un minim istoric. Reprezentanţii PSD au precizat, miercuri pe Facebook, că BNR este singura care poate şi are datoria să asigure stabilitatea cursului valutar, adăugând că Guvernul a luat o serie de măsuri pentru a aduce euro în economia românească.

„Opinia este corectă, până la un punct. N-am ce să spun. Evident că, în piaţă au apărut variaţii ale cursului şi pentru că am fost intrări de valută. Intrările de valută au un impact pe pieţe. N-am ce să comentez decât că, într-adevăr, Banca Naţională are rolul de a atenua eventualele excese care pot apărea”, a completat Suciu.

În postarea de pe Facebook, PSD scrie „Guvernul a luat multe măsuri pentru a aduce Euro în economia românească”.

„Toate intrările şi ieşirile de valută, toate cheltuielile publice care presupun tranzacţii valutare influenţează această piaţă, dar aceasta nu este o acuzaţie. Este o constatare simplă, pe care toată lumea o cunoaşte, inclusiv membrii Guvernului, dar aceasta este treaba Guvernului, să facă şi asemenea tranzacţii, când apar situaţiile sau condiţiile necesare pentru ei”, a detaliat Suciu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16742 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...