ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu EY realizat în colaborare cu IDC: Decarbonizarea, digitalizarea și descentralizarea accelerează evoluția spre o lume nouă a energiei

15 Iulie 2019   |   BizLawyer

• Tehnologiile superioare și mai ieftine imprimă un ritm cu până la doi ani mai rapid spre un mediu susținut de electricitate provenită din surse regenerabile • Majoritatea piețelor și-au revizuit politicile și au obiective mai ambițioase în materie de energie verde • Generarea distribuită prinde avânt

Mihai Drăghici, Senior Manager, Business Advisory Services EY România

 
 
Progresele tehnologice în domeniul energiei regenerabile, inovațiile în domeniul stocării și digitalizarea, precum și dezvoltarea generării distribuite de energie accelerează ritmul tranziției energetice globale, potrivit celui mai recent studiu EY realizat în colaborare cu IDC, o firmă de cercetare de top de la nivel mondial.

În urmă cu un an, echipele EY și IDC au schițat factorii principali care vor schimba pentru totdeauna modul în care își desfășoară activitatea companiile de utilități și vor declanșa numărătoarea inversă pentru reinventarea acestei industrii. Cea mai recentă analiză, care cuprinde Europa, SUA, Oceania, țările din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), China, India și America Latină, indică un ritm mai rapid decât cele mai ambițioase estimări, devansând atingerea punctelor critice cu până la doi ani.


Studiul identifică patru vectori cheie care creează o combinație de factori ce comprimă intervalul de timp rămas până la apariția unei lumi a noilor surse de energie și care deschid calea spre un nou sistem energetic, transformându-ne lumea într-un mediu în care aproape fiecare aspect al vieții va fi susținut de electricitate provenită din surse regenerabile.

1.    Tehnologie superioară și mai ieftină
Trecerea accelerată spre sursele de energie regenerabile utilizate la nivel de companii de utilități, completată de scăderea costurilor soluțiilor descentralizate de generare și stocare, poziționează anul 2018 ca al șaptelea an consecutiv în care volumul noilor capacități de energie regenerabilă depășește instalările de capacități de energie convențională.

Tehnologiile digitale care accelerează instalarea de capacități de energie regenerabilă, cum ar fi stocarea în acumulatori, vehiculele electrice, inteligența artificială și învățarea automată, au evoluat rapid de la statutul de tendințe emergente, la părți integrante ale sistemului energetic. Studiul indică faptul că inovațiile în domeniul acumulatorilor (în special adoptarea soluțiilor de stocare de către companiile de utilități) marchează un punct de cotitură major, care va dinamiza alte domenii.

2.    Revizuirea politicilor și obiective mai ambițioase în materie de energie verde
În toată lumea, guvernele revizuiesc în mod pozitiv obiectivele privind energia regenerabilă, multe dintre acestea impunând majorări semnificative care modifică rapid mixul de energie al statelor lor. Pe măsură ce tehnologiile și piețele se maturizează, statele renunță tot mai mult la unele dintre mecanismele politicilor care au încurajat adoptarea energiei regenerabile în stadiile incipiente ale acesteia. Deși politicile de garantare a prețului își mențin poziția centrală în programele naționale de sprijin, licitațiile de achiziție de energie din surse regenerabile dobândesc un rol proeminent.

3.    Generarea distribuită prinde avânt, în special în rândul companiilor
Analiza indică faptul că o combinație puternică între cererea consumatorilor, obiectivele de sustenabilitate și dorința de a reduce costurile și a-și asigura necesarul de energie încurajează companiile să încheie propriile contracte de achiziție directă de energie (PPA) sau să genereze electricitate cu resurse proprii. Pentru multe companii, principala motivație este una economică, deoarece reducerile semnificative ale costurilor cu energia regenerabilă, precum și maturizarea pieței și a politicilor au făcut din energia verde o sursă atractivă de energie în sine.

În același timp, ritmul de adoptare a utilizării de panouri fotovoltaice la nivel rezidențial continuă să crească mai rapid decât se preconiza, iar programele energetice comunitare se dezvoltă, afectând cotele de piață ale companiilor energetice.

 „În linie cu tendințele globale, generarea distribuită este facilitată în România odată cu aprobarea pachetului de reglementări pentru prosumatori”, spune Mihai Drăghici, Senior Manager, Business Advisory Services EY România.

4.    Demersurile actorilor implicați remodelează investițiile în energie
În ultimii câțiva ani, peisajul investițiilor în sectorul energetic s-a modificat semnificativ, sursele regenerabile și tehnologiile energetice au atras noi tipuri de investitori. Printre aceștia se numără firmele de investiții cu capital privat și fondurile de capital, care caută investiții cu perioade de maturitate mai scurte și cu potențial de inovație mai mare. În același timp, presiunea investitorilor activiști, precum și cea din partea autorităților de reglementare, a clienților și a opiniei publice, obligă companiile să se orienteze spre surse de electricitate verzi.

Pe lângă vectorii de mai sus, „electrificarea totală” este un factor important care stă la baza acestei schimbări a mixului de energie. Până în 2050, se preconizează că aproape 70% din populația lumii va locui în zone urbane, iar electricitatea va reprezenta 50% din consumul de energie final total. Acest lucru indică faptul că electrificarea clădirilor, a sistemelor de încălzire, a industriei, a centrelor de date și a transportului reprezintă pârghia critică pentru construirea unor orașe durabile, care să nu afecteze clima. Pe piețe energetice majore, eliminarea treptată a motoarelor cu combustie internă în favoarea vehiculelor electrice este o componentă foarte vizibilă și cu impact mare asupra acestei tendințe și este încurajată de inițiativele de reducere a emisiilor și de creare a unor rețele de mobilitate urbană.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15815 / 16628
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...