ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Deloitte CFO Survey Europa Centrală: Îngrijorare privind incertitudinea financiară şi economică

14 Februarie 2019   |   BizLawyer

• Directorii financiari sunt optimiști privind așteptările legate de economie şi de evoluția propriilor companii • Departamentele financiare nu sunt pregătite pentru adoptarea inteligenţei artificiale • Directorii financiari din România sunt mai pesimiști în comparație cu omologii lor din Europa Centrală

Farrukh Khan, Partener Audit si Servicii conexe, Deloitte România, coordonator al programului CFO Survey în România

 
 
Peste o treime (35%) dintre directorii financiari din 17 țări din Europa Centrală, inclusiv România, consideră că mediul de afaceri este supus unui grad ridicat de incertitudine şi sunt precauţi privind asumarea de riscuri suplimentare care ar putea afecta bilanțul. Aceasta este principala concluzie a celei de-a zecea ediţii a studiului Deloitte CFO Survey Europa Centrală, realizat în perioada septembrie-noiembrie 2018 pe baza opiniilor directorilor financiari din peste 700 de organizaţii mari din sectoare şi industrii variate.

Directorii financiari din Europa Centrală sunt optimiști privind așteptările legate de economie şi de evoluţia propriilor  companii, 66% dintre respondenţi considerând că vor înregistra venituri mai mari în anul 2019. Cu toate aceste, indicele de încredere a scăzut uşor faţă de anul 2018, de la 23% la 16%, dar se situează peste nivelurile din 2016 şi 2017.


Potrivit sondajului, mai mulţi directori financiari (73%) sunt reticenţi privind asumarea unor riscuri față de anul 2018 şi consideră că nu este momentul potrivit pentru luarea unor decizii financiare care implică un grad ridicat de risc. Ei se aşteaptă ca profitul operațional să se mențină sau să crească și văd creşterea costurilor ca fiind cel mai mare factor de risc în acest sens. Legat de costurile în creștere, directorii financiari intervievaţi le evidențiază pe cele legate de forţa de muncă, de transport şi de producţie.

În ceea ce priveşte nivelul de ocupare a forţei de muncă, directorii financiari din Europa Centrală se aşteaptă ca acesta să se mențină sau să crească, dar par mai reticenți față de ideea de a face noi angajări.
De asemenea, studiul arată că departamentele financiare nu sunt pregătite pentru adoptarea inteligenţei artificiale (artificial intelligence - AI), deşi respondenții recunosc beneficiile pe care le poate aduce robotica. Rezultatele sugerează că firmele din Europa Centrală nu profită de avantajele implementării soluțiilor de tip AI, iar 77% dintre companiile din regiune nu folosesc niciun fel de instrumente cognitive, deşi precep contabilitatea ca fiind un domeniu cheie pentru implementarea soluţiilor de tip AI. Aproximativ jumătate dintre directorii financiari consideră că principalele beneficii ale roboticii şi ale inteligenței artificiale sunt creşterea vitezei, a eficacităţii şi reducerea costurilor.

În ceea ce-i privește pe directorii financiari din România, studiul arată că aceștia sunt mai pesimiști față de respondenții din alte țări, 66% dintre ei percepând un grad ridicat sau foarte ridicat de incertitudine fiscală, în comparație cu 35%, în regiune. Un număr aproape dublu de directori financiari din România (90%) față de omologii din Europa Centrală consideră că asumarea unor riscuri suplimentare în afaceri nu este dezirabilă în această perioadă.

„Dintre factorii principali care ar putea avea un impact negativ asupra companiilor, directorii financiari din România sunt preocupați de migrarea angajaților cu calificare superioară și de efectul acesteia asupra forței de muncă disponibile, de creșterea costurilor operaționale și de imprevizibilitatea legislației fiscale și a celei care influențează mediul de afaceri. Cu toate acestea, ei rămân în general optimiști privind perspectivele macroeconomice și ale mediului de afaceri”, spune Farrukh Khan, Partener Audit și Servicii conexe, Deloitte România, coordonator al programului CFO Survey în România.

Studiul arată că 85% dintre directorii financiari din România se așteaptă la o creștere a prețurilor în anul 2019 și  sunt preocupați de impactul acesteia asupra costurilor operaționale. În decursul anului, ei preconizează creșteri ale costurilor cu materialele, cu forța de muncă și cu serviciile. Peste jumătate dintre respondenții din România (51%) se așteaptă la o creștere a PIB-ului în 2019, iar 75% dintre aceștia vor bugeta venituri mai mari în 2019, ușor mai optimist față de omologii lor din regiune (66%).

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații SCA, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.200 de profesioniști.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16610 / 16779
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...