ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Digitalizarea impulsionează piața serviciilor de controlling din România, situată în prezent la circa 80 mil. €

14 Mai 2019   |   BizLawyer

Piața are nevoie de cel puțin încă 2.000 de specialiști în Business Controlling, iar ca dovadă, în prezent, un om cu o experiență de circa doi, trei ani poate ajunge la un salariu de aproximativ 1.500 euro net.

Sursa: Pixabay

 
 
Horváth & Partners, unul dintre cei mai importanți jucători locali și internaționali din domeniul consultanței în management, apreciază că în viitorul apropiat, digitalizarea departamentelor financiare va deveni o necesitate și va reprezenta un factor decisiv în eficientizarea serviciilor destinate controlului performanței economice (controlling). Potrivit estimărilor reprezentanților Horváth & Partners, valoarea acestui segment de piață în România s-a ridicat în 2018, la circa 80 milioane euro, ceea ce înseamnă 40% din totalul pieței locale de consultanță. În prezent, piața serviciilor de consultanță în controlling continuă să crească, pe fondul digitalizării, care devine o mega-tendință, inclusiv la nivelul departamentelor financiare.


Controllingul este un instrument vital pentru buna funcționare a unei organizații, furnizând managementului informații esențiale legate de situația afacerii și ajutând în luarea deciziilor strategice. Departamentul de Controlling este implicat în planificarea, bugetarea și monitorizarea performanței financiare a companiei. Acesta asigură folosirea adecvată a resurselor, transparența în tranzacții și are un rol semnificativ în creșterea profitabilității. Derularea procesului de controlling are trei etape: planificare și bugetare, monitorizare și analiză, concluzii și recomandări. În cadrul ultimei etape rezultă măsurile de creștere a profitabilității și diminuare a costurilor, precum și potențialele recomandări pentru ajustarea strategiei.

Conform Horváth & Partners, dacă în urmă cu doi ani, tematica digitalizării departamentelor financiare era una minoră, acum a devenit o preocupare prioritară. În țările din regiunea Europei Centrale și de Est, două treimi dintre companii au lansat inițiative pentru creșterea digitalizării în cadrul departamentelor lor financiare. Instrumentele digitale pot oferi economii semnificative în direcția creșterii eficienței, mai ales în zona de management al datelor și în procesarea tranzacțiilor, componente ale activității de controlling.

"Când departamentul financiar folosește în mod inteligent noile instrumente și metode digitale, întreaga companie are de câștigat. Folosind metode analitice avansate, departamentul financiar obține un sistem de controlling mai eficient și mai proactiv", subliniază Kurt Weber, Director General al Horváth & Partners România.

Din analizele Horváth & Partners, rezultă că circa 90% dintre directorii financiari din România, în creștere cu aproximativ 7% față de 2017, susțin tendințele de digitalizare din mediul de afaceri actual și văd utilitatea schimbării managementului performanței corporațiilor de la un model reactiv și analitic la unul proactiv și predictiv.

Horváth & Partners identifică trei moduri de abordare a transformării digitale: una holistică, de dezvoltare a unei strategii financiare digitale, o a doua de armonizare a datelor și proceselor tranzacționale și cea de-a treia care privește dezvoltarea de prototipuri digitale pentru aplicații speciale.

De asemenea, reprezentanții companiei au identificat cinci caracteristici principale ale unei organizații financiare digitale:
•    utilizarea unui tip de management dinamic, în care deciziile de business sunt luate cu promptitudine;
•    abordarea incluzivă, plecând de la procese integrate de gestionare funcțională și financiară bazate pe platforme comune;
•    organizarea eficientă prin automatizarea proceselor;
•    schimbarea rolurilor, cu atenție sporită asupra parteneriatelor de afaceri și dezvoltării de metodologii;
•    crearea de competențe noi în domeniul finanțelor, prin implementarea unor programe de training.

În acest sens, începând din anul 2017, Horváth & Partners desfășoară bianual un program cu specializarea de “Business Controller” în România, destinat managerilor din departamentele financiare care doresc să-și însușească cele mai bune practici în controlling. "Am inițiat acest program de training, din dorința de a sprijini companiile care vor să-și îmbunătățească activitatea pe termen lung", precizează Kurt Weber. Programul se desfășoară în cadrul Academiei Horváth, care are o tradiție de peste 25 de ani în furnizarea serviciilor de training ale grupului. Astfel, la finalul cursurilor, participanții vor primi certificatul de specializare pentru ocupația de Controller, respectiv Specialist în planificarea, controlul și raportarea performanței economice, acreditat de către Autoritatea Națională pentru Calificări.

Într-o companie, activitatea de controlling este gestionată atât de Financial Controller, cât și de Business Controller, funcții care coexistă, dar care sunt confundate adesea. Business Controller-ul se concentrează mai mult pe mediul de business și mai puțin pe partea financiară. El are o legătură strânsă cu departamentele de producție, vânzări și logistică, construind planuri de afaceri și ajutând la definirea strategiilor pentru identificarea eventualelor dificultăți și a oportunităților pentru dezvoltarea companiei. Printre atribuțiile unui Business Controller se numără și identificarea soluțiilor de reducere a costurilor, precum și de creștere a eficienței. Un Financial Controller este implicat semnificativ în zona de raportare financiară și de urmărire a indicatorilor înregistrați în istoricul companiei. Competențele sale sunt orientate aproape exclusiv pe controlul financiar al afacerii, consolidarea rapoartelor departamentului financiar și raportarea rezultatelor către acționari.

“Am decis să organizăm aceste cursuri, pentru că în momentul de față există un deficit major de Business Controlleri, în companiile mari din România. Piața are nevoie de cel puțin încă 2.000 de specialiști în Business Controlling, iar ca dovadă, în prezent, un om cu o experiență de circa doi, trei ani poate ajunge la un salariu de aproximativ 1.500 euro net”, conchide Kurt Weber.

Horváth & Partners este una dintre cele mai importante companii internaționale, independente, de consultanță în management, prezentă și pe piața din România, începând cu 2005. Compania a fost înființată în Stuttgart, în 1981, de Prof. Dr. Péter Horváth, unul dintre pionierii Controlling-ului în Germania și are peste 1.000 de angajați. Horváth & Partners are birouri în Germania (Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, München și Stuttgart), Austria, România, Elveția, Ungaria, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, dar consultanții companiei stau la dispoziția clienților la nivel global. Horváth & Partners este membră a Cordence Worldwide, cea mai importantă alianță activă la nivel mondial, formată din companii de consultanță în management de prestigiu, cu aproximativ 70 de birouri în 24 de țări, situate pe trei continente.
Pe piața din România, Horváth & Partners oferă o gamă largă de servicii de consultanță în domeniul performanței la nivel de companie și optimizarea performanței organizațiilor private și publice: de la management strategic și inovație, managementul proceselor și organizare, până la controlling,
managementul operațiunilor și achizițiilor, training-uri, consultanță în vânzări și IT.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 43 / 9981
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Business Crime: Țuca Zbârcea & Asociații a obținut, anul trecut, soluții de clasare în faza de urmărire penală într-un număr considerabil de cauze pentru clienți ce au avut calitatea de suspecți sau inculpați. Manuela Gornoviceanu, Managing Associate: Nu există intenții reale de relaxare a legislației anticorupție
  Clifford Chance Badea a asistat NE Property B.V. la implementarea programului de obligațiuni de 1.5 miliarde EUR
  Cum acționează avocații Schoenherr în mandatele de Concurență. Georgiana Bădescu, Partener: Avem beneficiul unui know-how extraordinar la nivel european și regional, pe care îl fructificăm deplin în interesul clienților. Echipa e orientată în permanență spre învățare și perfecționare
  Din vorbă-n vorbă cu Cătălin Micu, partener după ultima rundă de promovări de la ZRP. ”Pentru client, proiectul său este cel mai important, iar avocatul trebui să-l trateze ca atare. Implicarea și disponibilitatea sunt principalele calități cerute unui avocat”
  Bondoc și Asociații câștigă definitiv un litigiu privitor la prețurile de vânzare a medicamentelor
  Cum percep avocații Budușan Albu & Asociații, prima firmă de penal-comercial înființată în Romania, piața de Businees Crime și cum văd modernizarea sistemului judiciar. Carte de vizită impresionantă: clientelă sofisticată, cazuri complexe și de multe ori transfrontaliere, sume în dispută de peste 1 mld. €
  Avocații Enache Pirtea & Asociații au intrat în marile dosare de Business Crime încă din primul an de activitate. Pentru a gestiona relația cu organele de urmărire penală sau cu instanțele de judecată, îți trebuie o doză foarte mare de combativitate și perseverență, dar și un stomac tare și nervi de oțel, spun fondatorii firmei
  Biroul Dentons din București are în lucru tranzacții de zeci de milioane de euro în Real Estate. Bogdan Papandopol, Partener: Se observă un grad crescut de „sofisticare” a tranzacțiilor; de cele mai multe ori, atât perioada de due diligence, cât și negocierile, sunt mai extinse
  Dublă victorie pentru Suciu Popa la Londra, în cadrul Galei de Premiere Euromoney - Benchmark Litigation Europe Awards. Suciu Popa, firma anului în litigii, Luminița Popa, avocatul anului
  Young Ambassadors Forum, la Mușat & Asociații. 35 de tineri din mai multe țări explorează problematica dreptului internațional umanitar și a advocacy-ului
  Seminar Țuca Zbârcea & Asociații - „Prevenirea investigațiilor penale asociate inspecțiilor fiscale”, 10 iunie
  Avocații de Real Estate de la ZRP au pe masa de lucru proiecte de investiții în agricultură, locuințe și birouri. Alina Güler, Senior Associate: Avem clienți care studiază potențialul terenurilor logistice, în timp ce alții urmăresc achiziția de spații industriale de producție
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...