ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

European Consumer Payment Report - Românii cheltuie pe datorie mai mult decât îşi pot permite

05 Decembrie 2017   |   AGERPRES

Raportul a fost realizat prin colectarea de date de la 24.401 respondenţi din 24 de ţări.

 
 
Românii cheltuie mai mult decât îşi pot permite, ca urmare a presiunii social media, acumulând astfel datorii pe care ulterior le rambursează cu mare greutate, a arătat, marţi, Cătălin Neagu, CEO al Top Factoring, societate de recuperare a creanţelor.

'Cumpărăm mai mult decât avem nevoie. Ne confruntăm cu lipsa educaţiei în administrarea unui buget de familie', a spus Cătălin Neagu, într-o conferinţă de presă, în care a fost prezentat sondajul European Consumer Payment Report, incluzând şi România.

Potrivit sondajului, 46 la sută dintre părinţi simt o presiune socială atunci când vine vorba de cumpărarea unui telefon mobil pentru copiii lor. Comparativ cu restul ţărilor intervievate, în România presiunea socială resimţită de către părinţi în momentul achiziţionării unui telefon mobil pentru copiii lor este cu 13% mai mare decât media ţărilor europene, media acestora din urmă fiind de 33 la sută.


În ultimul an, 39% dintre părinţii din România au resimţit presiunea socială atunci când trebuiau să achiziţioneze pentru copiii lor lucruri pe care nu şi le puteau permite. În restul Europei, părinţii rezistă mai bine presiunii sociale atunci când este vorba despre cumpărături pentru copii, media acestora fiind de 10%.

În ceea ce priveşte publicitatea din social media, majoritatea românilor intervievaţi declară că resimt o presiune ridicată din partea reclamelor la care sunt expuşi pe canalele sociale.

În România, peste 65% dintre respondenţi au fost total de acord cu afirmaţia 'social media creează presiunea de a cumpăra mai mult decât am nevoie', pe când în restul ţărilor europene media este de doar 39%.

În privinţa neachitării facturilor la termenele scadente, cei intervievaţi declară în proporţie de 38 la sută că nu au avut bani, 56 la sută că au uitat, 17% au întâmpinat probleme de ordin tehnic, iar 3% au spus că nu au vrut să le achite. 44% spun că nu li s-a întâmplat în ultimul an să nu plătească una sau mai multe facturi, 16% că n-au avut decât o singură factură neplătită, 28% au avut între două şi patru facturi neplătite, iar 10% între 5 şi chiar mai multe.

Priorităţi la achitarea facturilor au avut chiriile pentru 65% dintre respondenţi, rata la creditul ipotecar 68%, utilităţi 37%, abonamente telefonie mobilă 52%, asigurări 65%, costuri carduri de credit 63%, taxe şi impozite 56%, abonamente medicale 71%, achitarea împrumuturilor 59%, achitarea datoriilor restante 44%, costuri cu platforme online 79%.

Un procent de 22 la sută dintre respondenţi au spus că au împrumutat bani în ultimele şase luni sau au mărit limita cardului de credit pentru plata facturilor. 77% au răspuns că nu s-au împrumutat. Suma aproximativă luată cu împrumut de aceştia a fost de 1.760 lei.

Procentul cel mai mare de împrumuturi a fost făcut de la familie sau prieteni, în proporţie de 42 la sută, urmat de overdraft pe card, 24%, bancă 22 la sută, 12% amanet, şi 6% de la şef, ca plată a salariului în avans.

Raportul a fost realizat prin colectarea de date de la 24.401 respondenţi din 24 de ţări. Studiul a fost făcut pe un eşantion de 1.000 de persoane, dintre care 52% femei şi 48% bărbaţi, cu vârsta între 18 şi 50 de ani, majoritatea cu studii superioare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 35 / 7787
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacția prin care elveţienii de la Georg Fischer AG preiau Eucasting RO SRL a primit undă verde din partea Concurenței. Avocații Tudor, Andrei & Asociaţii și biroul local Eversheds, în achiția estimată la peste 50 mil. €
Wolf Theiss își întărește echipele de Real estate și Energie din România cu doi avocați. Flaviu Nanu se alătură echipei în calitate de Counsel și Sebastian Boțic - Avocat Colaborator
Cum au lucrat avocații români în achiziția prin care Vitruvian a devenit acționar Bitdefender. CMS România și Clifford Chance Badea au avut mandate în tranzacția de 180 mil. $
Echipa Mușat & Asociații dedicată practicii de achiziții publice a avut un nivel ridicat de încărcare anul acesta. Iulian Popescu, Partener: Noul pachet legislativ a adus elemente care au îmbunătăţit procesul achizițiilor publice, dar o problemă gravă rămâne conduita autorităților contractante privind confidențialitatea ofertelor depuse
Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat Auchan în preluarea rețelei OK Supermarket. Ce avocați au fost implicați în proiect
Avansul pieței împrumutului sindicalizat va alimenta noi oportunități de business. Elena Iacob, partener ZRP: Există perspective foarte bune de creștere datorită investițiilor planificate în domeniul energiei și al infrastructurii
Schimbările aduse de noul pachet legislativ privind achizițiile publice, comentate de Vlad Cercel, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații. Legislația terțiară va trebui să ofere clarificări cu privire la problemele des întâlnite în practică
LegiTeam: “BOHÂLȚEANU & ASOCIAȚII recrutează avocat stagiar
LegiTeam: Mareș | Danilescu | Mareş în asociere cu Dan Lupașcu recrutează avocat drept penal
LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
LegiTeam: Maravela & Asociaţii is looking for a new colleague
Metrorex caută avocați și pune pe masă 2 mil. lei pentru exproprieri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...