ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

EY - Securitatea datelor și deficitul de specialiști sunt principalele riscuri pentru operatorii de telecomunicații, la începutul erei 5G

15 Martie 2019   |   T. S.

- Dezvoltarea digitală ineficientă este principalul risc din industria telecom - Companiile de telecomunicații se confruntă cu creșterea costurilor de finanțare pe fondul apariției unui nou val de investiții în rețele - Tehnologia 5G reprezintă un punct de intrare în piață pentru noi jucători cu competențe unice

 
 
Având în vedere că serviciile digitale reprezintă o prioritate de top a companiilor de telecomunicații, incapacitatea de a eficientiza procesul de dezvoltare digitală se plasează pe primul loc în topul celor mai mari riscuri identificate în industrie, conform studiului EY - Principalele 10 riscuri pentru operatorii de telecomunicații. Iar pe măsură ce companiile de telecomunicații se pregătesc pentru introducerea tehnologiei 5G, reglementările tot mai stricte privind securitatea și protecția datelor și deficitul tot mai mare de specialiști generează la rândul lor o serie de riscuri care necesită o schimbare de abordare.

Subestimarea modificărilor privind confidențialitatea și securitatea se clasează pe locul al doilea în clasamentul riscurilor. Pe fondul scandalurilor pe tema protecției datelor, care continuă să apară în toată lumea, autoritățile de reglementare reacționează printr-o serie de cerințe de conformitate. Și pe măsură ce Internet of Things (IoT) și anunțata tehnologie 5G cresc fluxul de date, paleta riscurilor se extinde.


Astfel, conform celui mai recent studiu EY Global Capital Confidence Barometer, 47% dintre executivii din telecomunicații menționează aspectele legate de reglementare și autorități drept cea mai mare amenințare pentru tranzacțiile de fuziuni și achiziții din următoarele12 luni.

Companiile din telecomunicații se confruntă cu un deficit de specialiști și cu creșterea costurilor de finanțare
Pe locul al patrulea se situează eșecul în planificarea necesarului de forță de muncă. Deși operatorii telecom recunosc că nu dispun de competențele digitale necesare, doar 3% dintre aceștia consideră că dezvoltarea și păstrarea specialiștilor reprezintă o prioritate strategică, potrivit unui studiu realizat de EY în rândul liderilor industriei telecomunicațiilor. 

Un alt studiu EY recent  subliniază o dată în plus acest decalaj, doar 57% dintre companiile europene armonizându-și strategia de personal cu planurile de transformare digitală. Deoarece ciclurile tehnologice se succed într-un ritm tot mai rapid, o abordare holistică a planificării și recalificării forței de muncă este critică pentru creșterea productivității în sectorul telecomunicațiilor.

Incapacitatea de a combate creșterea costurilor de finanțare ocupă locul al cincilea, companiile telecom confruntându-se cu un nou val de investiții în rețele, printre acestea numărându-se cele în tehnologia 5G, în rețelele de tip LPWAN (Low Power Wide Area Network) și în infrastructură Gigabit pe bază de fibră optică. Deși rețeaua rămâne un diferențiator fundamental, raportul constată că majorarea investițiilor și un portofoliu de rețele foarte diversificat fac din ce în ce mai dificilă atingerea unei rentabilități solide de către companiile din telecomunicații.

Liderii pieței vor naviga printre schimbări exploatând inovația

Având în vedere că cererea pentru conectivitate inteligentă continuă să crească, eșecul în a face față schimbărilor tehnologice (pe locul al șaselea în clasament) și în încheierea de colaborări cu parteneri strategici ca mijloc de a valorifica inovația (pe locul al zecelea) sunt menționate, de asemenea, printre principalele riscuri.

„Pe măsură ce tehnologia 5G va lua avânt și operatorii își vor dezvolta noi servicii, vor apărea inevitabil și startup-uri, dar și jucători de nișă care vor concura pe aceleași noi servicii sau pe altele inovatoare. Parteneriatele strategice cu acest ecosistem pot asigura nu doar creșterea, ci, în anumite cazuri, chiar supraviețuirea operatorilor de telecomunicații. Istoria ultimilor 20-30 de ani a arătat că ignorarea jucătorilor noi de pe piață poate duce la pierderea semnificativă a cotei de piață și ulterior la dispariție”, a declarat Cristian Cârstoiu, Partener, Servicii de Asistență în afaceri, EY România.

Modificările aduse de OUG 114/2018 cu impact major în industria telecom (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene)

Începând cu 2019, companiile de telecomunicații din România se confruntă cu o nouă provocare – OUG 114/2018. OUG 114 aduce modificări legislației privind comunicațiile electronice (OUG 111/2011) în sensul majorării nivelurilor taxelor impuse operatorilor din acest sector. Astfel, în vederea acordării sau a prelungirii licențelor de utilizare a frecvențelor radio, nivelurile taxelor sunt stabilite la 2%, respectiv 4% din cifra de afaceri. De asemenea, tariful de monitorizare impus de ANCOM crește semnificativ de la 0,4% la 3% din cifra de afaceri a operatorilor. La aceste costuri pentru acordarea / prelungirea licenței de utilizare, se mai pot adăuga sancțiuni de până la 10% din cifra de afaceri.

Operatorii din România recunosc că aceste niveluri sunt prohibitive și pot periclita nu doar investițiile în dezvoltarea rețelelor de comunicații electronice (i.e. tehnologia 5G), ci și însăși furnizarea serviciilor de comunicații mobile. De asemenea, aceștia iau în considerare și creșterea tarifelor către consumatorii finali
,” arată Alex Milcev, Liderul Departamentului de Asistență fiscală și Juridică, EY România.

Având în vedere importanța strategică a acestui sector, acțiunile imediat următoare ale operatorilor rămân un punct de interes major pentru economie.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 28 / 9723
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Șapte avocați urcă în ierarhia firmei
Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
Avocații Voinescu Lawyers obțin clasarea pentru una dintre societățile importante din domeniul pazei și protecției
(P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...