ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fitch a atribuit pentru prima dată Transgaz un rating ‘BBB minus’, cu perspectivă stabilă

18 Iulie 2019   |   AGERPRES

Calificativul Transgaz reflectă profilul solid de afaceri al companiei ca operator şi concesionar al sistemului naţional de transport al gazelor din România, precum şi aşteptările unei contractări progresive a afacerii internaţionale de tranzit de gaze provenite din rutele tradiţionale. Ratingul este sprijinit de reglementările ţării privind transportul gazelor şi de aşteptările Fitch că actuala investiţie masivă legată de BRUA va fi adăugată la baza reglementata a activelor Transgaz, sprijinind viitoarele câştiguri, se arată în comunicat.

 
 
Fitch Ratings a atribuit Transgaz, operatorul tehnic al sistemului naţional de transport al gazelor din România, ratingul pe termen lung ''BBB minus'', perspectiva asociată fiind stabilă, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Calificativul Transgaz reflectă profilul solid de afaceri al companiei ca operator şi concesionar al sistemului naţional de transport al gazelor din România, precum şi aşteptările unei contractări progresive a afacerii internaţionale de tranzit de gaze provenite din rutele tradiţionale. Ratingul este sprijinit de reglementările ţării privind transportul gazelor şi de aşteptările Fitch că actuala investiţie masivă legată de BRUA va fi adăugată la baza reglementata a activelor Transgaz, sprijinind viitoarele câştiguri, se arată în comunicat.


Interconectorul de gaze BRUA va asigura furnizarea gazelor pe ruta Bulgaria-România-Ungaria-Austria.

Conform Fitch, câştigurile şi fluxul de numerar operaţional al Transgaz sunt mai volatile decât ale majorităţii companiilor cu acelaşi profil.

Pe termen mediu spre lung, agenţia se aşteaptă ca fluxul de numerar operaţional din activităţile profitabile de tranzitare a gazelor din Ucraina către graniţa bulgară să se contracteze gradual, cu mai mult de două treimi. Aceste evoluţii reflectă expirarea actualelor contracte de tip "livrezi sau plăteşti", care, previzionează Fitch, nu vor fi înlocuite deplin cu rezervări pe termen scurt deoarece apar noi rute de tranzit pentru exporturile de gaze ruseşti.

Totuşi, agenţia estimează că expirarea contractelor de tranzit împreună cu decizia autorităţilor de reglementare de a include investiţiile legate de tranzit în baza reglementată a activelor (RAB) va duce la un mix al afacerii în care 90% va veni de la RAB, poziţionând pe termen lung Transgaz mai aproape de operatorii exclusiv interni ai sistemelor de transport a gazelor, cu o capacitate a datoriei mai ridicată, se arată în comunicat.

Transgaz implementează un vast plan de investiţii care are ca obiectiv o dezvoltare extensivă a sistemului naţional de transport al gazelor, îmbunătăţind interconectivitatea cu ţările vecine (în special Ungaria, Bulgaria, Moldova, Ucraina). Proiectele majore din planul naţional de dezvoltare pe zece ani (TYNDP) sunt dezvoltarea unui coridor de transport al gazelor care va permite transportul gazului caspic prin România (BRUA), precum şi conectarea zăcămintelor descoperite în Marea Neagră (acestea din urmă nu sunt încă incluse în estimările Fitch).

Statul român (rating ''BBB minus'', cu perspectivă stabilă) este acţionarul majoritar, deţinând o participaţie de 59% în Transgaz, restul fiind listate.

În mai, Transgaz a obţinut dreptul de începere a lucrărilor la conducta care va prelua gazele din Marea Neagră şi le va conecta la sistemul naţional de transport (SNT), precum şi la gazoductul BRUA.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15936 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...