ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

George Ciamba: Brexit-ul nu va duce România în criză economică; problemele care vor apărea în Germania ne vor afecta

06 Martie 2019   |   AGERPRES

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a făcut aceste declaraţii în cadrul reuniunii despre Brexit organizată marţi seara de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi de Camera de Comerţ Româno-Britanică.

 
 
Brexitul nu va duce România într-o criză economică, nu vom avea efecte directe foarte mari, pentru că nivelul schimburilor comerciale dintre România şi Marea Britanie nu este foarte mare, însă problemele care vor apărea în Germania din cauza Brexit-ului vor avea un efect direct asupra afacerilor din România, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

"Nu vom avea efecte directe foarte mari, nu vom avea efecte fenomenale, pentru că nivelul schimburilor comerciale dintre România şi Marea Britanie nu este foarte mare, deşi noi am vrea ca acestea să se dezvolte. Efectul Brexit se va simţi însă la nivelul pieţei unice, iar aici cred că este important faptul că cel mai mare partener comercial pentru România este Germania, iar dacă comparăm schimburile comerciale dintre România şi Germania cu schimburile comerciale dintre România şi Marea Britanie, vedem diferenţa. Deci subliniez că problemele care vor apărea în Germania din cauza Brexit-ului ne vor afecta pe noi, vor avea un efect direct asupra afacerilor din România", a afirmat George Ciamba.


Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a făcut aceste declaraţii în cadrul reuniunii despre Brexit organizată marţi seara de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi de Camera de Comerţ Româno-Britanică.

Ministrul a apreciat că Preşedinţia română la Consiliul UE are o perspectivă optimistă cu privire la Brexit.

"La Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene trebuie să facem tot ce putem ca să ne pregătim, se pregăteşte un plan de contingenţă de către serviciile Comisiei europene, de instituţiile europene, ca să ne pregătim pentru consecinţele unui potenţial Brexit dur, dar avem o perspectivă destul de optimistă. Nu considerăm că se va schimba ceva dramatic", a estimat George Ciamba.

Acesta nu crede că Marea Britanie va primi o altă variantă de acord de la Bruxelles.

"Am văzut că la Londra toate opţiunile sunt deschise, inclusiv prelungirea termenului de ieşire, iar asta e bine, însă nu cred că avem prea mult loc de manevră. S-a încheiat deja un acord de ieşire a Marii Britanii, pentru că acest acord este o expresie a unităţii celor 27 de membri, deci va fi foarte dificil să se redeschidă negocierile pe tema acordului de ieşire, dar sunt alte lucruri care se pot face, există încă speranţă că vom putea să gestionăm această ieşire fără consecinţe destul de grave", a declarat George Ciamba.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene apreciază că România va fi mai puţin afectată de Brexit decât alte state.

"Nivelul problemelor care vor apărea e necunoscut, nimeni nu ştie care e nivelul problemelor pe care Brexit-ul le va provoca. Unele persoane consideră că lucrurile vor fi grave. Noi am făcut nişte calcule despre ce înseamnă Brexit-ul pentru PIB-ul României - înseamnă ceva, dar nu ceva extraordinar - Brexit-ul nu va duce România într-o criză economică. S-ar putea ca alte state membre să fie mai afectate, pentru că au legături economice mai puternice cu Marea Britanie", a declarat George Ciamba.

Acesta a precizat că reinstalarea controalelor vamale la frontieră e posibilă în cazul unui Brexit fără acord.

"Referitor la ceea ce facem la nivel naţional, noi informăm companiile astfel ca ele să fie conştiente asupra Brexit, urmând ghidul emis de Comisia Europeană, astfel încât cei care fac afaceri să ştie care vor fi procedurile pe care trebuie să le urmeze, şi în acelaşi timp să fim siguri că respectă toate formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească, spre exemplu formalităţile vamale. Dacă vom avea un Brexit dur, atunci vom avea graniţe cu vămi, vom avea frontiere cu control vamal", a completat ministrul pentru Afaceri Europene.

George Ciamba s-a referit la cetăţenii români din Regatul Unit, dar şi la britanicii care locuiesc în România.

"Dacă vorbim de cetăţenii români, pe de altă parte, aceştia vor fi afectaţi de zborurile comerciale. Există un grup mare de cetăţeni români care lucrează în Marea Britanie. Trebuie să facem tot ce putem pentru ca activitatea acestora să nu fie afectată prea mult, şi în acelaşi timp trebuie să avem grijă să nu fie afectată viaţa britanicilor care locuiesc în România. Există peste 2000 de britanici în România, deci încercăm să găsim soluţiile legislative locale corecte pentru aceştia", a declarat acesta.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene speră că Guvernul de la Londra va solicita Uniunii Europene extinderea termenului pentru Brexit.

"Suntem mai optimişti, pentru că am primit pentru prima dată de la Londra ideea venită de la Michel Barnier că trebuie să amânăm Brexit, că Londra trebuie să ceară o extindere a termenului de ieşire. Europa nu poate da această prelungire de la sine, ci doar dacă este cerută de Londra, şi cred că asta este calea de urmat, aşa vom putea să continuăm negocierile şi să închidem acordul de ieşire. Nu cred că Marea Britanie ar trebuie să aibă mari aşteptări că se va schimba înţelegerea privind acordul de ieşire", a încheiat George Ciamba.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16370 / 16626
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...