ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investițiile imobiliare din Europa Centrală și de Est (ECE) au însumat 13,8 mld. în 2018

08 Februarie 2019   |   BizLawyer

Randamentele pentru clădiri de birouri vor scădea în 2019 în unele capitale ECE

 
 
Cel mai recent raport pentru regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) al companiei de consultanță imobiliară Colliers International – Outlook 2019: Climbing at the altitude – arată că volumul investițional din regiune a atins pragul de 13,8 mld. în 2018, crescând cu 5% față de anul precedent. Pentru 2019, Colliers estimează că ratele dobânzilor din zona euro vor rămâne la zero, ceea ce înseamnă că lichiditatea va fi crescută, cumpărătorii interesați iar prețurile se vor plafona. Randamentele pentru clădirile de birouri ar putea să scadă în anumite capitale din regiunea ECE.

“Continuarea tendinței de creștere a salariilor cu mult peste inflație ar trebui să susțină consumul și chiriile în 2019. Întocmai acest tipar de creștere salarială ar trebui să ducă la dezvoltarea sectorului de servicii în cadrul economiilor ECE în următorii ani, apărând regiunea, într-o mai mică sau mai mare măsură, de orice perturbări din economia globală”, a declarat Mark Robinson, CEE Research Specialist în cadrul Colliers International.


„În România, volumul tranzacțiilor imobiliare a scăzut în 2018 comparativ cu 2017, situându-se la puțin sub 950 mil. euro , un rezultat bun pentru piața locală. Pentru 2019, avem un optimism ponderat. Economia va continua să crească similar cu rata potențială de creștere, care este dublă față de media UE. În mod normal, contextul economic, alături de un decalaj favorabil de randamente între produsele românești și cele din alte regiuni din ECE, ar fi suficient pentru un rezultat bun în 2019, mai ales având în vedere că tranzacțiile în desfășurare cu clădiri de birouri sugerează un volum posibil de peste 500 mil. euro. Cu toate acestea, riscurile în creștere, legate de zgomotul economic și politic, sunt o sursă de îngrijorare”, a explicat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

Economia globală încetinește    
Numeroși indicatori de încredere arată încetinirea economiei globale. Sondajele privind moralul din China, prețul combustibilului, importurile chineze, exporturile sud-coreene, indicii de încredere a mediului de afaceri din Germania – toate arată aceeași direcție: în jos. Un factor îngrijorător pentru ECE și Germania îl reprezintă scăderea cererii de automobile din partea Chinei, fenomen care a precedat rezistența comerțului chinez în fața SUA. E posibil ca Germania, cea mai puternică economie a Europei, să se afle în prezent într-o „recesiune tehnică”.

Riscurile din ECE
Investitorii imobiliari din ECE trebuie să fie precauți cu privire la riscuri. Ele includ supraîncălzirea la nivel de livrări, lipsa forței de muncă, progresul în ceea ce privește ușurința competitorilor de a face afaceri în întreaga lume, fenomenul Brexit și reduceri de fonduri europene după ieșirea Marii Britanii din UE, politica populistă din unele țări ECE și riscul taxării activelor. Comerțul online și modul de lucru flexibil vor schimba statu-quo-ul pe termen lung.

Motorul consumului va încetini
Creșterea ofertei de monedă din zona euro s-a temperat considerabil de la sfârșitul anului 2016. Acest fapt sugerează o încetinire viitoare a economiei în Europa. Vedem deja astfel de semne în Europa de Vest, ceea ce înseamnă că, în cel mai bun caz, consumul și dinamica creșterii se vor plafona în regiunea ECE.

Consumatorii continuă să fie activi
Atitudinea consumatorilor pare să afecteze fluxul de fonduri din domeniul imobiliar din ECE. Legătura cu modelul de afaceri al investitorilor, cu aproape jumătate din fluxurile din regiune venite prin intermediul sectoarelor de retail, logistice și hoteliere, și cu piețele de birouri și industrial, indirect prin intermediul ocupării forței de muncă, este clară. Încrederea consumatorilor a atins maxime cu aproape 6-12 luni în urmă în ECE, și înainte de asta în România. Dacă am considera că încrederea consumatorilor prevestește ce se întâmplă peste un an și jumătate, înseamnă că vârful ciclului va fi atins la mijlocul lui 2019.

Ne îndreptăm către o plafonare, nu către o prăpastie
Analizele pe care le-am efectuat acum 12 luni sugerează că o creștere a salariilor în țările europene în perioade de patru ani duce la o creștere mai rapidă a PIB-ului potențial în următoarea perioadă de patru ani. Așa cum majoritatea angajatorilor din ECE probabil știu deja, creșterea salariilor în regiune este o caracteristică importantă a acestui ciclu economic. Ea va continua cel mai probabil în 2019 (cu 5%-10% la nivelul regiunii), deși la rate mai scăzute decât anul trecut, ca urmare a scăderii cererii în sectorul industrial. În mod normal, această creștere este mai rapidă comparativ cu cea din UE, deci, chiar și în faze de recesiune, procesul de convergență al regiunii către valorile din UE continuă. .  

Brexit
Fenomenul Brexit va duce cel mai probabil la tăieri de fonduri structurale și la o recalibrare a eligibilității regiunilor din ECE. Dacă mediul politic o va permite, bugetele relativ echilibrate ale celor 6 țări din regiune ar trebui, în general, să contribuie la acoperirea oricărei reduceri a fluxurilor de fonduri structurale UE. Celelalte efecte posibile ale Brexit-ului includ o reducere a remiterilor și o schimbare în migrația muncitorilor, fapt care ar putea ajuta problema regiunii cu lipsa forței de muncă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16489 / 16625
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...