ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Leonardo Badea (ASF): Piaţa asigurărilor voluntare este o zonă cu mare potenţial de creştere

24 Mai 2019   |   AGERPRES

Piaţa asigurărilor din România este dominată de asigurarea auto (73%), din care asigurarea RCA (47%). La finele anului trecut, gradul de penetrare a asigurărilor a fost de 1,13%.

 
 
Şapte societăţi de asigurare de viaţă, 16 societăţi de asigurare generală şi şase societăţi compozite activează în prezent pe piaţa asigurărilor din România şi au generat peste 1,72 miliarde euro prime brute subscrise în asigurări generale şi 451 milioane de euro prime brute subscrise în asigurări de viaţă, a declarat, joi, preşedintele ASF, Leonardo Badea, prezent la Conferinţa anuală Insurance Europe.

Potrivit acestuia, pe această piaţă mai sunt 300 de intermediari activi.

Piaţa asigurărilor din România este dominată de asigurarea auto (73%), din care asigurarea RCA (47%). La finele anului trecut, gradul de penetrare a asigurărilor a fost de 1,13%.

"Alte sectoare au înregistrat creşteri puternice, ca urmare a eforturilor combinate ale actorilor pieţei, exemplu fiind asigurările de sănătate. Înainte de punerea în aplicare a noilor cadre de reglementare Solvency II şi IDD, am efectuat o analiză diagnostic pe piaţa care a evidenţiat vulnerabilităţile şi potenţialele ameninţări care ne determină să luăm măsurile adecvate pentru a ne asigura că piaţa asigurărilor intră într-o nouă eră, având la bază motive solide. Am implementat supravegherea bazată pe riscuri, precum şi alte mecanisme de stabilizare a pieţei şi de îmbunătăţire a protecţiei consumatorilor: Mecanismul de recuperare şi rezoluţie, Fondul de Garantare a Asigurărilor, modernizarea managementului reclamaţiilor, lansarea ghidurilor pentru consumatori, crearea şi implementarea strategiei naţionale pentru educaţia financiară, emiterea de avertismente şi alerte, crearea cadrului de rezoluţie, BAAR, SAL-FIN etc. Ca urmare, indicatorii de rezilienţă a pieţei în cadrul Solvency II au prezentat o bază solidă, fondurile proprii eligibile cumulând 1,09 miliarde de euro. (...) Rezilienţa pieţei este deosebit de importantă deoarece există riscuri extreme, cum ar fi potenţiale catastrofe naturale sau riscuri cibernetice", a menţionat Badea.


Şeful ASF a dat asigurări că instituţia pe care o conduce s-a angajat să acţioneze "în mod judicios" pentru buna funcţionare a pieţelor financiare nebancare, stabilitatea şi integritatea sectorului financiar în general, alegând să fie o autoritate orientată spre viitor şi combinând în actul de supraveghere noile principiile ale abordării supravegherii bazate pe risc. În acest scop, principalele funcţii de reglementare şi supraveghere au fost revizuite şi optimizate. Totodată, au fost introduse noi elemente bazate pe identificarea şi atenuarea riscurilor prin tactici de reglementare eficiente, dar simplificate şi de supraveghere strategică, promovând astfel dezvoltarea pieţei într-o manieră sănătoasă şi, în acelaşi timp, sporind protecţia consumatorilor.

"Din punctul meu de vedere, piaţa asigurărilor voluntare este o zonă cu mare potenţial de creştere. Asigurarea locuinţelor, CASCO, asigurările de viaţă şi de sănătate trebuie sporite, deoarece o piaţă matură se bazează în mod evident pe aceste categorii de asigurare. În ultimii ani, protecţia consumatorilor financiari a devenit o prioritate crescândă pentru factorii de decizie din întreaga lume. Cred că pentru a accelera maturitatea şi dezvoltarea pieţei de asigurări, avem nevoie de un efort comun, ca autoritate de supraveghere, şi de companiile care operează pe această piaţă. Şi aici mă refer atât la companiile de asigurări, cât şi la brokeri. Aceasta este o abordare complexă, care implică acţiuni pe mai multe niveluri. Pe de altă parte, trebuie să le arătăm consumatorilor că drepturile şi interesele lor sunt protejate în conformitate cu dispoziţiile legale şi că nu se tolerează abateri de la aceste principii", a susţinut el.

În opinia lui Leonardo Badea, prezentarea tuturor informaţiilor despre produsele voluntare trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea.

"Oamenii trebuie să ştie în detaliu riscurile pe care caută să le protejeze şi trebuie să aleagă în cunoştinţă de cauză atunci când cumpără o asigurare de viaţă, o asigurare de sănătate sau o asigurare auto. Cu alte cuvinte, companiile de asigurări şi brokerii trebuie să ofere consultanţă la un nivel foarte detaliat. În timp, cred că piaţa românească va integra în mod natural produse de asigurare mai diverse şi mai sofisticate", a menţionat oficialul ASF.

Badea a reiterat că nivelul scăzut de educaţie financiară a publicului reprezintă unul dintre principalele obstacole în achiziţionarea asigurării facultative.

"Din păcate, nu suntem printre primele ţări europene la acest capitol. De aceea, consider că avem nevoie de campanii ample de educaţie financiară la toate nivelurile. Un individ educat financiar poate înţelege şi decide mult mai uşor, în orice conştiinţă atunci când vine vorba de cumpărarea unui produs de asigurare ...
În cele din urmă, îmbunătăţirea mecanismelor de protecţie, informare şi transparenţă a consumatorilor va elimina unele dintre asimetriile pieţei şi va contribui la dezvoltarea unui sector de asigurare pe termen lung mai durabil şi mai bine guvernat. Desigur, industria joacă un rol foarte important atunci când vorbim despre dezvoltarea pieţei de asigurări, fără o bună cooperare şi implicarea tuturor părţilor interesate ar putea dura mai mult pentru a atinge acest obiectiv", a conchis preşedintele autorităţii de supraveghere.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16180 / 16757
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...