ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noile reglementări britanice privind lucrătorii străini. Descrierea sistemului de imigraţie pe puncte

19 Februarie 2020   |   AGERPRES

Lucrătorii proveniţi din statele UE şi cei din afara UE vor fi evaluaţi conform aceloraşi criterii pentru a se determina dacă pot primi viza pentru a veni să muncească în Regatul Unit.

 
 
Guvernul britanic a prezentat miercuri liniile generale ale noului sistem privind imigraţia, menit să gestioneze fluxul de lucrători străini nou veniţi în Regatul Unit şi să înlocuiască actualele reguli începând cu 1 ianuarie 2021, când se încheie perioada de tranziţie post-Brexit şi Regatul Unit nu va mai aplica regulile UE privind libertatea de circulaţie a forţei de muncă, relatează miercuri agenţiile Reuters şi AFP în descrierea acestui sistem.

Obiectivul viitorului cadru bazat pe un sistem pe puncte este să privilegieze accesul lucrătorilor înalt calificaţi din lumea întreagă, nu doar a celor din ţările UE, şi să diminueze afluxul forţei de muncă ieftine şi slab calificate, foarte mulţi lucrători din aceste categorii fiind veniţi din ţările est-europene.


Astfel, lucrătorii proveniţi din statele UE şi cei din afara UE vor fi evaluaţi conform aceloraşi criterii pentru a se determina dacă pot primi viza pentru a veni să muncească în Regatul Unit. Dar nu va exista un plafon numeric al beneficiarilor acestei scheme.

Aceştia vor trebui să ateste competenţele profesionale specifice domeniului dorit, să vorbească limba engleză şi să deţină deja o ofertă de muncă cu un salariu anual de minim 25.600 de lire sterline (echivalentul a circa 30.820 de euro) sau peste pragul salariului de referinţă stabilit pentru domeniul vizat (''going rate''), prin aceste condiţii fiind excluşi lucrătorii slab calificaţi sau plătiţi cu salarii mici.

Se pot califica totuşi pentru obţinerea vizei şi cei care au o ofertă de muncă cu un salariu sub cel menţionat anterior, dacă ei au calificări avansate în domeniul lor de specialitate sau dacă se angajează într-un sector în care în Regatul Unit există o criză de forţă de muncă.

Planul guvernului de la Londra va impune fiecărui lucrător străin să obţină la această evaluare cel puţin 70 de puncte pentru a obţine permisul de muncă în Regatul Unit.

Sistemul acordă maxim 20 de puncte candidaţilor care au o ofertă salarială de minim 25.600 de lire sterline pe an sau peste ''going rate'' - se va lua în considerare valoarea cea mai mare dintre acestea -, 10 puncte dacă oferta salarială este cu 10% sub 25.600 de lire sau ''going rate'' şi zero puncte dacă salariul coboară şi sub acest al doilea prag.

Dacă lucrătorul străin are o ofertă pentru un post într-un domeniu în care se găseşte greu forţă de muncă în Regatul Unit el va primi 20 de puncte. Relevanţa studiilor pentru postul solicitat va primi 10 puncte, iar dacă solicitantul are studii în domeniile ştiinţă, tehnologie, inginerie sau matematică, atunci el va primi 20 de puncte.

Prezentarea ofertei de muncă venite din partea unui angajator britanic va primi 20 de puncte, calificarea corespunzătoare postului tot 20 de puncte, iar nivelul corespunzător al cunoaşterii limbii engleze 10 puncte. Ar putea fi adăugate şi alte criterii până când acest sistem va deveni operaţional, pe 1 ianuarie 2021.

Ministrul britanic de interne, Priti Patel, a declarat miercuri, în prezentarea acestor noi reguli că economia britanică ''nu mai trebuie să depindă de o forţă de muncă ieftină şi provenită din Europa, ci să se concentreze mai degrabă pe investiţii în tehnologie şi automatizare'', îndemnând mediul de afaceri să se adapteze.

Însă companiile britanice sunt îngrijorate de acest nou sistem, mai ales cele a căror activitate se bazează pe forţa de muncă ieftină şi slab calificată, cum ar fi construcţiile sau sectoarele agricol şi alimentar, precum şi domeniile cu deficit de forţă de muncă, cum este cazul sănătăţii.

Acest nou sistem nu îi priveşte şi pe cetăţenii din statele UE care vor primi un statut de rezident în Regatul Unit. Până în prezent circa 3,2 milioane de cetăţeni comunitari au cerut statutul de rezident permanent (settled status) sau de rezident temporar (pre-settled status). Termenul limită pentru depunerea acestor cereri este 30 iunie 2021 pentru cetăţenii europeni care se află pe teritoriul Regatului Unit până la 31 decembrie 2020.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15091 / 16792
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...