ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa de birouri din Bucureşti, cea mai dinamică din ECE, în primul semestru din 2019 (raport)

15 Octombrie 2019   |   AGERPRES

Raportul analizează pieţele de birouri din 15 ţări din zona ECE: Albania, Belarus, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Ucraina.

 
 
Piaţa de birouri din Bucureşti a fost cea mai dinamică din Europa Centrală şi Est în primul semestru din 2019, fiind livrate cele mai multe spaţii de birouri moderne (185.000 metri pătraţi), în timp ce oferta cea mai marea fost înregistrată în Varşovia, Budapesta şi Praga, conform unui raport remis, marţi, spre publicare.

"Raportată la numărul de locuitori, suprafaţa de birouri a Bucureştiului este cu aproape o treime sub cea a Varşoviei, care se află la rândul ei semnificativ sub alte pieţe din vestul Europei, astfel că există încă loc de creştere", potrivit celui mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Raportul, lansat în cadrul EXPO Real 2019, analizează pieţele de birouri din 15 ţări din zona ECE: Albania, Belarus, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Ucraina.


Majoritatea proiectelor de birouri moderne se află în capitalele ţărilor, însă piaţa se dezvoltă şi în oraşele regionale. În prima jumătate a anului 2019, în toate capitalele din cele 15 ţări analizate, chiriaşii au închiriat peste 1,5 milioane mp spaţii de birouri. De asemenea, tot mai multe clădiri de birouri deţin certificări de prestigiu, oferă soluţii tehnologice şi ecologice moderne şi spaţii inovatoare. Cei mai activi chiriaşi sunt din sectoarele IT, servicii profesionale, servicii bancare şi BPO/SSC.

"Stocul total de spaţii de birouri moderne din cele 15 ţări ECE a atins aproape 27 milioane mp în semestrul I al anului 2019. La acel moment, dezvoltatorii au finalizat 707.000 mp şi în prezent se află în construcţie 3,7 milioane mp. Cea mai mare ofertă de spaţii de birouri moderne a fost înregistrată în Varşovia, Budapesta şi Praga, în timp ce în Bucureşti a existat cea mai mare creştere a stocului. Locul doi în ceea ce priveşte dinamica suprafeţelor de spaţii noi de birouri finalizate a fost ocupat Sofia, urmată de Varşovia", a declarat Dominika Jedrak, director of Research and Consultancy Services, Colliers International.

În prima jumătate a anului 2019, în Cehia şi Slovacia peste 130.000 mp de spaţii de birouri au fost inauguraţi în Praga şi Bratislava. De asemenea, principala tendinţă a pieţei este de reconvertire a proprietăţilor industriale vechi în spaţii de birouri moderne.

Raportul semnalează că Bucureştiul s-a transformat într-una dintre cele mai dinamice economii din regiunea ECE. Acest lucru este strâns legat de forţa de muncă, care oferă un mix complex de bune abilităţi lingvistice, precum şi costuri mult mai mici decât în Europa de Vest. România se deosebeşte de celelalte ţări vecine şi chiar de alte pieţe mai dezvoltate din Europa prin existenţa la nivel local a unei comunităţi IT&C foarte puternice.

"În timp ce estimările arată că rata de neocupare va creşte în următorii ani, există în continuare aspecte pozitive. Bucureştiul are un stoc mare de clădiri construite în urmă cu aproximativ un deceniu şi o parte din acesta nu este conform cu standardele calitative/tehnice care se impun în prezent. Rata de neocupare tinde să varieze destul de mult, de la o subpiaţă la alta, şi chiar între proiecte din aceeaşi subpiaţă. Mai mult, pe o bază relativă (pe cap de locuitor), suprafaţa de birouri a Capitalei este cu aproape o treime sub cea din Varşovia, care se află la rândul ei semnificativ sub alte pieţe din Europa de Vest, astfel că există încă loc de creştere", a declarat Sebastian Dragomir, director Office Advisory în cadrul Colliers International Romania.

Varşovia se dezvoltă, de asemenea, foarte rapid: aproximativ 40 de clădiri de birouri sunt în faza de construcţie, cu o suprafaţă totală de peste 830.000 mp, care va reduce treptat decalajul ofertei în următoarele 24 de luni. Cele mai mari proiecte includ: The Warsaw HUB, Mennica Legacy Tower şi Varso Place - cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană (310 m - 48 etaje).

La sfârşitul primului semestru al acestui an, stocul total de birouri din Budapesta a depăşit 3,6 milioane mp. Piaţa a fost în continuare dominată de proprietari în 2019. Cele mai mari tranzacţii au fost, în general, încheiate de chiriaşi din sectoarele IT, financiar şi farmaceutic şi de către instituţii de stat. Pipeline-ul speculativ, având în vedere spaţiile de birouri care se află în construcţie până în anul 2021, reprezintă un total de 404.000 mp, din care 95.000 mp spaţii de birouri sunt preconizate să fie livrate până la sfârşitul anului 2019.

Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare şi al managementului investiţiilor. Cu operaţiuni în 68 de ţări, cei 14.000 specialişti întreprinzători lucrează împreună pentru a oferi consultanţă şi servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietăţii pentru chiriaşi, proprietari şi investitori. În 2018, veniturile corporate au fost de 2,8 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari inclusiv afiliaţii), cu active gestionate de peste 26 miliarde de dolari.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15435 / 16626
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...