ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața de factoring la jumătatea anului: 2.25 miliarde de euro

15 Octombrie 2019   |   BizLawyer

La realizarea estimarilor de piata la nivelul primelor 6 luni din 2019 au contribuit un numar de 11 banci si institutii financiare nebancare, care ofera servicii de factoring.

 
 
Studiul de piata semestrial al Asociației Române de Factoring (ARF) a relevat un nivel al pieței de 2.25 miliarde de euro la mijlocul acestui an. Studiul are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci si IFN-uri), dar și estimări ale asociației cu privire la restul jucătorilor din piață.  “Din comparatia cu aceeași perioadă a anului trecut, se constata ca piata de factoring este intr-o etapa de stabilizare, cifra totală situându-se în aceeași zonă, cu un ușor plus valoric, de aproximativ 2%” declară Bogdan Roșu, președinte ARF.

„Temperarea creșterii volumelor de factoring a fost indusa atat de factori specifici pietei locale, cat si exogeni. La nivelul primului trimestru un impact negativ puternic a fost resimtit odata cu introducerea taxei pe activele bancare. In acelasi timp, intreaga perioada a suferit ca urmare a degradarii situatiilor financiare, dar si a comportamentului la plata in sectorul public (influentate de acelasi pachet de masuri fiscale, dar si de gestionarea bugetelor, specifica unui an electoral). Incetinirea cresterii economice in zona EURO si, in mod special intrarea in recesiune tehnica a Germaniei, principal partener comercial al Romaniei, cu o pondere semnificativa in comertul transfrontalier al tarii noastre, au facut si mai dificila misiunea furnizorilor de servicii de factoring.”, a continuat președintele ARF.


Profilul companiilor care accesează finanțări de factoring se păstrează în aceleași coordonate ca anul trecut. Astfel, 39% sunt firme mari, cu cifra de afaceri peste 50 de miloane de euro, în timp ce companiile din zona IMM au o pondere de 22%. Restul procentelor se află în zona societăților care au cifre de afaceri între 5 și 50 milioane de euro. 

34% din finanțările interne sunt realizate prin factoring revers

În cifre absolute, estimam ca factoringul intern s-a mentinut la un nivel de 1.7 miliarde de euro, similar cu aceeași perioadă a anului 2018.

Factoringul invers (Reverse Factoring / Supply Chain Financing) se află într-o creștere constantă, fiind foarte bine receptat de către aderenți. Cifra înregistrată pe acest produs, la nivelul pieței, a ajuns la aproximativ 600 milioane de euro in prima jumatate a anului, în creștere cu 7% față de primul semestru al anului trecut.

Factoringul invers este prezent în piață de aproximativ zece ani, dar a fost dezvoltat puternic cu precadere în ultimi patru ani, reprezentând, la momentul colectării datelor studiului, aproximativ 34% din volumul total al operațiunilor de factoring intern. “Acest tip de finanțare are o trasatură specială, în sensul că este propus furnizorilor de servicii și produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu furnizorul de factoring partener. In baza structurii agreate intre parti, furnizorii isi pot incasa facturile imediat dupa emitere, iar Debitorul cedat, initiatorul programului de factoring invers, beneficiaza de o optimizarea a cash-flow-ului, ambii parteneri suportand costuri extrem de avantajoase, bazate pe situatia financiara solida a Debitorului”, explică Bogdan Roșu.

Chiar dacă raportat la piață, volumele de factoring revers realizate de IFN-uri sunt inca modeste, ca tendință, se poate remarca o dublare a acestor operațiuni.

La realizarea estimarilor de piata la nivelul primelor 6 luni din 2019 au contribuit un numar de 11 banci si institutii financiare nebancare, care ofera servicii de factoring.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15583 / 16775
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...