ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa imobiliară va înregistra un stoc nou de proprietăţi comerciale în 2019, în creştere cu 37% faţă de anul trecut

15 Martie 2019   |   T. S.

Aproape un milion de mp de spaţii noi au potenţial de livrare în 2019, 57% din aceasta suprafaţă fiind deja în construcţie. Cele mai mari livrări sunt aşteptate în zona capitalei, respectiv 507.000 mp.

 
 
Piaţa imobiliară va înregistra în 2019 livrarea unui stoc nou de proprietăţi comerciale (retail, birouri, industriale) de aproape două milioane metri pătraţi (mp), în creştere cu 37% faţă de anul trecut, conform raportului anual de piaţă al Activ Property Services.

Analiştii imobiliari anticipează că piaţa va continua evoluţia pozitivă din 2018, anul trecut fiind înregistrate creşteri importante ale stocului modern, volume semnificative de cerere şi scăderea ratelor de neocupare, respectiv o evoluţie crescătoare a chiriilor. Conform raportului lansat de Activ Property Services, livrările de proprietăţi comerciale au însumat anul trecut 1,425 milioane mp la nivel naţional, având o valoare estimata de piaţă de 1,3 miliarde euro.


Piaţa spaţiilor industriale a fost cel mai activ sector imobiliar în 2018, cu un nivel record de 900.000 mp de spaţii noi livrate la nivel naţional, cu peste 50% mai mult decât în anul precedent. Stocul nou finalizat are o valoare estimată de piaţă de 471 milioane euro. Dezvoltatorii au livrat 675.000 mp de spaţii speculative, alţi 225.000 mp fiind daţi în funcţiune pentru uzul propriu al proprietarilor. Cele mai mari livrări au fost în Bucureşti (360.000 mp) şi Timişoara (103.000 mp).

Efervescenţa pieţei a fost susţinută de volume semnificative de cerere, totalizând 700.000 mp de tranzacţii majore de închiriere la nivel naţional. Bucureştiul a atras 51% din cerere, Timişoara fiind cea mai activă piaţă din provincie, cu 46.000 mp tranzacţionaţi în 2018.

Chiriile industriale au înregistrat un trend crescător, cu valori medii de 3,5-4 euro/mp/lună pentru spaţiile de clasa A.
Aproape un milion de mp de spaţii noi au potenţial de livrare în 2019, 57% din aceasta suprafaţă fiind deja în construcţie. Cele mai mari livrări sunt aşteptate în zona capitalei, respectiv 507.000 mp.

Piaţa spaţiilor de birouri şi-a continuat creşterea, un stoc nou de 254.600 mp fiind livrat la nivel naţional, cu o valoare estimată de piaţă de 504 milioane euro. Stocul a crescut cu 149.600 mp în Bucureşti, fiind primul an in care nordul capitalei nu a mai fost principala zona de creştere, cele mai multe livrări fiind concentrate în partea de vest (40% din total) şi zona centrală (39%). În provincie s-au livrat 105.000 mp, cea mai activă zona fiind Timişoara, cu 53.000 mp finalizaţi.

Volumul de închirieri a atins 440.000 mp (tranzacţii majore) la nivel naţional, din care 80% (351.000 mp) în Bucureşti. Chiriile au rămas în general stabile, având valori 'prime' de 17-19 euro/mp/lună în Bucureşti şi 10-14 euro/mp/luna în marile oraşe. Stocul nou anunţat pentru 2019 va atinge 610.000 mp la nivel naţional, din care 391.500 mp în Bucureşti şi 219.000 mp în provincie.

Stocul de spaţii comerciale a crescut cu 270.000 mp la nivel naţional, având o valoare estimată de piaţă de 340 milioane euro.

Deschiderile de parcuri de retail, de 81.700 mp, au depăşit pentru prima oară suprafaţa nou deschisă de centre comerciale, care a contabilizat doar 69.850 mp. De asemenea, au fost finalizate spaţii de tip 'big box' în suprafaţă de 119.000 mp.

Chiriile au urmat un trend crescător, la 40-80 euro/mp/lună în Bucureşti şi 30-40 euro/mp/luna în marile oraşe de provincie. Stocul nou anunţat pentru livrare în 2019 va creşte cu 25%, la peste 340.000 mp.

Livrările de centre comerciale vor reveni la un ritm susţinut, fiind anunţate pentru deschidere patru noi centre şi 11 extinderi, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 168.600 mp.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 287 / 9983
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează asistentă|secretară recepție
Bucharest Arbitration Days – termenul de înscriere a fost prelungit până la data de 31 mai 2019
Business Crime: Țuca Zbârcea & Asociații a obținut, anul trecut, soluții de clasare în faza de urmărire penală într-un număr considerabil de cauze pentru clienți ce au avut calitatea de suspecți sau inculpați. Manuela Gornoviceanu, Managing Associate: Nu există intenții reale de relaxare a legislației anticorupție
Clifford Chance Badea a asistat NE Property B.V. la implementarea programului de obligațiuni de 1.5 miliarde EUR
Cum acționează avocații Schoenherr în mandatele de Concurență. Georgiana Bădescu, Partener: Avem beneficiul unui know-how extraordinar la nivel european și regional, pe care îl fructificăm deplin în interesul clienților. Echipa e orientată în permanență spre învățare și perfecționare
Din vorbă-n vorbă cu Cătălin Micu, partener după ultima rundă de promovări de la ZRP. ”Pentru client, proiectul său este cel mai important, iar avocatul trebui să-l trateze ca atare. Implicarea și disponibilitatea sunt principalele calități cerute unui avocat”
Bondoc și Asociații câștigă definitiv un litigiu privitor la prețurile de vânzare a medicamentelor
Cum percep avocații Budușan Albu & Asociații, prima firmă de penal-comercial înființată în Romania, piața de Businees Crime și cum văd modernizarea sistemului judiciar. Carte de vizită impresionantă: clientelă sofisticată, cazuri complexe și de multe ori transfrontaliere, sume în dispută de peste 1 mld. €
Avocații Enache Pirtea & Asociații au intrat în marile dosare de Business Crime încă din primul an de activitate. Pentru a gestiona relația cu organele de urmărire penală sau cu instanțele de judecată, îți trebuie o doză foarte mare de combativitate și perseverență, dar și un stomac tare și nervi de oțel, spun fondatorii firmei
Biroul Dentons din București are în lucru tranzacții de zeci de milioane de euro în Real Estate. Bogdan Papandopol, Partener: Se observă un grad crescut de „sofisticare” a tranzacțiilor; de cele mai multe ori, atât perioada de due diligence, cât și negocierile, sunt mai extinse
Dublă victorie pentru Suciu Popa la Londra, în cadrul Galei de Premiere Euromoney - Benchmark Litigation Europe Awards. Suciu Popa, firma anului în litigii, Luminița Popa, avocatul anului
Young Ambassadors Forum, la Mușat & Asociații. 35 de tineri din mai multe țări explorează problematica dreptului internațional umanitar și a advocacy-ului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...