ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Primăriile pot depune cereri de finanţare pentru înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar

22 Septembrie 2022   |   Agerpres

Ministerul Mediului a lansat, în perioada 22 septembrie 2022 - 22 noiembrie 2022, prima rundă de atragere de fonduri pentru subinvestiţia I.1.A. Înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2020 - 2026.

 
 
Autorităţile locale pot depune, începând de joi, cereri de finanţare pentru înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar, în care se pot depozita inclusiv anvelope sau mobilier uzat, a anunţat Barna Tanczos, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.
 
"Începând de astăzi (joi, n.r.), autorităţile locale pot depune cereri de finanţare pentru înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar. Ajutăm, astfel, primăriile să-şi extindă infrastructura de colectare separată şi să-şi îmbunătăţească ratele de reciclare. Autorităţile din zona urbană trebuie să facă pasul spre sisteme bine dezvoltate, sisteme inteligente, care să gestioneze informaţiile la nivel de gospodărie, la nivel de familie. Sper să avem cât mai multe cereri pentru înfiinţarea acestor centre destinate colectării separate a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door. Cetăţenii vor putea preda în aceste centre deşeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări", a declarat Tanczos, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.
 
Ministerul Mediului a lansat, în perioada 22 septembrie 2022 - 22 noiembrie 2022, prima rundă de atragere de fonduri pentru subinvestiţia I.1.A. Înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2020 - 2026.
 
Obiectivul general al acestei subinvestiţii este accelerarea procesului de extindere şi de modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România. Accentul este pus pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare, în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economia circulară.
 
De asemenea, se urmăreşte dezvoltarea unui management eficient al deşeurilor, prin suplimentarea capacităţilor de colectare separată, pregătire pentru reutilizare şi valorificare a deşeurilor, în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice şi a tranziţiei la economia circulară, precizează MMAP.
 
Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deşeurilor menajere ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri ce nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxurile speciale de deşeuri - deşeuri voluminoase, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări.
 
Ţinta propusă este construirea şi operaţionalizarea a 565 de centre de colectare cu aport voluntar până la jumătatea anului 2026. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pune la dispoziţia beneficiarilor un proiect tip pentru construirea centrelor de colectare.
 
Alocarea financiară totală acordată prin PNRR pentru lucrările destinate înfiinţării de astfel de centre este de 587,86 milioane euro, din care 135,66 milioane euro reprezintă alocare financiară suplimentară de 30% din sumele alocate prin PNRR.
 
Valoarea maximă eligibilă este de cel mult 778.720 euro/Centru de colectare prin aport voluntar, echivalentul fără TVA, în conformitate cu devizul general aferent proiectului - tip. Din această sumă, costul aferent dotării centrului de colectare prin aport voluntar cu utilaje şi echipamente tehnologice, inclusiv dotări şi active necorporale, este de aproximativ 280.000 euro, fără TVA.
 
Se vor putea depune cereri de finanţare în limita plafonului maxim de 200% din alocarea financiară totală.
 
Proiectele vor fi selectate pentru finanţare în ordinea priorităţilor stabilite prin PNRR pe baza criteriului "primul venit, primul servit".
 
Beneficiari eligibili sunt Unităţile Administrativ-Teritoriale (inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora), organizate la nivel de municipiu, oraş, comună şi judeţ şi asocieri ale acestora (ADI) şi alte asocieri legale de UAT-uri.
 
O cerere de finanţare poate include una până la maximum 5 platforme.
 
Un beneficiar poate să depună mai multe cereri de finanţare, dar cuantumul total cumulat al finanţării acordat în cadrul Investiţiei 1, Subinvestiţiile 1.A, 1.B, 1.C nu poate depăşi pragul maxim de 15 milioane de euro per beneficiar.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5752 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...