ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport ABSL: Aproximativ 1,5% din populaţia activă a României lucrează în industria de outsourcing

09 Octombrie 2018   |   AGERPRES

In baza studiului realizat de asociaţie, împreună cu KPMG, se estimează că industria de outsourcing a generat venituri de aproximativ 4 miliarde de euro, în 2017.

Sursa: Pixabay

 
 
Industria de outsourcing oferă locuri de muncă pentru un număr de circa 125.000 de angajaţi, reprezentând aproximativ 1,5% din populaţia activă a României, conform raportului anual al Asociaţiei Business Service Leaders în Romania (ABSL), lansat marţi la cea de-a şasea ediţie a conferinţei anuale - "Romania at the Forefront of Innovation".

De asemenea, în baza studiului realizat de asociaţie, împreună cu KPMG, se estimează că industria de outsourcing a generat venituri de aproximativ 4 miliarde de euro, în 2017.

Potrivit unui studiu realizat de Cushman and Wakefield, România ocupă locul I pe pieţele mature de outsourcing, cu 265 de companii.

"România este pe locul I în categoria pieţelor mature de outsourcing, cu peste 265 de companii, o forţă de muncă motivată, bine pregătită, foarte bună vorbitoare de limbi străine, competitivă la nivel de costuri şi cultural apropiată de valorile europene. Acestea sunt argumente pentru care potenţialul industriei ar fi de 300 de mii de angajaţi", se menţionează într-un comunicat al ABSL.


Cele mai multe companii care activează pe piaţa locală sunt din Franţa, Germania, România şi SUA, oraşele cele mai atractive pentru acestea fiind Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi şi Timişoara. 

Clienţii companiilor din outsourcing provin, în special, din următoarele sectoare: bancar, asigurări şi servicii financiare, tehnologie şi telecomunicaţii, servicii profesionale de afaceri şi bunuri industriale şi de larg consum.

Raportul mai arată că planurile cele mai ambiţioase de dezvoltare se regăsesc la companiile cu peste 500 de angajaţi. Acestea au în vedere extinderea atât prin intermediul diversificării serviciilor, cât şi al atragerii de noi clienţi.

Majoritatea clienţilor vin din zona Europei, iar cele mai întâlnite servicii furnizate de industrie sunt de: Finanţe şi Contabilitate, IT, Operaţiuni pentru Clienţi, Resurse Umane şi Achiziţii.

Pentru serviciile de Finanţe-Contabilitate, cele mai întâlnite activităţi sunt legate de gestionarea furnizorilor şi a clienţilor, iar pentru serviciile de IT - User Support şi Mentenanţă pentru aplicaţii dedicate.

În cadrul gestionării clienţilor, activităţile cele mai întâlnite sunt legate de Helpdesk şi Sales & Account Management Support, pentru serviciile de Resurse Umane sunt Administrare, Raportare şi Salarizare, iar pentru Achiziţii - Achiziţiile Operaţionale.

Conform raportului, în următorii 5 ani, în România, se estimează că industria poate depăşi 220.000 de angajaţi. În 2018, 33% dintre angajaţi oferă servicii de Gestionare Clienţi, 25% Servicii de IT şi 23% de Contabilitate şi Finanţe.

Potrivit aceluiaşi studiu, vârsta medie a forţei de muncă este cuprinsă între 26 şi 35 de ani, femeile reprezentând 61% dintre angajaţii din industrie, iar, în medie, un angajat stă în companie între 1 şi 5 ani. Majoritatea oamenilor care lucrează în industrie au cel puţin o diplomă universitară, iar 24% sunt absolvenţi de Masterat sau Doctorat.

"În acest moment, cei mai căutaţi sunt oamenii care combină aptitudinile cu cunoaşterea limbilor străine, germana fiind una dintre ele, şi cu alte activităţi cerute de industrie", se mai precizează în comunicat.

Acesta subliniază că 37 din companiile respondente au cumulat un număr de peste 1.200 de angajaţi străini. Ei au fost angajaţi pe criterii privitoare la limbă (68%), implementarea de noi procese (35%), aptitudini tehnice sau experienţă complexă (24%).

Totodată, 96% dintre participanţii la studiu consideră că România este un loc propice investiţiilor şi ar recomanda-o şi altor potenţiali investitori, iar 70% dintre respondenţii studiului consideră că schimbările politice dese fac dificilă activitatea companiilor din acest domeniu.

În evaluarea pe care companiile au făcut-o locaţiilor principale în care îşi derulează activitatea, criterii precum disponibilitatea spaţiilor moderne de birouri, infrastructura oraşului şi imaginea acestuia au obţinut punctaje mari. În schimb, cele mai scăzute note au fost acordate cooperării cu autorităţile locale.

Competiţia din piaţa outsourcing-ului a fost evaluată de către participanţi ca fiind una foarte puternică, pe o scară de la 1 la 10, media fiind de 9,1.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 50 de companii membre şi non membre ABSL, în luna august.

Asociaţia Business Service Leaders în România este cea mai importantă organizaţie care reprezintă sectorul de business services, adunând în componenţa sa cele mai importante companii din piaţă care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1043 / 10104
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Employment
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Competition
Avocații fraților Micula bat Comisia Europeană la Curtea de Justiție a UE. Hotărârea arbitrală ce obligă statul să le plătească investitorilor suedezi reparații de 250 mil. usd poate fi executată
Cum se construiește o carieră de succes peste hotare. Exemplul Monicăi Mitrea, fondator Mitrea & Associés (Lausanne), avocatul care și-a propus să intensifice colaborarea dintre Elveția și România beneficiind de cunoașterea celor două culturi
LegiTeam: Wolf Theiss is looking for highly motivated lawyers - Banking & Finance | Competition | Corporate M&A | Employment
Proiectele de suflet ale avocaților | PNSA a clarificat situația juridică a Casei Enescu. Procesul de renovare poate fi finalizat, iar imobilul - inclus în proiecte culturale ambițioase
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...