ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport ABSL: Aproximativ 1,5% din populaţia activă a României lucrează în industria de outsourcing

09 Octombrie 2018   |   AGERPRES

In baza studiului realizat de asociaţie, împreună cu KPMG, se estimează că industria de outsourcing a generat venituri de aproximativ 4 miliarde de euro, în 2017.

Sursa: Pixabay

 
 
Industria de outsourcing oferă locuri de muncă pentru un număr de circa 125.000 de angajaţi, reprezentând aproximativ 1,5% din populaţia activă a României, conform raportului anual al Asociaţiei Business Service Leaders în Romania (ABSL), lansat marţi la cea de-a şasea ediţie a conferinţei anuale - "Romania at the Forefront of Innovation".

De asemenea, în baza studiului realizat de asociaţie, împreună cu KPMG, se estimează că industria de outsourcing a generat venituri de aproximativ 4 miliarde de euro, în 2017.

Potrivit unui studiu realizat de Cushman and Wakefield, România ocupă locul I pe pieţele mature de outsourcing, cu 265 de companii.

"România este pe locul I în categoria pieţelor mature de outsourcing, cu peste 265 de companii, o forţă de muncă motivată, bine pregătită, foarte bună vorbitoare de limbi străine, competitivă la nivel de costuri şi cultural apropiată de valorile europene. Acestea sunt argumente pentru care potenţialul industriei ar fi de 300 de mii de angajaţi", se menţionează într-un comunicat al ABSL.


Cele mai multe companii care activează pe piaţa locală sunt din Franţa, Germania, România şi SUA, oraşele cele mai atractive pentru acestea fiind Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi şi Timişoara. 

Clienţii companiilor din outsourcing provin, în special, din următoarele sectoare: bancar, asigurări şi servicii financiare, tehnologie şi telecomunicaţii, servicii profesionale de afaceri şi bunuri industriale şi de larg consum.

Raportul mai arată că planurile cele mai ambiţioase de dezvoltare se regăsesc la companiile cu peste 500 de angajaţi. Acestea au în vedere extinderea atât prin intermediul diversificării serviciilor, cât şi al atragerii de noi clienţi.

Majoritatea clienţilor vin din zona Europei, iar cele mai întâlnite servicii furnizate de industrie sunt de: Finanţe şi Contabilitate, IT, Operaţiuni pentru Clienţi, Resurse Umane şi Achiziţii.

Pentru serviciile de Finanţe-Contabilitate, cele mai întâlnite activităţi sunt legate de gestionarea furnizorilor şi a clienţilor, iar pentru serviciile de IT - User Support şi Mentenanţă pentru aplicaţii dedicate.

În cadrul gestionării clienţilor, activităţile cele mai întâlnite sunt legate de Helpdesk şi Sales & Account Management Support, pentru serviciile de Resurse Umane sunt Administrare, Raportare şi Salarizare, iar pentru Achiziţii - Achiziţiile Operaţionale.

Conform raportului, în următorii 5 ani, în România, se estimează că industria poate depăşi 220.000 de angajaţi. În 2018, 33% dintre angajaţi oferă servicii de Gestionare Clienţi, 25% Servicii de IT şi 23% de Contabilitate şi Finanţe.

Potrivit aceluiaşi studiu, vârsta medie a forţei de muncă este cuprinsă între 26 şi 35 de ani, femeile reprezentând 61% dintre angajaţii din industrie, iar, în medie, un angajat stă în companie între 1 şi 5 ani. Majoritatea oamenilor care lucrează în industrie au cel puţin o diplomă universitară, iar 24% sunt absolvenţi de Masterat sau Doctorat.

"În acest moment, cei mai căutaţi sunt oamenii care combină aptitudinile cu cunoaşterea limbilor străine, germana fiind una dintre ele, şi cu alte activităţi cerute de industrie", se mai precizează în comunicat.

Acesta subliniază că 37 din companiile respondente au cumulat un număr de peste 1.200 de angajaţi străini. Ei au fost angajaţi pe criterii privitoare la limbă (68%), implementarea de noi procese (35%), aptitudini tehnice sau experienţă complexă (24%).

Totodată, 96% dintre participanţii la studiu consideră că România este un loc propice investiţiilor şi ar recomanda-o şi altor potenţiali investitori, iar 70% dintre respondenţii studiului consideră că schimbările politice dese fac dificilă activitatea companiilor din acest domeniu.

În evaluarea pe care companiile au făcut-o locaţiilor principale în care îşi derulează activitatea, criterii precum disponibilitatea spaţiilor moderne de birouri, infrastructura oraşului şi imaginea acestuia au obţinut punctaje mari. În schimb, cele mai scăzute note au fost acordate cooperării cu autorităţile locale.

Competiţia din piaţa outsourcing-ului a fost evaluată de către participanţi ca fiind una foarte puternică, pe o scară de la 1 la 10, media fiind de 9,1.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 50 de companii membre şi non membre ABSL, în luna august.

Asociaţia Business Service Leaders în România este cea mai importantă organizaţie care reprezintă sectorul de business services, adunând în componenţa sa cele mai importante companii din piaţă care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 315 / 9376
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Senior Litigation Lawyer
Cum comentează avocații Mușat & Asociații, firmă cu una dintre cele mai puternice practici în domeniul insolvenței, modificarea legislației. Recomandările echipei care gestionează proceduri complexe de insolvență și de reorganizare
Dentons, Stratulat–Albulescu și White & Case au asistat consorțiul Credit Suisse – VTB în finanțarea de 164 mil. € acordată Chimcomplex pentru achiziția activelor Oltchim. Ștefan Vuza a lucrat cu Bulboacă și Reff | Ce avocați au fost implicați și cine a coordonat echipele
PeliFilip a asistat Grupul Enayati la negocierea și semnarea contractului de proiectare și construire pentru Revera Medical City, cel mai mare centru medical privat din Romania
bpv Grigorescu Ştefănică a asistat Raiffeisen Informatik în vânzarea COMPAREX Group către SoftwareONE. Anca Albulescu a condus echipa din București
Avansul economiei fundamentat pe consum, indisciplina financiară şi creşterea costului cu forţa de muncă ar putea mări numărul firmelor care apelează la umbrela insolvenței. Avocații TZA estimează că tendința de creștere a numărului procedurilor deschise, manifestată în ultimii 2 ani, se va menține și în 2019
Alexandru Aparaschivei se alătură NNDKP Consultanță Fiscală în calitate de coordonator al echipei de TVA
RTPR Allen & Overy câștigă un important litigiu de dreptul muncii pentru Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord
LegiTeam: Bondoc & Asociații is looking for PART TIME RECEPTIONIST
Studiu realizat de CMS - Țările din Europa Centrală și de Est sunt mai amenințate de atacurile cibernetice. Gabriel Sidere, Managing Partner: Obligația de raportare a eventualelor atacuri și evaluarea impactului necesită asistență specializată din partea unor echipe de avocați cu experiență
Cele mai interesante dosare de insolvență în care s-au implicat avocații Dentons, în 2018, au fost din banking și retail. Tiberiu Csaki, Partner: Ne concentrăm pe insolvențele transfrontaliere, unde avem un foarte bun potențial, dată fiind expertiza noastră în multiplele jurisdictii
Proiectele BSMP în domeniu Energiei. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Oportunitățile off-shore și investițiile în proiecte regenerabile au constituit polii de interes anul acesta
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...