ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport EY: Activitatea IPO globală din primele trei trimestre ale anului depășește numărul și valoarea tranzacțiilor din întregul an 2020

15 Octombrie 2021   |   BizLawyer

♦ Trimestrul al treilea al anului 2021 a fost cel mai activ trimestru trei din ultimii 20 de ani, din punctul de vedere al numărului și valorii tranzacțiilor ♦ Volumele IPO globale au crescut cu 87%, iar capitalurile atrase cu 99% față de anul anterior ♦ Redresarea regiunii EMEIA a devenit principalul vector al creșterii piețelor IPO globale

Andrei Eftimie, Partener Asociat, Capital Debt Advisory, Strategie şi Tranzacţii, EY România

 
 
Piața IPO globală a continuat să crească într-un ritm accelerat în al treilea trimestru al anului 2021, marcând cel mai activ trimestru trei (T3) din ultimii 20 de ani, atât din punctul de vedere al numărului de tranzacții, cât și al valorii acestora, conform raportului EY IPO Q3 2021.

În T3 2021, s-au înregistrat cu 18% mai multe tranzacții față de recordul anterior de trimestru al treilea, înregistrat în 2007, și un volum al tranzacțiilor cu 11% mai mare decât ultimul record de trimestru al treilea, atins în 2020. Doar în T3 2021 s-au înregistrat 547 de tranzacții IPO, care au atras capitaluri în valoare de 106,3 miliarde de USD.

În primele nouă luni ale acestui an, au avut loc 1.635 de tranzacții IPO, care au atras capitaluri în valoare de 330,7 miliarde de USD, o creștere de 87% și, respectiv, 99% față de perioada similară a anului trecut. Per total, activitatea IPO din primele trei trimestre ale anului curent a depășit deja numărul și valoarea tranzacțiilor din întreg anul 2020.


Un vector important de creștere al activității din al treilea trimestru a fost reprezentat de revirimentul piețelor IPO din regiunea Europa, Orientul Mijlociu, India și Africa (EMEIA), în special bursele din Europa, India și Tel Aviv, precum și de graba candidaților IPO de a atrage capitaluri înainte de începerea unei scăderi anticipate a activității. Cu excepția pieței europene, pauza luată de societățile vehicul investițional (SPAC) în trimestrul al doilea s-a prelungit și în al treilea trimestru.

Pe continentul american, piața IPO tradițională a menținut un ritm alert, înregistrându-se 409 tranzacții, care au atras capitaluri în valoare de 133,6 miliarde de USD. Deși există unele semne de contracție a pieței, regiunea Asia-Pacific continuă să fie activă, generând 750 de tranzacții IPO în valoare de 123,4 miliarde de USD în primele trei trimestre ale acestui an. În același timp, regiunea EMEIA înregistrează rezultate foarte bune, cu 476 de tranzacții IPO în valoare de 73,7 miliarde de USD și o creștere de 263% și, respectiv, 313% față de anul anterior.

În privința celor mai atractive sectoare, tehnologia, sănătatea și industria au fost din nou vedete, menținându-se pe primele locuri în opțiunile investitorilor. Pentru al cincilea trimestru consecutiv, tehnologia a generat cel mai mare număr de tranzacții (419), în timp ce valoarea tranzacțiilor a atins cel mai înalt nivel pentru al șaselea trimestru consecutiv (116,4 miliarde de USD). Sectorul sănătății urmează pe poziția a doua, cu 287 de tranzacții IPO în valoare de 49,2 miliarde de USD, iar industria pe locul al treilea, cu 204 tranzacții în valoare de 35,3 miliarde de USD.

„În România, la sfârșitul lunii septembrie 2021, s-au atins noi maxime istorice pentru toate companiile listate. Capitalizarea bursieră s-a situat la 51 miliarde de USD, în timp ce indicele BET a atins un nou record, cu o creștere YTD de 29%.
Activitatea investițională la bursa din București a continuat să înregistreze o tendință ascendentă în T3'21, obligațiunile corporative predominând listările. Au fost înregistrate 8 emisiuni de obligațiuni în valoare totală de 315,5 milioane de USD, Raiffeisen Bank plasând cea mai mare emisiune (289,8m USD). Ministerul Finanțelor Publice a continuat cu o nouă rundă de vânzări de titluri de stat pentru populație, atrăgând o sumă totală de 217,1 milioane de USD. Interesul pentru listarea pe segmentul alternativ, AeRO, a rămas ridicat, cu 7 noi lansări care au totalizat 76,8 milioane de USD din sectoare precum tehnologia (Arctic Stream și Connections Consult), firmele profesionale și serviciile (Air Claim și Appraisal and Valuation), imobiliarele (One United Properties), produsele de larg consum și retailul (Visual Fan) și produsele industriale diversificate (Adiss).
În septembrie, numărul total al companiilor listate era de 19, cu o valoare totală de 170,3 milioane de USD, în timp ce pentru obligațiuni existau 27 de emisiuni în valoare totală de 1,3 miliarde de USD (inclusiv titluri de stat)”, menționează Andrei Eftimie, Partener Asociat, Capital Debt Advisory, Strategie şi Tranzacţii, EY România.

Activitatea IPO de pe continentul american își menține evoluția pozitivă

Activitatea IPO din regiunea Americii de Nord și de Sud nu dă semne de încetinire. 2021 continuă să bată recordul de activitate din ultimii 20 de ani, atât ca număr de tranzacții, cât și ca valoare. În sectorul sănătății s-au derulat cele mai multe tranzacții (143), cumulând 29 miliarde de USD, în timp ce tehnologia a înregistrat cea mai mare valoare a capitalurilor atrase (60,2 miliarde de USD), ca urmare a 122 de tranzacții IPO.

Deși activitatea SPAC a rămas la un nivel ridicat în SUA, nu mai înregistrează același ritm amețitor de la finalul anului 2020 și din primul trimestru al acestui an. Sunt anunțate în continuare tranzacții zilnice, dar piața SPAC se confruntă cu dificultăți: o suprasaturare cu SPAC-uri a dat naștere unor războaie ale ofertelor, performanțe modeste la tranzacționare, lichiditate redusă la tranzacționare, iar piața investițiilor private în acțiunile cotate la bursă a scăzut pe fondul unei monitorizări mai atente din partea congresului și autorităților de reglementare. Piața SPAC va continua să reprezinte o opțiune atractivă pentru piața publică, dar realizarea tranzacțiilor ar putea deveni mai dificilă pentru finanțatorii acestor vehicule investiționale.

SUA continuă să înregistreze o creștere solidă în primele trei trimestre ale anului curent, cu 323 de tranzacții IPO (o creștere de 117% față de T3 2020), care au atras 117,3 miliarde de USD, cu 110% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Regiunea Asia-Pacific menține o activitate constantă, în pofida volatilității


Deși regiunea Asia-Pacific a menținut o evoluție constantă în trimestrul al treilea, este posibil să înregistreze în curând o încetinire pe fondul tensiunilor geopolitice și a unei volatilității care pare să persiste. Tehnologia este cel mai activ sector al regiunii, atât ca volum al tranzacțiilor (154 de IPO-uri), cât și ca valoare (34,3 miliarde de USD).

Activitatea din China a continuat să crească în primele trei trimestre ale anului, înregistrând 444 de tranzacții în valoare de 94,1 miliarde de USD. Însă, în T3 2021, piața s-a confruntat cu o oprire totală a tranzacțiilor IPO transfrontaliere dinspre China către piața SUA, ceea ce a afectat atât regiunea Asia-Pacific, cât și pe cea a Americii de Nord și de Sud.

Japonia a înregistrat o creștere de 50% a volumului tranzacțiilor IPO (81) și de 195% a valorii tranzacțiilor (4 miliarde de USD) în al treilea trimestru din 2021. Această accelerare se datorează lichidității ridicate, performanțelor solide ale piețelor de capital locale și îmbunătățirii atitudinii, în parte grație găzduirii cu succes a ediției 2020 a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, în pofida absenței stimulentelor din partea guvernului și a impactului economic al pandemiei provocate de COVID-19.

EMEIA are o contribuție semnificativă la activitatea globală

Creșterea puternică din această regiune față de Asia-Pacific și America de Nord și de Sud demonstrează că piețele din EMEIA nu reacționează imediat la activitatea desfășurată în restul lumii. În privința evoluției sectoarelor în regiune, tehnologia le-a depășit cu mult pe celelalte, înregistrând 143 de tranzacții IPO, care au atras capitaluri în valoare de 21,9 miliarde de USD.

O intensificare semnificativă a activității IPO a avut loc în Regatul Unit, unde s-au înregistrat 66 de tranzacții (o creștere de 633%) în valoare de 15,9 miliarde de USD, ceea ce a reprezentat un avans de 124% față de anul anterior. Și în India se înregistrează o evoluție pozitivă, cu 72 de tranzacții IPO în valoare de 9,7 miliarde de USD, cu 200% și, respectiv, 331% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În regiunile Orientului Mijlociu și Africii de Nord (MENA), în special la bursa din Tel Aviv, s-au înregistrat evoluții notabile, cu 88 de tranzacții IPO care au atras capitaluri în valoare de 5,3 miliarde de USD, însemnând creșteri de 340% și, respectiv, 242%.

Perspectivele pentru T4 2021: acționați cât timp condițiile de piață se mențin favorabile

Odată cu apropierea sfârșitului de an, se prefigurează unele incertitudini, care ar putea intensifica volatilitatea pieței și piedicile în calea unor tranzacții IPO de succes. În același timp, deși se preconizează menținerea unui flux constant de tranzacții în pregătire, companiile trebuie să caute să valorifice la maximum condițiile de piață favorabile și să lanseze oferte publice.

Cu toate acestea, persistă o mulțime de incertitudini: tensiuni geopolitice, modificări legislative permanente, riscuri de inflație și temperarea măsurilor de stimulare a economiei luate de Rezerva Federală a SUA, noile variante ale virusului COVID-19 care perturbă redresarea completă a economiei globale, fiind afectate majoritatea sectoarelor.

În acest context, candidații IPO serioși trebuie să fie în permanență pregătiți și să își lanseze ofertele rapid atunci când este necesar. În cadrul acestor pregătiri, sunt de avut în vedere: alegerea direcției corecte a companie, în funcție de necesități, revizuirea priorităților strategice și integrarea obiectivelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), pe măsură ce acestea devin imperative ale investitorilor.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9761 / 16628
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...