ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport PwC: Valoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii din România a scăzut cu 12% în 2018, până la 5 miliarde de euro

27 Februarie 2019   |   T. S.

Deprecierea înregistrată faţă de anul 2017 s-a situat în linie cu evoluţia pieţei Europei Centrale şi de Est.

 
 
Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România s-a cifrat, în 2018, la 5 miliarde de euro, în scădere cu 12% faţă de anul precedent, arată raportul PwC Romanian M&A Outlook, prezentat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate.

Conform documentului, deprecierea înregistrată faţă de anul 2017 s-a situat în linie cu evoluţia pieţei Europei Centrale şi de Est.

În privinţa volumelor, cele peste 170 de tranzacţii înregistrate în 2018 în România au însumat aproximativ 5 miliarde de euro, iar suma are în vedere valorile tranzacţiilor făcute publice, dar şi estimări şi proiecţii ale valorilor, în situaţiile în care date referitoare la preţ nu au fost disponibile din surse publice.


În acest sens, numărul tranzacţiilor este în creştere comparativ cu anii precedenţi, când s-au înregistrat, în medie, 130-140 de tranzacţii pe an.

"Numărul mare de tranzacţii înregistrate în 2018 reflectă efervescenţa pieţei pe care am simţit-o cu toţii. 2017 şi 2018 au fost pentru România anii cu cea mai mare valoare a activităţii de tranzacţii, depăşind vârful anterior din perioada 2006-2008. În prezent, oportunităţile de finanţare şi creştere pe care le au societăţile româneşti se află atât pe piaţa de capital, cât şi în zona de fuziuni şi achiziţii (tranzacţii private). Vânzarea, parţială sau totală, a afacerii către un investitor care are atât forţa financiară, cât şi deschiderea către pieţe care, până la momentul tranzacţiei, nu au putut fi adresate, este o cale de creştere pe care tot mai multe societăţi româneşti o au în vedere', a declarat Anda Rojanschi, partener D&B David şi Baias.

Raportul PwC România relevă că, pentru anul 2018, cele mai efervescente domenii au fost IT&C, servicii medicale şi farma, imobiliar şi producţie industrială. Cu un an în urmă, în top apărea şi sectorul serviciilor financiare.

În ultimii ani, s-au înregistrat anual aproximativ 15 tranzacţii de peste 100 de milioane de euro, în timp ce valoarea totală a pieţei a fost influenţată, în fiecare an, de numărul tranzacţiilor de peste 100 de milioane de euro, se arată în studiu. Totodată, media valorică anuală s-a situat în jurul valorii de 30 de milioane de euro, iar dacă sunt excluse tranzacţiile mari, media pieţei ajunge la aproximativ 14 milioane de euro/tranzacţie.

Specialiştii PwC România anticipează pentru anul 2019 o evoluţie similară ultimilor doi ani atât în ceea ce priveşte valoarea pieţei, cât şi numărul de tranzacţii. "Sunt proiecte deja începute în mai multe sectoare, iar finalizarea cu succes a acestora depinde în mare măsură de stabilitatea economică şi legislativă a ţării. Dacă aceste elemente sunt întrunite, vedem un an foarte bun pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii', a spus George Ureche, director şi liderul echipei de tranzacţii în cadrul PwC România.

Raportul PwC Romanian M&A Outlook a fost întocmit pe baza informaţiilor publice ale tranzacţiilor înregistrate în anul 2018. Realizatorii studiului precizează că acolo unde nu au fost disponibile date publice s-au folosit estimări şi proiecţii bazate pe industria din care au făcut parte respectivele companii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 81 / 9709
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
Dentons, singura firmă de avocatură semnatară a Cartei Diversității din România, susține Apelul la Acțiune la nivel de CEO pentru Egalitatea de Gen
Conferință ICC la București, cu acces liber, pe 21 martie. Speakeri și teme puse în dezbatere
(P) SEE Property Forum (21 March 2019)
Noi recunoașteri internaționale pentru departamentul de litigii al Maravela|Asociații. Partenerul Ioan Roman este ‘Dispute resolution Star’ în clasamentul Benchmark Litigation Europe 2019
Chinezii preiau compania locală Technosoft International, într-o tranzacție mai largă. Mușat & Asocații, alături de cumpărător
NNDKP, alături de Rompetrol Downstream împotriva unei acțiuni în pretenții de peste 62 mil. lei. Colaborare ”excepțională” cu echipa Rompetrol pentru structurarea, susținerea și câștigarea cauzei
Lavinia Nucu, fost avocat Clifford Chance, a preluat coordonarea Departamentului de Legal de la Immofinanz. Posibilitatea de a dobândi o perspectivă completă asupra domeniului imobiliar “a înclinat balanța”
Avocații Suciu Popa câștigă o dispută complexă legată de taxa clawback, pentru un client din industria farma. Miruna Suciu, Managing Partner: În ultimul an a crescut semnificativ numărul de mandate având ca obiect dosare de contencios administrativ. Am extins echipa de litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...