ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Regulamentul privind protecţia datelor, la un an de la intrarea în vigoare | CE: Două treimi dintre europeni îşi cunosc cel puţin unul dintre drepturi

13 Iunie 2019   |   Mediafax

Comisia Europeană a lansat, joi, o campanie de sensibilizare pentru a-i încuraja pe cetăţeni să citească declaraţiile de confidenţialitate şi să îşi optimizeze setările de confidenţialitate, astfel încât să partajeze doar datele pe care îşi doresc să le partajeze.

 
 
Comisia Europeană a publicat rezultatele unui Eurobarometru, cu ocazia bilanţului care a marcat primul an de la aplicarea Regulamentului general al UE privind protecţia datelor, care indică faptul că europenii sunt relativ bine informaţi cu privire la noile norme şi la drepturile lor.

Rezultatele Eurobarometrului arată că europenii sunt relativ bine informaţi cu privire la noile norme în materie de protecţie a datelor, la drepturile lor şi la existenţa autorităţilor naţionale de protecţie a datelor, cărora li se pot adresa atunci când le sunt încălcate drepturile, informează Reprezentanţa Comisiei Europene, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Reflectând opiniile a 27.000 de cetăţeni europeni, rezultatele indică faptul că 73% dintre respondenţi au auzit de cel puţin unul dintre cele şase drepturi garantate de Regulamentul general privind protecţia datelor. Dreptul de a accesa propriile date (65%), dreptul de a corecta datele în cazul constatării unor erori (61%), dreptul de a se opune prelucrării datelor în scopuri de marketing direct (59%) şi dreptul de a solicita ştergerea propriilor date (57%) sunt drepturile cel mai bine cunoscute de către cetăţeni.


În plus, 67% dintre respondenţi ştiu de existenţa Regulamentului general privind protecţia datelor, iar 57% dintre respondenţi ştiu care sunt autorităţile naţionale responsabile cu protecţia datelor. Rezultatele sondajului arată, de asemenea, că protecţia datelor reprezintă un motiv de preocupare, 62% dintre respondenţi declarându-se îngrijoraţi că nu au un control deplin asupra datelor cu caracter personal furnizate online.

„Cetăţenii europeni au devenit mai conştienţi de drepturile lor digitale, ceea ce este încurajator. Cu toate acestea, doar trei din zece europeni îşi cunosc toate noile lor drepturi în acest domeniu. Pentru întreprinderi, încrederea clienţilor este nepreţuită, iar această încredere începe în momentul în care clienţii înţeleg setările de confidenţialitate şi au încredere în ele. A lua cunoştinţă de aceste drepturi este o condiţie prealabilă pentru a vi le putea exercita. Ambele părţi au numai de câştigat dacă aplicarea normelor privind protecţia datelor devine mai clară şi mai simplă”, a declarat Andrus Ansip, vicepreşedintele responsabil cu piaţa unică digitală.

„A-i ajuta pe europeni să îşi recâştige controlul asupra datelor lor cu caracter personal este una dintre cele mai importante priorităţi ale noastre. Însă doar 13 % dintre cei 60 % de europeni care îşi citesc declaraţiile de confidenţialitate le citesc integral, şi aceasta din cauză că declaraţiile sunt prea lungi sau prea dificil de înţeles. Invit din nou toate companiile online să furnizeze declaraţii de confidenţialitate concise, transparente şi uşor de înţeles de către toţi utilizatorii. De asemenea, îi încurajez pe toţi cetăţenii europeni să îşi exercite drepturile în materie de protecţie a datelor şi să îşi optimizeze setările de confidenţialitate”, a adăugat Věra Jourová, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen.

Totodată, Comisia Europeană a lansat, joi, o campanie de sensibilizare pentru a-i încuraja pe cetăţeni să citească declaraţiile de confidenţialitate şi să îşi optimizeze setările de confidenţialitate, astfel încât să partajeze doar datele pe care îşi doresc să le partajeze.

În 2020, Comisia va prezenta un raport privind aplicarea Regulamentului general privind protecţia datelor.

Regulamentul general privind protecţia datelor este un set unic de norme asigurând o abordare comună la nivelul UE în ceea ce priveşte protecţia datelor cu caracter personal, care se aplică direct în statele membre. Acesta consolidează încrederea cetăţenilor, prin faptul că le redă acestora controlul asupra propriilor date cu caracter personal, şi, în acelaşi timp, garantează libera circulaţie a datelor cu caracter personal între statele membre ale UE. Protecţia datelor cu caracter personal este un drept fundamental în Uniunea Europeană.

GDPR se aplică de la 25 mai 2018. De atunci, aproape toate statele membre şi-au adaptat legislaţia naţională pentru a se alinia la RGPD. Autorităţile naţionale de protecţie a datelor, care sunt responsabile de asigurarea respectării noilor norme, îşi coordonează mai bine acţiunile datorită noilor mecanisme de cooperare şi graţie Comitetului european pentru protecţia datelor. Acestea emit orientări privind aspectele esenţiale ale RGPD, pentru a contribui la punerea în aplicare a noilor norme.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 10 / 10087
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
Bondoc si Asociații is expanding its team. Four open positions
Clifford Chance Badea și PNSA, în ‘bucla locală’ a unei finanțări de 134 mil. € acordate de IFC și o instituție financiară italiană grupului care deține în România fabrica de roți auto din Drăgășani. Ce avocați au coordonat proiectul
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ cu privire la caracterul „oneros” al relației dintre fiscal și penal, respectiv al limitelor caracterului „devolutiv” al contestației administrative
Cu ce gânduri pornesc la drum fondatoarele firmei SIMION & BACIU | “Ne dorim clienți dornici de dezvoltare și proiecte interesante. ‘Cel mai bun’ ideal este exact ce ai acum; și idealul se va dezvolta în timp, odată cu noi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...