ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Roland Berger: Start-up-urile din domeniul Inteligenței Artificiale preiau rolul de promotori ai inovației: Europa trebuie să acționeze în vederea stabilirii unui ecosistem competitiv

03 Iulie 2018   |   BizLawyer

România se situează încă în urma centrelor de start-up-uri din Europa, cum ar fi Berlin, Paris, Amsterdam sau chiar Varșovia.

 
 
Inteligența artificială (IA) poate deveni o pârghie importantă a competitivității economice. În acest sector, start-up-urile – nu companiile mature multinaționale – au devenit cel mai puternic vector al inovației, dezvoltând tehnologii precum recunoașterea imaginilor, lingvistica computațională (natural language processing) și condusul de vehicule în mod autonom. În cursa globală pentru IA, crearea unui ecosistem atractiv pentru acești noi jucători reprezintă factorul cheie. S.U.A. se situează pe poziția de lider în acest domeniu, 40% dintre start-up-urile IA aflându-se pe acest teritoriu. Pe locul doi se află Europa, cu 22% din totalul start-up-urilor existente la nivel mondial, devansând cu mult China și Israel. Acestea sunt rezultatele celui mai recent studiu "Inteligența Artificială – O strategie pentru start-up-urile europene", în cadrul căruia Roland Berger și Asgard au colaborat pentru a analiza aproximativ 3.500 de start-up-uri din domeniul IA și pentru a formula recomandări care să fie implementate la nivel european.


"Ocuparea poziției secunde relevă un dinamism real, dar nu poate ascunde faptul că inițiativele europene rămân fragmentate, neexistând o strategie clară de coordonare și structurare a ecosistemului IA, susținută de către U.E. Singura opțiune a Europei este să folosească o singură voce atunci când abordează subiectul IA, susține Charles – Edouard Bouée, CEO Roland Berger."

Sectoare cheie din economia europene încă nu acționează în domeniul IA

Individual, niciuna dintre țările europene nu a atins pragul maxim în ceea ce privește IA, Marea Britanie aflându-se pe locul 4 in lume (245 start-up-uri), Franța pe locul 7 in lume (109 start-up-uri) și Germania pe locul 8 in lume (106 start-up-uri). "Această constatare reprezintă un argument pentru inițiativele întreprinse la nivel european – mai mult decât la nivel național – favorizând dezvoltarea unui ecosistem atractiv în fața competiției dintre America și China", spune Axelle Lemaire, Liderul Global Terra Numerata™, rețeaua de business digital care aduce împreună incubatoare de afaceri, investitori, furnizori de tehnologie și jucători din domeniul digital de diferite dimensiuni și din diferite sectoare. În plus, unele dintre cele mai importante sectoare economice din Europa sunt slab reprezentate în distribuția totală a start-up-urilor din domeniul IA, de exemplu energia (2%), industria auto (1%), sectorul imobiliar (1%), agricultura (1%) și administrația publică (mai puțin de 1%). "Ne-am fi așteptat ca tehnologiile de vârf ale Europei precum robotica, Internet of Things (IoT) și conducerea în mod autonom să fie supra-reprezentate în contextul global", adaugă Westerheide.

"România se situează încă în urma centrelor de start-up-uri din Europa, cum ar fi Berlin, Paris, Amsterdam sau chiar Varșovia. Există însă semne bune în piață atât din prisma programelor de finanțare cât și a infrastructurii de sprijin pentru dezvoltarea acestor companii inovatoare, cum ar fi dezvoltarea comunităților de knowledge sharing, a conferințelor si întâlnirilor dedicate antreprenorilor și investitorilor cât și a diferitelor spații de co-working sau incubatoarelor dedicate", este de părere Szabolcs Nemes, Principal în biroul Roland Berger din București.

"În ceea ce privește sectoarele de interes pentru companiile de tip start-up din România, se remarcă un interes din ce în ce mai crescut, cu o serie de povești de succes locale, cea mai recentă fiind finanțarea obținută de "unicornul" UiPath" adaugă Gabriella Borgovan, Project Manager Roland Berger.

Crearea mediului care să permită succesul start-up-urilor IA europene

Roland Berger susține implementarea unor măsuri ambițioase la nivel european care să permită start-up-urilor să promoveze evoluția IA pe teritoriul continentului.

1. Crearea unui statut distinct pentru start-up-uri la nivel european
Un așa numit Yes!status ("Young European Startup") ar permite start-up-urilor să beneficieze de noi programe fiscale și sociale care le-ar oferi acestora acces la întreaga piață europeană. Un asemenea statut ar facilita activitățile transfrontaliere, recrutarea unui personal cu o calificare superioară și investițiile internaționale. Direcțiile generale ale acestui statut și conținutul său specific ar trebui definite la nivel european și trebuie să reprezinte mai mult decât o aliniere a măsurilor naționale preexistente.

2. Atragerea investițiilor pentru YES!
Accesul la finanțare a start-up-urilor europene din sectorul IA rămâne limitat, cu o medie a investițiilor în acest domeniu de 3 milioane de dolari în Franța în 2017 sau 2 milioane de dolari în Germania, în comparație cu 10 milioane de dolari în S.U.A. și 36 milioane de dolari în China.

Pentru a îmbunătăți această situație, Europa ar trebui să se concentreze asupra încurajării investițiilor în acest sector din partea marilor corporații și asupra diversificării surselor de finanțare pentru inovație.
Finanțarea publică are de asemenea un rol de jucat sub forma unor instrumente de investiții public-private prin intermediul Fondului European de Investiții și al angajamentului crescut în bugetul Uniunii Europene. Înființarea unei Agenții a Inovației Europene ar putea contribui la dezvoltarea ecosistemului IA european.

3. Susținerea dezvoltării pieței de muncă pentru YES!
Europa trebuie să se prezinte ca fiind o destinație atractivă pentru antreprenorii și cercetătorii străini. În acest context, crearea unei Vize Europene pentru Start-up ar putea crește abilitatea Uniunii Europene de atragere a talentelor. Mai mult, capacitatea start-up-urilor de a dezvolta produse și servicii împreună cu laboratoarele de cercetare, promovând astfel inițiativele antreprenoriale, combinând echipele și accelerând procesele de transfer tehnologic, este esențială pentru succesul start-up-urilor și trebuie susținută prin programele europene.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 552 / 9219
 

Ascunde Reclama
 
 
 
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...