ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Romgaz: Preţul gazelor trebuia plafonat doar pentru consumatorii vulnerabili, nu pentru întreaga piaţă

15 Februarie 2019   |   AGERPRES

Potrivit reprezentantului Romgaz, rămâne de văzut dacă ritmul în care cererea creşte este acelaşi cu ritmul în care producătorii vor putea să-şi majoreze producţia, în caz contrar urmând să se creeze un dezechilibru.

 
 
Măsura de plafonare a preţului gazelor de producţie internă ar fi trebuit să-i vizeze doar pe consumatorii vulnerabili, iar, în lipsa identificării acestora până în prezent, să se refere doar la cantităţile de gaze destinate populaţiei, nu la întreaga producţie internă, a declarat, vineri, Andrei Bobar, directorul economic al Romgaz, într-o conferinţă de presă.

"Când vorbim de consumatori casnici, nu întreaga categorie sunt vulnerabili. Ştiu că există discuţii şi s-au format la un moment dat în 2017-2018 grupuri între Ministerul Muncii, Ministerul Energiei, Ministerul Finanţelor, pentru identificarea acelei categorii. Acest demers nu s-a finalizat până în prezent. Doar consumatorii vulnerabili ar fi trebuit să primească gaze la preţuri plafonate. În lipsa finalizării acestui demers, am fi putut înţelege plafonarea doar către consumatorii casnici. Însă, aşa cum arată ordonanţa, producătorii sunt obligaţi să vândă la 68 de lei pe MWh întreaga cantitate de gaze, inclusiv cea destinată consumatorilor noncasnici", a spus oficialul Romgaz.


El a arătat că se va ajunge în situaţia în care traderii vor cumpăra gaze de la producători la preţuri plafonate, însă nu vor avea nicio limită de preţ atunci când le vor livra mai departe consumatorilor noncasnici, adică agenţilor economici.

Bobar a mai spus că populaţia şi CET-urile care livrează agent termic consumatorilor casnici consumă circa 35-40% din producţia internă de gaze.

"Ar fi fost normal ca doar această cantitate de gaze, cea pentru consumatorii casnici, să fie vândută la preţ plafonat, iar restul producţiei să fie valorificată pe piaţa liberă. Aşteptăm să vedem cum va arăta legea de punere în aplicare a ordonanţei, în urma dezbaterilor din Parlament, astfel încât să se atingă efectul dorit", a adăugat el.

La rândul său, Dumitru Rotar, director general adjunct al Romgaz a arătat că măsura de plafonare a preţului gazelor are mai multe faţete.

"Dacă mă întrebaţi ca şi consumator de gaze naturale, mă bucur că preţul rămâne la nivelul din măsura fiscală. Dacă aş fi un potenţial consumator industrial, aş vedea o oportunitate. Cred că ar fi foarte bine să pun în funcţiune o unitate industrială, să produc, în măsura în care există cerere, să creez locuri de muncă, să fac profit pentru compania mea. Ca producător de gaze, îmi este afectată partea de venituri din buget, dar, dacă o privesc la nivel dinamic, aş putea spune că această plafonare a preţului o să crească cererea, prin urmare voi avea posibilitatea să produc mai multe gaze. Astfel îmi cresc volumul şi, dacă înmulţesc cu preţul, rezultă că veniturile ar putea să crească", a arătat el.

Potrivit reprezentantului Romgaz, rămâne de văzut dacă ritmul în care cererea creşte este acelaşi cu ritmul în care producătorii vor putea să-şi majoreze producţia, în caz contrar urmând să se creeze un dezechilibru.

Întrebat dacă era necesară măsura de plafonare a preţurilor, Rotar a precizat: "Există mai multe răspunsuri. Fiecare respondent are în vedere interesele lui şi le promovează. O să fie mulţumit, nemulţumit, consideră necesară sau nenecesară această măsură. Răspunsul la întrebare este chiar în preambulul deciziei, acolo se vorbeşte despre furnizori, care ar fi într-o situaţie deosebită şi au nevoie de ajutor. Din punctul de vedere al producătorului, desigur că ne afectează şi nu ne-am fi dorit această decizie", a punctat directorul general adjunct.

De asemenea, întrebat de efectele măsurii, el a indicat că importurile de gaze vor creşte, dacă producţia internă nu va ţine pasul cu majorarea cererii.

"V-am spus deja că, pe partea de venituri, pe noi de afectează în mod major. În acelaşi timp întrevedem şi o oportunitate, probabil că va creşte cererea. Probabil că ar trebui să producem mai multe gaze, dar, pentru asta, este nevoie să faci investiţii mai mari. Pentru a face investiţii mai mari este nevoie de mai mulţi bani. Este un ciclu cu un anumit ritm. Depinde dacă ritmul în care noi am realiza toate acestea este egal cu ritmul în care cererea va creşte. În măsura în care cererea va creşte foarte mult în timp foarte scurt, atunci va fi nevoie ca acea cerere să fie acoperită de import", a conchis Rotar.

Romgaz a anunţat, vineri, că a obţinut anul trecut un profit net de 1,4 miliarde de lei, în scădere cu 22% faţă de anul precedent. Totodată, cifra de afaceri a ajuns la 5 miliarde de lei, însemnând o creştere cu 9%.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16623 / 16802
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...