ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

RWEA: Strategia Energetică, o teorie contradictorie şi scumpă pentru consumatori care ignoră tendinţele tehnice, economice şi climatice

08 Noiembrie 2018   |   AGERPRES

Potrivit Documentului de poziţie elaborat de RWEA, obiectivele şi investiţiile prevăzute în Strategie nu vor putea susţine o participarea echitabilă la ţinta comună a UE.

 
 
Strategia Energetică propusă de Ministerul Energiei ignoră tendinţele tehnice, economice şi climatice actuale şi propune măsuri în contradicţie cu obiectivele declarate, în detrimentul consumatorilor, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), remis joi AGERPRES.

"Strategia pare o colecţie a planurilor de dezvoltare depăşite moral ale firmelor cu capital de stat, planuri vechi cu potenţial de realizare discutabil, omiţând energia eoliană, singura tehnologie care a demonstrat că: a respectat obiectivele ultimei strategii adoptate în România, instalând capacitatea prevăzută şi aducând în România progres tehnologic; a creat meserii şi şcoli profesionale; şi-a îmbunătăţit performanţa tehnică în pofida unui cadru de reglementare creat pentru tehnologii convenţionale; şi-a redus costurile în ciuda pierderilor suferite ca urmare a modificărilor repetate aduse schemei de suport, pierderi care au depăşit 25% din capitalul investit; a contribuit la conservarea resurselor primare fosile, valoroase în acoperirea vârfurilor de consum sau a perioadelor critice", se precizează în documentul citat.


Potrivit Documentului de poziţie elaborat de RWEA, obiectivele şi investiţiile prevăzute în Strategie nu vor putea susţine o participarea echitabilă la ţinta comună a UE (32% pentru ponderea SRE - surse regenerabile de energie - în consumul final brut de energie în 2030, cu posibilitatea de revizuire strict superioară în 2023).

Totodată, Strategia nu prevede o creştere semnificativă a capacităţii de producere a energiei din surse regenerabile, esenţială în atingerea ţintelor de decarbonizare incluse în angajamentele României. Astfel, Strategia Energetică prevede o capacitate adiţională de energie eoliană de aproximativ 1.200 MW până în 2030, un obiectiv prea puţin ambiţios faţă de beneficiile pe care această tehnologie le aduce consumatorilor. Energia eoliană a devenit cea mai ieftină formă de generare a energiei, cu un cost mediu de instalare în România de aproximativ 1080 euro/kW şi un cost egalizat al energiei (LCOE) de aproximativ 52 euro/MWh pe perioada de analiză a Strategiei, comentează RWEA.

Un studiu al Asociaţiei realizat cu sprijinul Deloitte, ale cărui date au fost trimise Ministerului Energiei în Documentul de poziţie la Strategia Energetică, arată oportunitatea tehnică şi economică pentru capacităţi adiţionale din surse eoliene de cel puţin 3.000 MW în orizontul de timp al Strategiei, ce vor crea o valoare adăugată de peste 5 miliarde de euro în perioada 2021 - 2030, în timp ce impactul investiţiilor legate de dezvoltarea surselor regenerabile de energie va atinge 350 miliarde de euro în perioada analizată.

"Întrucât fără barierele pentru integrare tehnologia eoliană ar fi competitivă pe piaţă, investiţiile în domeniu vor putea fi realizate în următorii ani exclusiv din surse private şi fără scheme de suport, fără a aduce costuri suplimentare în factura consumatorului final. Prin comparaţie, tehnologiile prevăzute de Minister pentru investiţii (energie nucleară, energie din cărbune şi centrale de acumulare prin pompaj) sunt cele mai scumpe forme de producţie de energie, cu cele mai mari durate de realizare şi vor avea nevoie de suport din partea consumatorului pe toată durata lor de viaţă", subliniază comunicatul RWEA.

Totodată, potrivit sursei citate, condiţionarea dezvoltării surselor regenerabile de energie de existenţa unor capacităţi de stocare demonstrează o abordare minimalistă a soluţiilor pe care o piaţă competitivă de energie le poate oferi, neluând în calcul interconectarea pieţelor europene, digitalizarea şi descentralizarea consumului, gestiunea consumului într-o manieră agregată şi inteligentă. O piaţă de stocare funcţională ar putea într-adevăr debloca investiţiile private bazate pe noi tehnologii descentralizate din ce în ce mai competitive, care pot fi dezvoltate la momentul identificării necesităţii şi a oportunităţii economice, investiţii ce până acum au fost blocate de lipsa cadrului legislativ.

"În plus, rezilienţa sistemului este abordată într-o manieră perimată, care denotă teama de adaptare la o realitate în care tehnologiile şi măsurile de integrare a acestora există şi permit tranziţia sistemului energetic către noua paradigmă în care consumul urmăreşte producţia, iar consumatorul îşi asumă un rol activ. Este greu de înţeles cum acelaşi document care susţine că are ca obiective 'protecţia consumatorului vulnerabil şi reducerea sărăciei energetice' poate ignora soluţiile competitive, preferând în schimb investiţii în acele tehnologii de producţie costisitoare, cu termen de finalizare incert şi costuri suportate în final de către consumatori", se mai arată în comunicat.

În aceste condiţii, RWEA solicită autorităţilor române să analizeze mai bine contextul european şi global şi să nu întoarcă spatele perspectivei unei economii competitive bazate pe energie ieftină şi curată cu soluţiile cele mai economice pentru consumatori.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 537 / 9730
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
The Lawyer European Awards 2019: Zamfirescu Racoți & Partners are cea mai bună echipă de litigii din Europa
Rundă de promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Șapte avocați urcă în ierarhia firmei
Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
Avocații Voinescu Lawyers obțin clasarea pentru una dintre societățile importante din domeniul pazei și protecției
(P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...