ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Scandalul ROBOR | Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale: Acuzaţiile aduse BNR de către senatorul Zamfir şi avocatul Piperea sunt fără fundament

22 Ianuarie 2019   |   Mediafax

BNR afirmă că este deschisă la dialog şi la conlucrare cu toate instituţiile statului, în limitele mandatului său definit de lege şi ale decenţei interlocutorului.

 
 
Acuzaţiile aduse BNR de către senatorul Daniel Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea sunt fără fundament, bazate pe neadevăruri şi neînţelegeri grave legate de implicarea BNR în pieţele financiare interbancare, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu.

„Domnul senator Daniel Zamfir şi domnul avocat Gheorghe Piperea au început din data de 13 ianuarie a.c., la postul de televiziune Antena 3, un atac la reputaţia Băncii Naţionale a României prin proferarea unor acuzaţii fără fundament, bazate pe neadevăruri şi neînţelegeri grave legate de implicarea BNR în pieţele financiare interbancare.

Deşi reprezentanţii BNR au răspuns, subliniind prin intervenţii publice neclarităţile şi neadevărurile exprimate, domnul senator a continuat să propage acuzaţiile respective, fără niciun amendament. În consecinţă, sunt necesare mai multe precizări:


Piaţa financiară interbancară (monetară, valutară), înfiinţată în 1995, este un canal esenţial prin care se transmite politica monetară, atributul exlusiv al BNR, consacrat prin lege. Prin stabilirea ratei dobânzii de politică monetară, BNR defineşte şi culoarul de variaţie a dobânzilor pe piaţa interbancară, în scopul îndeplinirii obiectivului său fundamental, asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu. Ratele dobânzilor interbancare îndeplinesc, în consecinţă, un rol vital în configurarea politicii monetare.

Indicii de referinţă ROBOR (iniţial numiţi BUBOR la înfiinţarea pieţei) au fost stabiliţi pentru transparentizarea şi definirea tendinţelor şi a eficienţei politicii monetare, precum şi a corelaţiilor vitale cu piaţa valutară. Cele 8 referinţe din această piaţă (overnight, o zi, o săptămână, o lună, trei luni, şase luni, nouă luni, 12 luni) sunt calculate într-o platformă independentă pe baza cotaţiilor afişate de către băncile comerciale la scadenţele respective.

BNR monitorizează respectarea regulilor de funcţionare a pieţei. Toate aşa-zisele probleme invocate de domnul senator Zamfir în legătură cu pretinse manipulări ale pieţei sau trucări ale indicilor au fost tranşate clar şi explicit prin comunicatul recent al Asociaţiei Pieţelor Financiare şi comunicatul Consiliului Concurenţei sau prin intervenţii ale BNR.

În consecinţă, nu există nicio justificare raţională de a răspunde afirmativ solicitării domnului senator Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcţionare a pieţei, regulament care respectă toate standardele internaţionale, după cum confirmă Asociaţia Pieţelor Financiare. Această piaţă interbancară a contribuit, la rândul său, la obţinerea statutului de economie de piaţă funcţională, condiţie obligatorie pentru aderarea României la Uniunea Europeană.

Domnul senator Daniel Zamfir se adresează greşit Băncii Naţionale a României atunci când încearcă să pună în discuţie aşa-zisele probleme în loc să se adreseze direct celor care operează pe piaţă. Mai mult, abia prin OUG 50/2010 referinţa ROBOR a fost preluată ca parte explicită şi transparentă în structura ratelor la credite. A fost aleasă scadenţa la 3 luni (care atunci era de 6,84%), pentru că a fost considerată relevantă ca urmare a volatilităţii relativ reduse, a valorii de semnal şi pentru a oferi suficientă predictibilitate în relaţia dintre bănci şi debitori. Decizia alegerii acestei referinţe nu a aparţinut BNR. Dacă domnul senator Daniel Zamfir crede că nivelul ROBOR de 3% este împovărător (deşi este la mai bine de jumătate din nivelul la care era când a fost ales ca reper), poate propune o altă referinţă, cu toate consecinţele de rigoare.

Totodată, după cum clarifică şi comunicatul Asociaţiei Pieţelor Financiare, cifra invocată în public de domnul senator Daniel Zamfir, cea a tranzacţiilor din 17 ianuarie 2019 (de 1,56%), nu reprezintă altceva decât media tranzacţiilor ROBID - ROBOR pe termen scurt, pentru o zi cu o lichiditate mare, dar care nu caracterizează tranzacţiile pe durată mai lungă de timp (cum e ROBOR la 3 luni), în zilele cu lichiditate mică. De exemplu, pentru ziua de ieri, 21 ianuarie a.c., această cifră este 2,39%, ceea ce subliniază încă o dată volatilitatea indicilor ROBOR pe termen scurt. Aceasta nu înseamnă că se anticipează o prognoză într-un sens sau altul, variaţiile de lichiditate fiind determinate pe termen scurt de operaţiunile Ministerului de Finanţe (încasări de taxe şi impozite sau plăţi de salarii şi pensii), după cum guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat de nenumărate ori.

BNR este deschisă la dialog şi la conlucrare cu toate instituţiile statului, în limitele mandatului său definit de lege şi ale decenţei interlocutorului. Dar orice dialog, orice proces de comunicare trebuie să pornească de la probleme reale şi trebuie să se bazeze pe înţelegerea corectă şi onestă a situaţiei. Din păcate, asistăm la acelaşi atac dezlănţuit cu acuze extrem de grave, fără probe, proferate în public din partea domnului senator Daniel Zamfir şi a avocatului Gheorghe Piperea, care, potrivit domnului Zamfir, este autorul tuturor iniţiativelor legislative promovate de acesta în Parlament. Un dialog real este binevenit atunci când cei implicaţi pot contribui cu clarificări, dar nu şi atunci când este deturnat pentru a întreţine artificial o stare de confuzie”, încheie purtătorul de cuvânt al BNR.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR. Senatorul a solicitat BNR să oprescă acest mecanism de calculare a ROBOR. „Vor fi audieri începând din 29 ianuarie în care vor fi invitaţi Mugur Isărescu să prezinte explicaţii şi preşedintele Consiliului Concurenţie şi toţi autorii implicaţi. Am decis să fac publice aceste informaţii înainte de audiere pentru că eu consider de interes public deosebit. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor. ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei pieţe libere, este o înţelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astăzi credite în lei.”, a declarat Daniel Zamfir, preşedinte al Comisiei economice a Senatului, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul ALDE din Capitală.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16701 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...