ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sorina Pintea, referitor la OUG privind introducerea sistemului de coplată: Trebuie să scoatem privatul din zona gri

12 Aprilie 2019   |   AGERPRES

Potrivit ministrului, tariful serviciilor trebuie să corespundă cu costul real al procedurilor necesare efectuării unui act medical.

 
 
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că proiectul de ordonanţă care prevede acordarea dreptului furnizorilor privaţi de servicii medicale de a încasa bani de la pacienţi pentru diferenţa dintre costul real şi sumele decontate de Casa de Asigurări are caracter de urgenţă şi a afirmat că pacientul "va putea alege între public şi privat".

"Oricum, un pacient dacă se duce în privat, plăteşte. (...) Până la urmă, trebuie să scoatem şi privatul din zona gri, pentru că în anumite situaţii ne folosim de privat. Ei sunt cei care completează sistemul de stat acolo unde noi nu putem face faţă. Această ordonanţă are un caracter de urgenţă pentru că după ea urmează alte două acte normative care trebuie adoptate, astfel încât de la 1 iulie să intrăm cu noul Contract cadru, cu noile norme. Acesta era caracterul de urgenţă, nu ascunzişuri sau subterfugii. Noi am făcut un tarif global, iar suma pe care instituţiile private o vor putea încasa pe anumite tipuri de servicii va fi tocmai acea diferenţă, dar pacientul va putea alege între public şi privat", a afirmat Pintea la o dezbatere publică.


Potrivit ministrului, tariful serviciilor trebuie să corespundă cu costul real al procedurilor necesare efectuării unui act medical.

"Tariful serviciilor trebuie să corespundă cu costul real al procedurilor necesare efectuării unui act medical. (...) Din total fond, 6,71% sunt banii utilizaţi de firmele private. Discutăm despre o sumă foarte mică. Această chestiune poate crea un sistem concurenţial benefic pentru pacient între stat şi privat", a arătat ministrul.

Preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED, Cristian Hotoboc, a spus că unităţile medicale private nu vor lua bani de la pacienţi pentru pachetele medicale de bază.

"Niciodată nu o să luăm bani pentru analize uzuale. Asta urmează să discutăm în contractul cadru. O să fie un pachet de bază şi la analize şi la radiologie pe care nu va încasa nimeni nimic în privat - furnizor privat. Asta o să scriem în contractul cadru, pentru că noi acum modificăm legea 95 ca să putem să modificăm Contractul cadru. Pentru pachetele de bază nimeni nu va încasa niciun leu. Pentru analize speciale, pentru alte investigaţii de înaltă performanţă - RMN, CT la care Casa nu poate să acopere costul real, acolo se va pune problema şi doar a unei părţi din acea investigaţie", a explicat Hotoboc.

Reprezentantul Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune Rozalina Lepădatu a spus că doreşte ca pacientul să aibă acces la servicii de calitate indiferent unde se desfăşoară acestea, în sistemul public sau în cel privat.

"Mă gândeam dacă nu ar fi mai bine să luăm în calcul şi să reconsiderăm modul de calcul al serviciilor medicale, ca să nu mai existe aceste diferenţe între privat şi public, astfel încât aceste influenţe salariale să fie incluse la un moment dat costul serviciului medical. (...)Vrem ca pacientul să aibă acces la servicii de calitate, indiferent unde se desfăşoară acestea, în sistemul public decontat de stat sau privat. Problema noastră este să ne asigurăm că aceste modificări nu vor afecta pacienţii major. (...) Vreau să mă asigur că nu vor fi create abuzuri, pentru că sunt multe persoane care nu au educaţie sau în vârstă şi să nu se creeze un sistem de cartel în care la un moment dat pacientul să nu aibă unde să se ducă şi peste tot să i se impună acelaşi ...Vreau să existe un plafon. Vrem să fim siguri că pacienţii vor fi protejaţi", a afirmat reprezentantul APAA.

"Avem nevoie de spitale private pentru că sunt motorul calităţii. Avem nevoie de instituţii private. (...) Marea majoritate a pacienţilor plătesc analize medicale. Unii mor pentru că nu au bani", a afirmat preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

Proiectul pus în dezbatere publică urmăreşte o abordare legislativă unitară, care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privaţi aflaţi în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenţei dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CNAS, cu informarea şi acordul în prealabil al acestuia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16357 / 16795
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...