ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Stănică (CNSP):Convergenţa prognozei naţionale cu estimările OCDE arată o creştere economică atât în 2021, cât şi în 2022

28 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Şeful CNSP a subliniat că România poate beneficia de o bază extinsă de documentare privind evoluţia indicatorilor macroeconomici la nivel internaţional, exemplele de bune practici în alte ţări reprezentând un pilon important pentru apropierea României de standardele OCDE.

 
 
Datele din prognoza naţională şi estimările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), dar şi a altor instituţii internaţionale în ceea ce priveşte creşterea economică pentru România este vizibilă atât la nivelul anului 2021, cât şi pentru acest an, a afirmat, vineri, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), Cristian Stănică, la evenimentul de lansare a studiului "Economic Survey of Romania", realizat de OCDE.
 
"Departamentul de Studii Economice al OCDE a susţinut eforturile României pentru identificarea instrumentelor de măsuri şi politici care duc la o creştere economică sustenabilă. Apreciem includerea ţării noastre începând din toamna anului 2019 în publicaţiile OCDE. Convergenţa prognozei naţionale cu prognozele OCDE şi a altor instituţii internaţionale în ceea ce priveşte creşterea economică este vizibilă atât la nivelul anului 2021, cât şi pentru acest an. Studiul a fost examinat în cadrul reuniunii Comitetului de analiză economică şi de dezvoltare al OCDE, acesta fiind, în ansamblu, de acord cu evaluarea şi recomandările raportului. Apreciind invitaţia statutului de invitat în cadrul reuniunilor OCDE, România este hotărâtă să întreprindă toate demersurile pentru a beneficia de această oportunitate de a asista la dezbaterile pe marginea situaţiilor economice ale statelor membre şi ţărilor partenere, astfel încât să fie deschis orizontul de cunoaştere şi colaborare pentru o mai bună fundamentare a măsurilor de politici prin analiză comparativă şi schimb de experienţă", a menţionat Stănică.
 
Şeful CNSP a subliniat că România poate beneficia de o bază extinsă de documentare privind evoluţia indicatorilor macroeconomici la nivel internaţional, exemplele de bune practici în alte ţări reprezentând un pilon important pentru apropierea României de standardele OCDE.
 
"Un alt element fundamental, mai ales în analiză şi prognoză, îl reprezintă asigurarea accesului la baza de date a OCDE care conţine seturi importante de informaţii statistice din domeniul socio-economic ale ţărilor membre pe baza cărora sunt elaborate o serie de studii aprofundate la cel mai înalt nivel. Astfel, România poate beneficia de o bază extinsă de documentare privind evoluţia indicatorilor macroeconomici la nivel internaţional, exemplele de bune practici în alte ţări reprezentând un pilon important pentru apropierea României de standardele OCDE. Tot în acest context se poate menţiona faptul că, în prezent, Comisia Europeană pune un accent tot mai pronunţat pe colectarea, utilizarea şi analizarea datelor statistice la nivel microeconomic. Subliniez faptul că România, în special în contextul implementării PNRR, urmăreşte să-şi întărească capacitatea administrativă şi instituţională şi, astfel, să deruleze proiecte de asistenţă tehnică cu accent pe analize de impact macroeconomic, dar şi microeconomic", a spus Cristian Stănică.
 
Guvernul României a organizat, vineri, evenimentul de lansare a studiului "Economic Survey of Romania", realizat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
 
Studiul examinează performanţa economică puternică a României din ultimii ani, impactul crizei COVID-19, provocările structurale existente şi conţine capitole dedicate analizei în profunzime a mediului de afaceri şi pieţei muncii din România, cu propuneri de reformă în domenii care ar putea stimula productivitatea şi dinamizarea creşterii economice.
 
Conform cercetării, se estimează o creştere de 4,5% a PIB-ului României în 2022 şi 2023, după un plus de 6,3% în 2021.
 
În plus, se menţionează că, în ciuda unei scăderi constante a numărului de persoane care trăiesc în sărăcie în ultimii ani, procentul de români care trăiesc cu mai puţin de jumătate din venitul mediu este la nivelul de 17%, faţă de media OCDE de 12%. "România este în urma celor mai multe ţări din cadrul OCDE când vine vorba de asigurarea accesului la educaţie de înaltă calitate, sănătate, locuinţe şi transport", se evidenţiază în document.
 
Lansarea raportului are loc în contextul în care Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a decis, în data de 25 ianuarie 2022, deschiderea negocierilor de aderare cu România, pas important prin care ţara noastră se apropie de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, şi anume obţinerea statutului de membru al OCDE.
 
Cei 38 de membri ai OCDE, dintre care 23 sunt europeni, reprezintă state dezvoltate ce deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8682 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...