ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu EY: Energia regenerabilă accelerează către o eră fără subvenții

27 Mai 2019   |   BizLawyer

♦ China și SUA își păstrează primele poziții în clasamentul investițiilor în energii regenerabile ♦ Franța urcă pe a treia poziție pe fondul planurilor de construire a unor capacități eoliene plutitoare offshore și extinderii licitațiilor pentru capacități eoliene la țărm ♦ Noi companii și noi piețe se orientează către contracte de achiziție a energiei cu dezvoltatorii de surse de energie regenerabilă

Mihai Draghici, Senior Manager, Business Advisory Services, EY România

 
 
Sectorul energiei regenerabile intră într-o nouă fază de dezvoltare fără subvenții în toată lumea, potrivit celei de-a 53-a ediții a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI). China continentală și SUA rămân pe primele două locuri în clasamentul celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă, în timp ce Franța urcă două poziții, pe locul al treilea, datorită atenției speciale acordate capacităților eoliene plutitoare offshore și dublării țintelor sale anuale pentru extinderea capacităților eoliene la țărm.

Alte urcări notabile în clasament s-au înregistrat de către Coreea de Sud (poziția a 27-a, cu o urcare de 7 locuri) și Vietnam (poziția a 26-a, cu o urcare de 17 locuri), generate de planurile lor de a construi noi proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate de 4 GW și, respectiv, 475 MW. Norvegia (locul 36, cu o creștere de nouă poziții) și Finlanda (locul 39, cu o creștere de trei poziții) revin în top în urma unor noi investiții planificate, sprijinite de contracte de achiziție directă de energie (PPA) într-un mediu aproape fără subvenții.


Printre țările cu evoluții în scădere se numără Mexic (locul al 19-lea, o coborâre de șase poziții) și Taiwan (locul al 33-lea, o coborâre de șase poziții), care au fost afectate de incertitudini politice majore.

“România poate reveni pe harta marilor investitori în energie regenerabilă odată cu creșterea competitivității noilor echipamente, ca urmare a scăderii rapide a costurilor de producție și instalare la nivel global”, spune Mihai Draghici, Senior Manager, Business Advisory Services, EY România.

Având în vedere că energia regenerabilă devine un sector din ce în ce mai nesubvenționat, în care proiectele concurează pe piață în funcție de avantajele economice și ecologice, cea mai recentă ediție a RECAI analizează două caracteristici conexe ale acestui nou peisaj: modul în care proiectele se adaptează la noul context marcat de prețurile de vânzare a energiei și la dezechilibrele pieței (riscul comercial), precum și rolul tot mai important al cumpărătorilor de energie în subscrierea proiectelor de energie verde.

„Europa a deschis calea către proiecte nesubvenționate în zone cu resurse regenerabile bune. Proiecte multiple derulate în țările scandinave, Regatul Unit și Spania, sunt sprijinite de investiții private și PPA-uri care le asigură stabilitatea necesară. Pentru piața energiei regenerabile în general, un viitor fără subvenții guvernamentale este unul care nu va mai fi vulnerabil la schimbări bruște de politici sau la modificările retroactive ale tarifelor promise. De asemenea, într-un astfel de context, forțele pieței impun disciplină, promovează eficiența și accelerează reducerile de costuri care să permită sectorului să stea pe propriile picioare”, a declarat Ben Warren, coordonator EY Global Power & Utilities Corporate Finance.

Achizițiile de energie verde au explodat anul trecut, mai multe companii intrând pe piață pentru prima dată. Potrivit raportului, contractele de achiziție directă de energie au susținut anul trecut generarea a 13,4 GW de energie verde, mai mult decât dublu față de nivelul de 6,1 GW înregistrat în 2017.

De asemenea, raportul indică faptul că noi companii și noi țări se adaptează la un mediu al energiei regenerabile fără subvenții. Pentru multe companii, motivația de a încheia PPA-uri este strict economică, urmărind contracte pe zece ani sau mai mult și acoperirea pe termen lung a riscurilor generate de volatilitatea prețului energiei electrice. Alte companii aleg să achiziționeze energie regenerabilă din motive care țin de reputație sau pentru a-și reduce expunerea la emisiile de carbon.

Indicele subliniază că în mai multe țări, precum Japonia și Indonezia, încheierea de PPA-uri cu dezvoltatorii este dificilă din cauza obstacolelor legislative. Cu toate acestea, tot mai multe țări realizează că investițiile în infrastructura energetică nu trebuie să provină de la contribuabili. În țări precum Taiwan, PPA-urile corporative sunt posibile acum, în timp ce pe alte piețe (precum Franța, Spania și Australia) modificarea condițiilor a generat o explozie a volumelor contractelor de achiziție directă de energie.

Piața energiei regenerabile din China trece printr-o tranziție, în contextul în care guvernul căută să țină în frâu costul subvențiilor. Totuși, având în vedere preocupările legate de poluare, scăderea costurilor tehnologiilor și interesul actorilor internaționali, este de așteptat ca dezvoltarea celei mai mari piețe de energie verde din lume să continue. 

„Continuăm să fim martorii unor evoluții solide spre un viitor integral electric, datorită dezvoltării surselor de energie regenerabilă și utilizării electricității de către consumatorii finali într-un mod netradițional. Preconizăm o creștere susținută a cererii pentru energie electrică curată, neutră din punct de vedere al amprentei de carbon, care va încuraja investițiile în noi tehnologii energetice, inclusiv în stocarea în acumulatori și infrastructură pentru vehicule electrice”, a declarat Benoit Laclau, coordonator EY Global Energy.

O tendință puternică de creștere în sectorul energiei regenerabile s-a înregistrat recent pe segmentul capacităților eoliene offshore, care se bucură de un mare succes în Europa și care se extinde tot mai mult în alte țări. În timp ce în Europa acest segment va continua să crească semnificativ în următorul deceniu, printre piețele emergente pentru capacitățile eoliene offshore se vor mai număra Statele Unite, China continentală, Japonia, Taiwan și Coreea de Sud.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16170 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...