ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Surpriza din studiul CBRE: tinerii post-mileniali din București sunt cei mai mulțumiți de biroul lor

31 Ianuarie 2019   |   BizLawyer

• Pe parcursul lui 2018, CBRE a realizat primul studiu dedicat mediului de lucru din spațiile de birouri din capitală; • Participanții au fost împărțiți în patru categorii de vârstă: generația Z (18 – 24 ani), generația Y (25 – 34 ani), generația X (35 – 49 ani) și generația seniorilor (50 – 64 ani); • Concluziile cercetării sunt extrem de importante pentru atragerea și retenția forței de muncă.

Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services al CBRE Romania

 
 
CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară, a realizat în 2018 primul studiu referitor la importanța calității mediului de lucru din clădirile de birouri pentru activitatea angajaților. La cercetare au participat 500 de persoane care lucrează în birouri din București. Studiul s-a concentrat pe reliefarea gradului de satisfacție și pe criteriile relevante pentru oameni din categorii de vârste distincte, care lucrează în diferite zone ale orașului și în domenii de activitate extrem de diverse. Contrar perceptiei des întâlnite în lumea afacerilor care consideră post-milenialii ca fiind o generație cu dificultăți în integrarea în muncă, una dintre concluziile importante ale studiului este că cei mai mulțumiți angajați aparțin generației foarte tinere (18 – 24 ani). 


Astfel, 82% dintre respondenții aparținând generației Z (18 – 24 ani), denumită și generația
post-milenialilor
, s-au declarat mulțumiți și foarte multumiți de amplasarea și condițiile oferite în clădirile de birouri în care lucrează - 55% s-au declarat relativ mulțumiți, iar 27% se consideră foarte mulțumiți. Generația seniorilor (50 – 64 ani) este satisfăcută în proporție de 73%, dintre care 35% sunt destul de mulțumiți și 38% extrem de mulțumiți. Categoria persoanelor cu vârste cuprinse între 35 și 49 ani (generația X) s-a clasat pe a treia poziție, cu 63% dintre persoane care sunt mulțumite de condițiile de la locul de muncă. Dintre aceștia 39% sunt aproximativ satisfăcuți și 24% foarte satisfăcuți.

Generația Y (25 – 34 ani), care până în 2020 va avea o pondere de 50% din forța globală de muncă, prezintă cel mai mic procent de persoane relativ mulțumite sau foarte mulțumite de condițiile actuale din spațiile de birouri în care muncesc: 58%, dintre care 35% dintre intervievați sunt relativ mulțumiți, iar doar 23% sunt foarte mulțumiți. Tinerii aparținând generației Y conduc și în ceea ce privește numărul procentul de persoane relativ nemulțumite, cu 18%, fiind urmați de seniori cu 14%. Din perspectiva gradului de totală insatisfacție, 8% dintre respondenții aparținând generației X s-au declarat extrem de nemulțumiți, urmați de generația Y cu 7%.

Cercetarea a urmărit percepția angajaților din punct de vedere atât al accesului facil cu mașina sau mijloacele de transport în comun, cât și ținând cont de alți factori cum sunt: magazinele, restaurantele, farmaciile sau bancomatele existente în incinta clădirii și în apropierea acesteia, precum și locurile de parcare disponibile, accesul la o sală de sport sau posibilitatea de a veni cu bicicleta la muncă. Alte criterii de alegere a locului de muncă analizate în cadrul studiului au fost: existența dușurilor, a vestiarelor și a spațiilor destinate relaxării și meditației, calitatea mobilierului etc.

Printre concluziile relevate de cercetarea CBRE este și faptul că peste 50% dintre participanții aparținând fiecărei categorii de vârstă în parte petrec între 30 și 60 de minute în drum spre muncă. În ceea ce privește tipul de spațiu de lucru preferat, generațiile tinere optează pentru spații individuale: 43% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 ani și 51% din categoria 25 – 34 ani, în timp ce 56% dintre respondenții din generația X și-au declarat preferința pentru spațiile împărțite pe departamente, la fel ca în cazul seniorilor, cu 50% dintre opțiuni.

“Îmbunătățirea mediului de lucru își pune amprenta decisiv asupra calității noilor proiecte de birouri, dar și a satisfacției și a productivității angajaților. Pentru noi contează extrem de mult să contribuim la evoluția pieței spațiilor de birouri, care va duce la progres profesional și la dezvoltarea afacerilor companiilor, toate acestea însemnând în final creștere economică. În tot acest proces, atragerea și reținerea oamenilor are un rol major, iar o cercetare de amploarea celei pe care a derulat-o CBRE are o valoare deosebită din acest punct de vedere”, a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services al CBRE Romania.

La nivelul repartizării pe diferite zone ale capitalei, generația tânără și foarte tânără (18 – 34 ani) lucrează cu precădere în partea de vest și în zona de nord, generația X (35 – 49 ani) în zona de vest și centrală, iar aproape jumătate dintre seniorii care au participat la studiu, în partea centrală a Bucureștiului.

Printre nemulțumirile menționate de majoritatea intervievaților se numără: sistemele deficitare de încălzire, ventilație și aer condiționat (40%), lumina naturală insuficientă (37%), precum și spațiul prea aglomerat și locurile de parcare în număr prea mic (ambele – 36%).

Echilibrul dintre viața personală și timpul petrecut este valorizat în mod diferit, în funcție de categoria de vârstă: generația Z consideră în proporție de 68%, că timpul pentru viața personală este un criteriu extrem de important în alegerea unui loc de muncă, urmată fiind de generația Y cu 47%, generația X cu 51% și generatia seniorilor cu 35%.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16693 / 16793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...