ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tanczos: SUMAL 2.0 este folosit de peste 64.000 de utilizatori şi a generat mai mult de 2, 2 milioane de avize de transport

03 August 2021   |   Agerpres

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos - SUMAL 2.0 - a devenit operaţional începând cu data de 31 ianuarie 2021.

 
 
Sistemul informatic de monitorizare a trasabilităţii lemnului SUMAL 2.0 este folosit de peste 64.000 de utilizatori care s-au înregistrat şi a generat mai mult de 2,2 milioane de avize de transport în şase luni (februarie - iulie), în creştere cu peste 10% faţă de acelaşi interval al anului trecut, a declarat, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, într-o conferinţă de presă.

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos - SUMAL 2.0 - a devenit operaţional începând cu data de 31 ianuarie 2021.

"Astăzi, SUMAL 2.0 este folosit/utilizat de peste 64.000 de utilizatori care s-au înregistrat în acest sistem. A generat peste 2,2 milioane de avize de transport, o creştere faţă de anul trecut de peste 10%", a menţionat Barna Tanczos


Totodată, cantitatea de masă lemnoasă transportată şi monitorizată prin SUMAL 2.0 a fost de 21 milioane de mc, faţă de 17,3 milioane mc în 2020.

"Pe lângă introducerea altor tipuri de materiale lemnoase, descurajarea transportului fără aviz este un lucru cert. Sunt din ce în ce mai puţine companii care riscă să facă transport de material lemnos fără documente. Nu este sistemul perfect. Cu siguranţă că vor exista în continuare persoane care nu respectă legea, dar tocmai acesta este rolul SUMAL-ului, să reducem la minim - şi riscurile care trebuie asumate de cineva care nu respectă legea să fie din ce în ce mai mari, astfel încât sistemul să fie mai curat şi legea să fie respectată", a menţionat ministrul Mediului.

Acesta a subliniat că numărul total de interogări prin Inspectorul Pădurii a crescut de la 631.000 la peste 858.000 în şase luni.

"Ceea ce ne bucură cel mai mult este interesul manifestat de populaţie, de ONG-uri şi de persoanele care descarcă Inspectorul Pădurii. Este un interes crescut faţă de 2020. Numărul total de interogări a crescut de la 631.000 la peste 858.000 în şase luni. Parţial, aceste interogări se fac pe portalul inspectorulpădurii.ro, parţial se fac prin Inspectorul Pădurii, aplicaţia care se instalează pe telefon. (...) A crescut şi numărul de descărcări faţă de anul trecut, a crescut şi numărul de interogări. Acest lucru înseamnă că aproape un milion de interogări au fost efectuate în şase luni. În urma interogărilor, este foarte important să vedem rezultatul. Au fost efectuate peste 3.400 de apeluri la 112, la transporturi suspecte", a susţinut Barna Tanczos.

Şeful de la Mediu a subliniat că au fost peste 3.400 de suspiciuni cu privire la transport, din care 754 au fost verificate, iar 123 au fost confirmate.

"În eficienţa controlului, ne ajută foarte mult acele poze care trebuie să fie încărcate la fiecare transport, cele trei poze care urmăresc fiecare transport pe buştean - şi în momentul în care cel care are aplicaţia în mână şi verifică numărul de înmatriculare - poate să verifice şi încărcătura şi să vadă dacă există suspiciune sau nu cu privire la acel transport. Au fost peste 3.400 de astfel de suspiciuni din care 754 au fost verificate pentru că au fost într-adevăr considerate şi de organele de control transporturi suspecte. Au fost confirmate 123 şi au fost confiscate 24 de camioane, 307 mc de material lemnos. Este un control efectuat practic de zeci de mii de agenţi de control, dacă personale fizice care utilizează inspectorul pădurii pot fi numiţi în felul acesta. Deci, ne ajută zeci de mii de persoane fizice, zeci de ONG-uri să avem această monitorizare 24 de ore din 24 pe orice drum public al transportului şi generează aceste controale care descurajează semnificativ transportul fără acte", a adăugat el.

În opinia acestuia, implementarea noului SUMAL 2.0 descurajează tăierile ilegale de păduri şi aduce beneficii multiple întregului sector forestier.

"Este un sistem prin care aducem îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte trasabilitatea. Este un sistem care aduce un amplu proces de debirocratizare, de eliminare de raportări obligatorii care se întocmeau pe hârtie, cu observaţia că, la acest capitol, avem mult de lucru în continuare şi procesul de debirocratizare şi automatizare a raportărilor trebuie să fie unul continuu, astfel încât agenţii economici care desfăşoară activităţi legale, corecte, să fie scutiţi de drumurile multiple, de activităţile care se suprapun în ceea ce priveşte raportările periodice. SUMAL trebuie să ne ofere această posibilitatea de debirocratizare şi de automatizare continuă", a mai spus Tanczos.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10632 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...